Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

13 pravd o mužích: Odhalili jsme realitu

Podle německého deníku Bild prý nahá žena nechá muže spíš v klidu, než pohled na krásně nablýskané nářadí.
21. února 2011 | 13:01

Kupují si údajně nadměrné prezervativy, mají jedenáct orgasmů za den, nemění si prádlo... Jaká je ale realita? Na názor jsme se zeptali psychologa Petra Šmolky. Ten nám odhalil čirou pravdu.

Víme, jak muže sbalit, čím jim uděláme radost v posteli či na talíři i co nesnášejí. Ale koho by napadlo, že pro některé pány je nářadí stejně sexy jako nahá žena, nebo že jsou tací, kteří mají až jedenáct erekcí za den. Německý deník Bild sepsal třináct pravd, které o mužích zjistil.

1. Mužský orgasmus trvá v průměru čtyři vteřiny
Vzhledem k tomu, že my jsme schopné vrcholit od pár sekund přes minuty až po několik dlouhých hodin, je jasné, že v tomto směru příroda chlapům příliš nenadělila. Ale někteří z nich se brání a tvrdí, že není orgasmus jako orgasmus. Často totiž zaměňujeme ejakulaci za vyvrcholení. A někdy opravdu obě záležitosti probíhají zároveň, ale ne vždy. Prý je mužský orgasmus (podobně jako ženský) koktejl nejrůznějších pocitů, fyzických, psychických i emocionálních, jež mají nekonečně mnoho odstínů a trvají různě dlouhou dobu.

Petr Šmolka: Pragmaticky vzato se snaha o jeho dosažení jeví jako energetická pošetilost. Už proto, jak často jsou za ním hodiny a hodiny usilovné dřiny. Přesto na něm musí zřejmě něco být, když tu dřinu i tvor tak lenivý jako muž opakovaně podstupuje.

2. Pohled na pěkný šroubovák a jiné nářadí má na mužský mozek stejný účinek jako pohled na nahé ženské tělo.
Jak u koho. Určitě se najdou pánové prožívající extázi, když drží v ruce novou příklepovou vrtačku, ale s většinou mužů takový nástroj ani nehne. Ani kdyby byl z pravé švédské oceli. „V každém případě, by stálo za to kombinovat obě představy. Nahou ženu, která drží v ruce super šroubovák,“ zasnil se můj čtyřicetiletý kamarád Libor, když jsem s ním mužské pravdy konzultovala.

Petr Šmolka: Můžu potvrdit. V obou případech se může dostavit jak pocit slasti, tak i děs či panická úzkost!

3. Pivo muže zkrášluje v očích ostatních mužů. Čím víc pije heterosexuální muž, tím jsou pro něj ostatní muži atraktivnější.
Na tom něco bude. Vědci totiž dokázali, že muži po několika dávkách alkoholu ztrácejí schopnost rozlišovat symetrii obličeje a rozeznat, jestli je sledovaný „objekt“ krásný, či ne. Tedy zkoumali to jen u ženských rysů, ale proč by to nemělo platit i pro mužské tváře? Podle tohoto tvrzení je v očích muže po půlnoci hospoda plná krasavců.

Petr Šmolka: Pro daný jev je snad jediné vysvětlení – i po pivu se může dostavit stav, kdy se výrazně sníží nejen naše ovládací, ale především rozpoznávací schopnosti, čímž někdy může dojít k trapnému nedorozumění. To když heterosexuální muž zjistí až příliš pozdě, že ta lepá bytost není půvabné děvče, ale jeho pivní kumpán.

4. Muž má v průměru jedenáct erekcí za den.
Vzhledem k tomu, že se mi tato pravda zdála trochu přehnaná, zeptala jsem se na ni několika mužů. Všichni tvrdili, že jich se to, bohužel, netýká, ale prý slyšeli o jednom takovém, který opravdu tolik erekcí má. Tak nevím.

Petr Šmolka: Ano, většinou však pouze tehdy, jde-li o šest měsíců trvající den polární.

5. Tři procenta mužů se baví se svými kolegy v práci o sexuálním životě.
Pokud by se tento jev zkoumal u žen, určitě bychom se dostali na mnohem vyšší číslo. Není žádným tajemstvím, že jsme co se týče svěřování i těch nejintimnějších věcí mnohem otevřenější.

Petr Šmolka:
Což ovšem platí pouze pro chráněné dílny a jiná pracoviště, která zaměstnávají minimálně 97 procent hluchoněmých.



6. Muži mají průměrně za život třináct sexuálních partnerek.
Vzhledem k tomu, že téměř všichni pánové v tomto údaji lžou, lze těžko říct, jestli v průzkumech mluvili pravdu. Někteří si pár žen přibásní, jiní si jich několik uberou.

