Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ženy chlupáče nechtějí! Může za to evoluce?

Z hlediska evoluce náš "pan božský" nesmí být moc zarostlý, a to tím spíše, čím blíže jsme k rovníku.
11. října 2012 | 06:03

Na otázku, proč nejsme chlupatější, hledají vědci odpověď už desítky let. Ztráta hustého kožíšku je jednou z prvních změn, které nás odlišily od opic. Slovenští vědci teď vyvracejí teorii, že za to můžou paraziti.

Tradičně se má za to, že si ženy už v pravěku začaly vybírat málo ochlupené partnery. Méně chlupů totiž znamená méně příbytků pro blechy a další parazity. A tedy menší ohrožení pro muže, jeho partnerku i děti.

Blechy nechceme!

Z hlediska evoluce proto pan božský nesmí být moc zarostlý, a to tím spíše, čím blíže jsme k rovníku. „Oblasti s větší hrozbou onemocnění se vyskytují zejména v rovníkové oblasti. Tam žije nejvíc druhů parazitů,“ vysvětluje Pavol Prokop, profesor biologie z Trnavské univerzity.

Se svým týmem se rozhodl prozkoumat plusy a minusy tzv. „ektoparazitické hypotézy“. Požádali 183 Slovenek a 161 Turkyň, aby hodnotily atraktivitu mužů. Adepty nejprve vyfotili s přirozeně chlupatou hrudí a pak ve stejné pozici, ale hladce oholené.

Předpoklad byl jasný: v Turecku, zemi s mnohem větší hrozbou napadení parazity, si ženy budou vybírat oholené pány. Naše východní sousedky pak nebojácně budou volit chlupáče.

Mistrovství světa v ochlupení

Výsledek ovšem překvapil. U obou národností tuhle soutěž krásy s převahou vyhráli oholení! Počet žen, které hlasovaly pro chlupáče, se v obou případech pohyboval kolem 20 %.

Revoluční objev si žádá podobné výzkumy v dalších zemích světa. Obdobných starších studií je zatím pomálu. Ví se ale například, že ženy v Kamerunu mají rády muže chlupaté, zato Číňanky, Novozélanďanky a obyvatelky Kalifornie volí „holátka“.

Otázkou je, jestli v tom má prsty spíše evoluce, nebo kulturní stereotypy jednotlivých států. „Abychom se dopátrali odpovědi, bude potřeba srovnat mnohem více různých kultur,“ řekl Prokop serveru LiveScience.

Autor: mab