Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 znamení, že je vaše kamarádka emocionální upír

  • Když se z přátelství stává přítěž, možná jste narazila na emocionální upírku.
    9. září 2014 | 06:00


    Prožily jste spolu dospívání, první lásky i zklamání, dobrodružství, hledání sebe sama a jste nerozlučné kamarádky. Tak proč máte po každém dýchánku s ní pocit, jako byste složila valník uhlí? Ujistěte se, že vaše kamarádka není upír. Ne ten ze záhrobí, ale emocionální. Existuje jich hned několik typů a obvykle se vyskytují v různorodých mutacích a v obou pohlaví.

  • Upír chudinka: Věčně stíhaná osudem


    smutná žena
    Autor: Shutterstock
    Pokud se vaší drahé přítelkyni už pár let nic nedaří a vaše dýchánky jsou jen výčtem jejich neúspěchů a proher, možná už nemá cenu dávat jí dobré rady. Pravděpodobně jste jí rad věnovala tolik, že byste z toho mohla napsat knížku, a stejně si je nebere k srdci. Pomoct může být jen tomu, kdo chce, aby mu bylo pomoženo. Jediné, co pro ni můžete udělat, je doporučit jí dobrého psychologa. Budete-li jí ho dělat nadále vy, záhy z vás vysaje veškerý soucit, sounáležitost a účast, které jste schopna.

  • Upír ukřivděný: Všichni jsou proti ní


    "Zatímco se normálně lidem dělá z krve spíš špatně, já jsem při pohledu na krev, která tekla bráchovi z nosu, cítila obrovskou chuť ji všechnu vypít," vzpomíná Petra.
    Autor: Shutterstock.com
    Její život je jen sérií křivd a bezpráví na ní spáchaných. Šéfová si na ni zasedla, matka ji nenávidí, manžel je hlupák, který jí nerozumí a děti nevděční spratci. Muži obecně jsou hajzlové, a ženské závistivé bestie. Tohle posloucháte celé ty dvě hodiny, co v kavárně zdoláváte sedmičku vína. Pokud se vám za dobu trvání vašeho přátelství nepodařilo dodat jí optimismu a nadhledu, už jí nepomůžete. Naopak, stáhne vás do svého paranoidního světa a nakazí vás upírstvím.

  • Upír všudybyl všechnoznal: Všechno ví nejlíp


    žena smutná s panenkou
    Autor: Shutterstock
    Nejdřív se ptá na rady, ale když je vyřknete, hned ví, že to nebude fungovat, nebo už to zkoušela a nefungovalo to. To ona přesně ví, co má dělat. Konzultovala to s předními odborníky a dokonce byla na kongresu, kde o tom přednášela kapacita z New Yorku. Nebo dalajláma. Problém je v tom, že i když přesně ví, co má dělat, tak nějak to dlouhodobě nedělá. Nemá tedy cenu, se vysilovat s hledáním řešení, která by jí pomohla. Tenhle upír se totiž živí pocitem nadřazenosti a k tomu potřebuje nějaké ty podřazené. Je jen na vás, zda jím chcete být.

  • Upír nesvéprávný: Strašně vás potřebuje


    žena upír
    Autor: Shutterstock
    Volá vám pomalu každý večer, zda někam nevyrazíte. A že jste si slíbily to plavání a divadlo, a že by si hrozně potřebovala popovídat. Je jí jedno, že se právě děláte státnice, stěhujete se nebo máte nemocné děti. Je přeci na vás, abyste si na ni udělala čas, když vás potřebuje. No a když vyšetříte čas na podvečerní sklenku, na poslední chvíli to zruší nebo dokonce na domluvené rande nepřijde. To jí však nebrání v tom, aby vám za dva dny nezavolala a  rádoby žertem nevmetla do tváře, že jste fakt hrozná, protože si na ní neumíte udělat čas. Upírky tohoto typu potřebují asistenci i k tomu, aby se došly vyčůrat. Přátele mají za svůj VIP servis.