Petr Šmolka: Průměr je vždy ošidný údaj. Skrývá se v něm jak úsilí zdatných stachanovců, tak i do nebe volající lenost sexuálních „ulejváků“. Nemělo by nás tedy zneklidňovat, pokud třeba až na prahu sedmdesátky zjistíme, že nám do daného průměru chybí více než polovina. A hlavně bychom se to (ze sebezáchovných důvodů) neměli už snažit dohnat.

7. Věk muže se pozná podle toho, jak vysoko nosí kalhoty. Muži nad 57 let je mají vysoko vytáhnuté nad pupek. Pánům mezi 27. a 36. rokem sedí kalhoty v pase a šestnáctiletí kluci je nosí nejníže.
„Nevím, já je nosím od pěti let stejně,“ znejistil mě Libor, když jsem mu tvrzení přečetla. Ale možná je jen výjimka, která potvrzuje pravidlo. Nakonec rozhlédněte se kolem sebe. Mužů, kteří by nasazovali kalhoty podle výše zmíněné statistiky, moc nenajdete.

Petr Šmolka: To není věc volby, ale gravitace. Šestnáctiletý kluk zpravidla žádný pas ještě nemá a tak mu kalhoty obvykle uvíznou až na bocích. Stárnoucí muž pro změnu žádný pas již nemá a pro kalhoty je jediným záchytným bodem ona prohlubeň mezi teřichem a hrudní kostí.

8. Čím je muž starší, tím méně testosteronu vylučuje jeho tělo. Hladina ženského hormonu estrogenu však zůstává stejná, takže pánům s přibývajícím věkem rostou prsa.
Je pravda, že u mužů i žen se během let hormony různě míchají, přehazují a zákeřně nás matou. Takže nám rostou chloupky a mužům prsa. Naštěstí jsme se ještě nedostali do fáze, kdy bychom se rodili jako ženy a umírali jako muži a naopak.

Petr Šmolka:
Což jim mnohá žena nepokrytě závidí; některá začne dokonce šmejdit okolo klinik estetické medicíny a šetřit na implantáty. Docela se divím, že se tohoto příkladu další bezprecedentní diskriminace žen ještě žádné feministky nechytily.



9. Muži si nejdříve všímají obličeje ženy, teprve potom sklouznou pohledem na její prsa, pozadí a nohy.
Některé výzkumy dokonce tvrdí, že je na první pohled zaujmou vaše oči, celkový výraz ve tváři a úsměv. Až pak řeší postavu. Ale nakonec stejně rozhodne celkový dojem. Tedy obličej, figura, vlasy, sex-appeal…

Petr Šmolka: Mnozí však onu první fázi rovnou vynechávají. Zvláště ti, jimž již údajně slábne zrak, a tudíž se v okolním světě orientují radši spíše hmatem.

10. Pleš zvyšuje potenci. Ztráta vlasů totiž souvisí s nadměrnou produkcí hormonu testosteronu, který zvyšuje chuť na sex.

Testosteron opravu podporuje nejen růst svalů, ale také tvorbu spermatu a chuť na sex. Ale pokud má váš partner divokou hřívu, netrapte se tím a počkejte na léto. Hladina testosteronu totiž u mužů výrazně roste i během opalování, které z nich dělá divoké, sexuchtivé samce.

Petr Šmolka:
Tato úvaha má jen těžko zpochybnitelnou vnitřní logiku, a přesto může být pro nejednu z žen zdrojem nepříjemného zklamání. Už proto, že mnoho vychytralých vlasatců si dnes svou „leb“ vyholuje a nadbytek testosteronu tak pouze předstírá.

11. Každý čtvrtý muž si denně nemění prádlo. Pět procent z nich si ho dokonce mění každý čtvrtý den.
O jednom takovém jsem opravdu slyšela, ale to je zapálený ekolog, který nechce pracími prostředky znečišťovat životní prostředí, navíc vyhlásil boj proti konzumu a razí heslo „Jedno oblečení musí vydržet několik let!“. Ale v době plné navoněných, nablýskaných a nagelovaných mužů je to spíš rarita.

Petr Šmolka: Co si budeme namlouvat – i mezi muži se najdou čuňata. Příliš si nepomůžou ani rádoby vtipným tvrzením, že by si ho měnili častěji, jen kdyby bylo s kým.

12. Výrobci kondomů zjistili, že velká část mužů si kupuje příliš velký prezervativ.

V každém muži je totiž zřejmě rybář, který vždycky ukazuje velikost svého úlovku o kus větší, než je skutečnost. A podobně tedy pánové vnímají svou chloubu.

Petr Šmolka:
Ano, stejně jako si kupují silnější auta, než potřebují. V obou případech se však poměrně výrazně zvyšuje riziko nějaké nepříjemné „nehody“.

Autor: Majka Vinická, KNbr, Klena