Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Miluju ho, ale chci se rozvést! Jaké jsou nejčastější důvody takové situace?

  • ...
    19. června 2016 | 06:00

    Strašně se milují, když jsou spolu sami. Romantický víkend v hotelu, na chatě, kdekoliv o samotě není problém. Jakmile se ale střetnou s realitou, nastává jedna partnerská krize za druhou. Jaké jsou nejčastější příčiny takové situace?

  • Rodiče

    Má váš vztah budoucnost, nebo je odsouzen k záhubě?
    Autor: Shutterstock
    "Jsme v pohodě, dokud nám do toho nezačne kecat matka." Věřte, že takto se cítí nejeden pár, bez ohledu na věk. Snaha rodičů ovlivňovat život svých potomků leckdy nekončí ani v době, kdy se stanou prarodiči. Nezřídka se tak rodiny rozcházejí i "na stará kolena". Je to těžké, ale někdy je potřeba rodičům říct, kde končí hranice jejich vlivu. Pokud to partner udělat nedokáže, pak nastává problém. Nikomu se nechce žít ve vztahu s tchyní, pochopitelně.
  • Děti

    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Podobnou zatěžkávací zkouškou je narození dětí a skloubení vašich a jeho představ kolem života s nimi. Mladí lidé zakládají rodiny čím dál tím později, dost často v době, kdy jsou zvyklí "na ten svůj život". A také v době, kdy přijmout změnu už není jen tak. Do toho ještě odlišné názory na výchovu a manželství se najednou promění ve spirálu problémových situací, po které se člověk řítí na dno – a má pocit, že jedinou záchranou je včas utéct. Zvládnout se to dá. Musí chtít ale oba a je to dřina.
  • Cholerické záchvaty

    Podle průzkumu je nejvíce infarktů v pondělí. Ze stresu.
    Autor: Shutterstock.com
    "Manžel je skvělý chlap, stará se o nás, maká na baráku, děti má rád, sex funguje, skoro ideál," popisuje sedmatřicetiletá Iveta, jenže jak víme, ideál neexistuje. "Jednou třeba za dva měsíce ho ale popadne takovej rapl a vždycky je to kvůli kravině. Jako by jednou za čas potřeboval vypustit páru a totálně se vyřvat. Je to ale šílené, urážky, nadávky, jsem podle něj neschopná, že jsem něco nezařídila. Po dvou čtyřech dnech se uklidní, přestane být uražený a pak se mi strašně omlouvá. Říká, že mě miluje, že ví, že to přehnal, že jsem jediná žena jeho života. Cítím, že mi pomalu dochází síly. Je to ale strašně těžký, protože v tom mezidobí je strašně fajn," popisuje Iveta.
  • Peníze

    Ničíte si zdraví? Zkuste dělat věci jinak.
    Autor: Shutterstock
    "Žila jsem s manželem pohodově pět let, měli jsme malé dítě. Když jsem se dozvěděla, že si kvůli firmě napůjčoval strašně peněz a že máme jen dluhy, byl to pro mne šok," svěřila se třicetiletá Nikola. "Vůbec nechápu, jak to mohl tak dlouho tajit. Hodlal to řešit někde dalšími půjčkami, ale na to jsem neměla nervy, a tak jsem se rozhodla pro rozvod. Samozřejmě z toho ještě nejsem venku a pořád v něm vidím toho chlapa, kterého jsem si brala, který měl ale jenom smůlu. Ale cítila jsem, že by stáhl ke dnu i mě," dodává Nikola. Podobně na tom jsou lidé, kteří žijí se závislým člověkem, který se nechce léčit. Ať jde o alkohol, drogy nebo hrací automaty. Když není vůle na druhé straně, člověk sám nic nezmůže.
  • Žít a nechat žít

    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Spousta problémů se překonat dá, vědí odborníci a řadě párů to každý den dokazují ve svých ordinacích. Jen spolu ti dva musí umět mluvit. A někomu to jde přirozeně, někdo se to musí učit. Naslouchat druhému, snažit se podívat se na věc také jeho očima, projevit pochopení a také toleranci. Nakonec – každý, kdo vám po letech říká svůj recept na šťastný vztah, mluví o tom samém: mluvit spolu, žít a nechat žít.

Diskuse ke článku
.