  • Upír jájíček: Já je u ní na prvním místě


    "Zatímco se normálně lidem dělá z krve spíš špatně, já jsem při pohledu na krev, která tekla bráchovi z nosu, cítila obrovskou chuť ji všechnu vypít," vzpomíná Petra.
    Autor: Shutterstock.com
    Tohohle upíra poznáte podle toho, že slůvko „já“ staví na začátek každé věty. Celý svět se točí kolem ní, všichni jí jdou na ruku, obdivují ji, touží se s ní seznámit, protože ona dělá jen samé skvělé zajímavé věci a žije ten neúžasnější život na světě. „Hm, malej měl mononukleózu, jo,“ zeptá se po svém hodinovém monologu znuděně. Tahle upírka nepotřebuje vás, potřebuje jen vaše uši a oči, aby se mohla předvádět a vysávat z vás každou kapku obdivu a uznání, která ve vás je. Na oplátku nenabízí nic.

  • Upír sobeček: Nechce se o vás dělit


    upír
    Autor: Shutterstock
    Dokud sedíte ve dvou v kavárně, jste ty nejdůvěrnější přítelkyně na světě. Nemůžete se nabažit vzájemné společnosti a vaše kamarádka je ten nejmilejší a nejzábavnější společník, jakého si umíte představit. V okamžiku, kdy si k vám přisednou další přátele a přidají se k vaší zábavě, po chvíli se necítí dobře, bolí jí hlava, už toho moc vypila, ráno brzy vstává. Navíc vám cestou pro kabát pošeptá, že vaši kamarádi jsou fakt uhozený a divný. Chce totiž vaši pozornost jen pro sebe. Jakmile není středem zájmu, začne se nudit. Ale vy přeci máte přátel víc a je normální se o pozornost druhých dělit.

  • Upír generál: Když není po jejím, je zle


    žena upír
    Autor: Shutterstock
    Těšila jste se týden, až se jí svěříte s velkým tajemstvím nebo novinkou, ale ona zatím v kavárně kontroluje, zda mají dost vyleštěné sklo, nebo frká, že jste ji vybrala špatně, protože je z ruky a hrozně zakouřená. Měly jste v plánu jít do kina, ale mají vyprodáno? Nevadí, zajdete na skleničku a popovídáte. To by ale upírka nesměla být kyselá a neustále vám předhazovat, že jste měla lístky zarezervovat. Potřebuje mít nejen nad vámi kontrolu, jejím palivem je totiž poslušnost a řád. To je sice hezké, ale čas od času je třeba brát lidi a situace takové jaké jsou.
  • Upír flamendr: Chce se jen bavit


    žena party
    Autor: Shutterstock
    Od téhle holky nečekejte pomoc s čímkoli. Na to, aby vám pomohla vymalovat, nemá čas, protože je přece Fashion Week nebo festival ve Varech. A vaše trable ji nezajímají, protože chce tančit na večírcích, plkat o zábavných hloupostech a podnikat výpravy do neznámých krajin. Realita je pro ni něco jako denní světlo pro upíra. Jednou nejspíš tvrdě dopadne na zem, ale je vašem zájmu, aby nedopadla na vás. Snadno pak totiž mutuje s modelem chudinka či nebo upír ukřivděný.

  • Upír pesimista: Maluje čerty na zeď


    žena gotic
    Autor: Shutterstock
    Nad fotkami z prázdnin, kde se s malým synem válíte v bahenních lázních, se strachuje, zda jste nedostala nějakou infekci a jestli je to pro dvouleté dítě bezpečné. Radí vám držet v práci pusu a krok, i když je šéf sexistické prase, protože byste o ni taky mohla přijít. A už x let žije s mužským, který je sice úplný blbec, ale přece nemůže riskovat, že zůstane sama. Tahle upírka vás v ničem odvážném nepodpoří, naopak vás bude otravovat jedem svého pesimismu.

  • Upír hulvát: Říká čistou pravdu, i když o ni nikdo nestojí


    Když se z přátelství stává přítěž, možná jste narazila na emocionální upírku.
    Autor: Shutterstock
    Kamufluje to za pravdomluvnost, ale ve skutečnosti jsou jeho často necitlivé až kruté soudy jen dobře mířeným hulvátstvím. On se totiž cítí konstantně mizerně a potřebuje, aby se tak cítili i ostatní. Takže, až vám kamarádka s nadváhou a mizerným vkusem příště pohaní nové kalhoty, neberte ji vážně.

     

     

Diskuse ke článku
.