Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Oddělené ložnice? Může vás to stát vztah

Společný spánek je mnohem zdravější, říkají odborníci
11. července 2013 | 10:00

Trend oddělených ložnic se čím dál tím více vkrádá do našich životů a nejen jako vyústění partnerských neshod, ale naopak jako tmelící prvek. Jenže pomůže nám to doopravdy?

Partnerský spánek je zdravější

Podle vědeckých studií lékařů z Pittsburghu jsou páry, které spí společně v ložnici mnohem šťastnější a zdravější, než ty páry, které spí odděleně. Spánek vedle blízké osoby podle studie působí pozitivně na lidskou psychiku, snižuje se v těle hladina adrenalinu a kortizolu, které vyvolávají stres a naopak nastupuje pocit bezpečí a klidu. Nepřímo tak studie prokázala, že společný spánek s partnerem snižuje riziko psychických problémů, depresí a srdečních onemocnění.

Společné usínání je navíc zdravé i pro váš vztah. Společný spánkový biorytmus utužuje vztah a podle některých odborníků je i známkou toho, že jsou partneři ve vztahu kompatibilní.

Nevíte si rady, jak se vyrovnat s odchodem partnera?
Autor: Shutterstock.com
Oddělené ložnice zvládne jen stabilní pár

Je jeden z vás rozený skřivan, který už v pět ráno plný energie poskakuje po bytě a druhý jasná sova, která nejde spát před druhou hodinou ranní? Pak se vám asi nedaří skloubit vaše spánkové biorytmy dohromady, ani jeden z vás se pořádně nevyspí a vaše nevrlost ohrožuje i společný sexuální život. V takovém případě se dá uvažovat o řešení v podobě oddělených ložnic. Stejně tak je tato varianta možná jako přechodné řešení v době nemoci, v době kdy máte malé dítě apod.

Tohle řešení ale zvládne jen stabilní a pevný pár, který společně komunikuje, má stejné zájmy a tráví volný čas dohromady. Podle odborníků totiž oddělené ložnice oslabují partnerskou komunikaci, a tak se vám taky může stát, že si jen z ložnice do ložnice budete posílat maily nebo zprávy na facebooku. Jestli tedy řešíte partnerskou nudu, rozhodně se do odděleného spaní nepouštějte, mohla by to být ta poslední kapka a důvod k rozchodu.

I během svých dnů se můžete oddávat sexu
Autor: Shutterstock.com
Oddělený sex

Jedinou nudu, kterou se vám podaří zahnat spaním v jiných místnostech, je ta sexuální. Pokud vás zlobí, že se milujete jen v posteli večer před spaním, můžete nasadit očistnou kúru a jít spát do obýváku. Vaše sexuální hrátky, když je nebudete moci provozovat ve standartním čase a místě, se stanou opět vášnivější. Najednou možná zjistíte, že spolu skvěle fungujete v koupelně, šatně nebo třeba na chodbě, kde byste dřív o sexu ani neuvažovali.