Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Špatné počasí nás sbližuje, odhalili vědci

Díky špatnému počasí prohlubujeme kontakty nejen s členy naší domácnosti, ale i s blízkými, kteří s námi nežijí.
22. října 2012 | 06:00

Prší, fouká, je zamračeno nebo mrzne? Nevadí. Vy z toho možná máte špatnou náladu, ale mobilní operátoři se můžou radovat. Podle britských vědců totiž běhen takového počasí častěji a také déle telefonujeme svým příbuzným.

Když je sychravo a nevlídno, trávíme daleko víc času doma. Ať už u televize, s knížkou nebo v posteli. Zkrátka býváme častěji pohromadě s rodinou. Dalo by se tedy říct, že v zimním období utužujeme rodinné i milostné vztahy.

Vědci z Newcastle University ale zjistili, že díky špatnému počasí prohlubujeme kontakty nejen s členy naší domácnosti, ale i s blízkými, kteří s námi nežijí. Vypadá to, že mračna, déšť a mráz nás nutí volat svým blízkým mnohem častěji a mnohem déle než za pěkného počasí.

„Je dobře známo, že počasí ovlivňuje lidské chování. Nálada, zdraví i naše fyzická aktivita se mění podle počasí. Náš výzkum ale dokazuje, že i naše chuť telefonovat, je citlivá na změny počasí,“ říká vedoucí výzkum doktor Santi Phithakkitnukoon.

Britové prozkoumali telefonní záznamy více než 1,3 milionu lidí. Z jejich sledování vyplynulo, že při špatném počasí lidé omezí svá volání cizím lidem a kontaktují především své nejbližší.

Špatné počasí
Autor: profimedia.cz

Autor: sil