Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čím nás chlapi vytáčejí? Rady, co s tím

17. října 2011 | 12:48

Nemluvím o nevěře, podvodech, agresivitě…, ale o hloupostech typu ponožky pohozené v obýváku na gauči nebo vylizování omáčky z hrnců. Jenže právě tyhle drobnosti nás umí pekelně nadzvednout.

„Prosím tě, hlavně tam napiš to o slipech na zemi,“ naléhala jedna z mých kamarádek, když jsem jí líčila, jaké téma o mužích chystám. „A taky že si nikdy neodnáší talíř ze stolu, má hloupé vtipy, neustále dokola omílá své pravdy…“
Že vám to všechno připadá jako naprostá drobnost, nad kterou se dá mávnout rukou? Dá, jenže stokrát nic umořilo osla! Dala jsem dohromady devět věcí, které nás rozčilují, a zeptala se psycholožky Lenky Černé, jestli existuje nějaký způsob, jak je změnit nebo jak se s nimi smířit. Najděte si tu jeho „úchylku“ a nechte si poradit.

Ignorace myčky

„Nechápu to, přece není nic snadnějšího než dojíst a dát talíř do myčky. Od toho tu přece je! Ale pro Bohouše je to asi nadlidský výkon. Vytrvale dává použité nádobí do dřezu, sem tam na něj ještě napustí vodu a do ní hodí houbičku nebo hadřík. Já se pak patlám v té hrůze a nadávám jak špaček,“ popisovala mi padesátiletá Milena své trable. A její slova můžu podepsat i já. Zdá se, že pro muže je myčka jakási nepřátelská bytost, se kterou nechtějí mít nic společného.

Kávu si muž vychutná, hrnky ale už neumyje.
Autor: profimedia.cz

Psycholožka Lenka Černá:
Co se týče umístění nádobí do myčky, platí domácí ústava, jež se dá použít i na děti. Zažila jsem páry lidí, kteří si navzájem špinavé nádobí fotili na telefon, aby jeden druhému dokázali, že ho na lince nechali. I to je samozřejmě varianta, avšak rozumnější se mi zdá skutečná partnerská dohoda, kterou budou oba dodržovat.

Muži musí sledovat všechny programy najednou.
Autor: profimedia.cz
Přepínání kanálů

„Zešílela bych, když si sedneme k televizi, já se konečně soustředím na nějaký program, ale on začne přepínat jako zběsilý. Má snad pocit, že čím častěji zmáčkne čudlík na ovladači, tím bude mužnější, nebo co?“ nechápe dvaatřicetiletá Jana. Snaží se to prý vydržet, ale občas zařve nebo vyskočí z křesla a musí z místnosti odejít.

Psycholožka Lenka Černá:
A co se takhle dopředu domluvit, zda se bude přepínat, anebo dívat na film? Když si hned řeknete, že dnes bude „přepínací večer“, vezměte si knížku a nechte televizi pro něj. Úplně nejlepší by bylo, kdybyste televizi vypnuli a našli si jinou aktivitu, co myslíte?

Mlaskání u jídla

Podivné hlasité zvuky, mlaskání, mluvení s plnou pusou, jsou zlozvyky, které nám můžou připadat docela roztomilé maximálně první týdny zamilovanosti, ale po dvaceti letech manželství z toho naskakuje husí kůže.

Muži si dikáží jídlo vychutnat hlavně u televize.
Autor: profimedia.cz

Psycholožka Lenka Černá:
Přecitlivělost na vyjadřování druhého většinou znamená totální vztahovou vyhořelost. Zde nestačí (ani není možná) partnerská dohoda, avšak mělo by se začít s celkovou opravou vztahu. Co vám v něm nevyhovuje a dá se něco udělat pro jeho oživení? Stojí vám ten druhý vůbec za to, abyste na vztahu ještě zapracovali? To jsou otázky, které byste si měli zodpovědět.

Muž po holení málokdy spláchne zbytky do umyvadla.
Autor: profimedia.cz
Vousy v umyvadle

„Můžu ho mýt každý den. Vždycky, když přijdu k umyvadlu, jsou v něm zbytky vousů, pěny na holení, nebo je alespoň umatlané od mýdla. Copak se normální chlap nemůže naučit po sobě ten nepořádek spláchnout? To by snad mohl zvládnout, ne?“ rozčiluje se nad klasikou mužskou neřestí Irena.

Psycholožka Lenka Černá:
Zde bych opět doporučila domácí ústavu. Sestavit partnerskou dohodu a dbát na pravidlo 3x a dost.

Zvednuté prkénko toalety je mužská neřest.
Autor: profimedia.cz
Zvednuté prkénko

„Může mě ranit mrtvice, když rozespalá, se zalepenýma očima dosednu ráno na záchod a místo teplého prkýnka mě zastudí ledová keramická místa. Vždycky se strašně leknu a mám po náladě. Nejhorší je, že to nedělá jen můj muž, ale i oba synové. Možná je to nějaká mužská epidemie,“ popisuje čtyřicetiletá Marie.

Psycholožka Lenka Černá:
Musím se smát, protože to je snad nejčastější dohoda, kterou si u mě manželé stanovují. V některých domácnostech je zcela běžné, že muži chodí na malou vsedě, to však bývá v případech, kdy je v domácnosti převaha žen. Takže opět radím, sestavte si dohodu a dbejte na dodržování pomocí pravidla 3x a dost.

Proč muži pořád argumentují stejně?
Autor: profimedia.cz
Omílání frází

Přiznám se, že mě můj muž vytáčí dvěma větami. Jedna z nich je: „Spravedlnost stejně neexistuje.“ a druhá: „Moje babička říkala, že kdo víno pije, ženu bije, to dobrý muž je.“ Nesnáším obě hlášky, ale můj partner se mému vzteku jen směje a čas od času mě jimi vytočí.

Psycholožka Lenka Černá:
Zde bych si možná dala trochu pozor, co muž ze svých úst vydává. Jedná se na první pohled o obyčejné životní „pravdy“, ve skutečnosti se jde o takzvané emoční rovnice, které mají na náš život velký vliv. Jednak formují naše chování, a za druhé mají tendenci se nám vždy někde potvrdit. Pokud váš muž často omílá pravdy, jež jsou destruktivní, určitě bych mu jako dárek dala sezení s koučem, který mu může pomoci vyčistit si hlavu a přeprogramovat mozek k pozitivnějšímu myšlení i lepším zítřkům.

Špinavé ponožky a spodní prádlo na zemi

Při každém sehnutí pro jeho špinavé prádlo mu vysvětlujete, že patří do speciálního koše, ne na zem (gauč, postel, křeslo…). On vám to odkývne, slíbí, že příště už si dá pozor, ale druhý den ráno zase zakopnete o jeho slipy ze včerejška. Tenhle kolotoč zažívá devadesát procent žen.

Špinavé ponožky nechá muž klidně válet na podlaze.
Autor: profimedia.cz

Psycholožka Lenka Černá:
V praxi se často setkávám s tím, že drobnosti tohoto typu jsou ve finále hlavní příčinou rozpadu vztahu. Partneři o nich neumějí správně komunikovat a stanovovat takzvané partnerské dohody. O co se jedná? Jednoduše si sepište všechny drobnosti, které vás na druhém vytáčejí. Seznam si vezměte (oba) a jděte někam na kávu nebo něco dobrého. Z jednotlivých položek si sestavte takzvanou domácí ústavu, dohody, které budete dodržovat. Pokud ne, napotřetí musí přijít nějaký dohodnutý trest.

Autor: Majka Vinická, Kbak