Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

9 pravidel, podle kterých poznáte nejlepší kamarádku

  • Nejlepší kamarádky nám vydrží celý život
    12. srpna 2014 | 06:00

    Opravdové přátelství je jako pevnost. Kdykoli se ocitnete pod palbou a v nebezpečí, najdete v něm útočiště. Není nad to vypovídat se ze všech strastí nejlepší přítelkyni. Dokážeme si říci tak intimní věci, které bychom nesdílely s nikým z blízkých, ba dokonce ani s lékařem. Víme, jak poznat, zda je vaše přátelství opravdu to nejlepší.

  • Nabízíte si podporu, i když problém té druhé vyřešit neumíte

    Být empatické
    Autor: Profimedia.cz
    Podle psychologů si lidé v přátelství cení překvapivě více emoční podpory a vyjádření účasti než skutečné praktické pomoci. Takže ačkoli ani jedna nevyřešíte milostné problémy té druhé, už jen tím, že se vyslechnete a vyjádříte si podporu, pomáháte si více, než kdyby jste šly tomu aktuálnímu ex nakopat zadek. I když by si to bezesporu zasloužil.

  • Sdílíte stejné hodnoty

    Také vás ovládla jarní nakupovací mánie?
    Autor: Shutterstock
    Studie provedená mezi vysokoškolskými studenty prokázala, že za nejlepšího přítele obvykle považujeme někoho s nímž můžeme sdílet stejné hodnoty, tzv. sociální status. Tedy, například příslušnost ke stejnému sportovnímu týmu, víru, životní role jako je mateřství nebo stejné zájmy. S nejlepší přítelkyní tedy obvykle máte vícero společných zájmů, které spolu můžete sdílet. Pokud pominou, obvykle se přátelství odmlčí či dokonce skončí.

  • Těší vás pro sebe navzájem udělat něco extra

    Opravdová kamarádka vá nenechá ve štychu, ani když vás složí chřipka
    Autor: Shutterstock
    Přátelé si pomáhají a tím utužují vzájemnou náklonnost. Ale paradoxně není silné přátelství založené jen na principu reciprocity. Psychologové zjistili, že máme tendenci mít raději lidi, pro které jsme již něco hezkého udělaly. Zkrátka nás těší, že můžeme být druhému nápomocny.

  • Čím více toho o sobě víte, tím je vaše přátelství silnější

    Před nejlepšími kamarádkami není žádné tajemství dost velké
    Autor: Shutterstock
    Sociologové zjistili, že klíčovým faktorem pro přeměnu ze stavu „známý“ do kategorie „přítel“ je reciproční sdílení osobních informací. Tedy zjednodušeně, čím více toho o sobě víme, tím je naše přátelství silnější. V praxi to znamená, že se zajímáme o to, jak se má druhý, a ne jen o to, že on je tu pro nás.

  • Umíte se nad své problémy povznést

    Nadhled a smích tuží přátelství
    Autor: Shutterstock.com
    Každý se potřebujeme čas od času někomu svěřit, ale vždy musíme mít na paměti, aby toho nebylo moc. Pokud svou nejlepší přítelkyni zahltíte svými problémy, aniž byste se nad ně dokázala povznést, vašemu přátelství to neprospěje. A platí to oboustranně. Pokud vás tedy přítelkyně zavaluje jen svými problémy, aniž by vnímala ty vaše, a společně jste se tomu všemu dokázaly zasmát, dělá si z vás odpadkový koš.

  • Dělá nám dobře trávit spolu čas tváří v tvář

    Vyrazit s kamarádkou na dovolenou je výhra v loterii.
    Autor: Shutterstock
    Obzvláště v dnešní době virtuální komunikace prostřednictvím sociálních sítí a internetu obecně, je důležité, jak se s konkrétním člověkem cítíte v osobním kontaktu. Ty nejlepší přítelkyně nemají problém se pořádně obejmout a udržovat i fyzickou formu kontaktu. Určitě to znáte, zatímco s jednou kamarádkou radši pokecáte přes Facebook, u té druhé se nemůžete dočkat, až si posedíte nad kávou nebo sklenkou.

  • Všechny problémy vypadají menší a řešitelné

    Ilustrační foto. Kamarádka dostala kopačky? Utěšte ji, ale neříkejte všechno
    Autor: Profimedia.cz
    Je to tak, sdílený problém vypadá vždycky menší, než když si ho necháváme pro sebe. Čelíte li nejaké stresové situaci, vždycky pomáhá, když je váš nejlepší přítelkyně s vámi.

  • Víte, že si můžete věřit a poznáte to i beze slov

    Stane-li 

    S kamarádkou u kafe proberete vše potřebné
    Autor: profimedia.cz
    se z někoho váš nejlepší přítel, není to jen proto, že vám projevuje verbální či praktickou podporu. Je to i proto, že svou náklonnost k vám vyjadřuje nonverbálně. Paradoxně právě z této komunikace poznáme jistěji, že někomu můžeme věřit.

  • Umíte si odpouštět

    Aby vám přátelství vyrdželo, musíte se naučit odpouštět.
    Autor: Shutterstock.com
    Většina přátelství je založená na vzájemných očekáváních. Ačkoli je obvyklé, že se obě strany snaží tato očekávání naplňovat, ne vždy se tak daří. Dlouhodobá přátelství vydrží jen tehdy, když ze svých představ dokážete slevit a respektujete i priority toho druhého. Takže až vás příště namíchne kamarádka tím, že nepřišla na oslavu vašich narozenin, pamatujte si, že vás čeká ještě hodně společných událostí, které budete moc oslavovat. Tedy pokud jí dokážete odpustit, že dala přednost návštěvě nemocné babičky v Horní dolní nebo pracovním povinnostem.

     

    PS. Řada studií prokázala, že lidé s bohatým sociálním životem žijí déle a jsou zdravější. Takže pokud jste už dlouho neviděla svou nejlepší přítelkyni, je na čase jí zavolat a udělat si pro sebe čas.

Diskuse ke článku
.