Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vědci odhalili, co dělá láska s mozkem

Některé páry procházejí stádiem zamilovanosti i po dvacetiletém soužití
11. března 2011 | 11:18

Americkým badatelům se podařilo částečně rozšifrovat tajemství lásky. Při zkoumání aktivity mozku mužů a žen vědecky doložili, že i po mnoha letech může být zamilovanost stejně intenzivní jako na začátku vztahu. Některé páry mohou mít dokonce to štěstí, že mozková centra, která vylučují látky navozující příjemné pocity, jsou aktivní věčně!

Jane Acevedo a Artur Aron ze Stony Brook University se rozhodli testovat hypotézu, zda se mohou páry cítit intenzivní zamilovanost i po mnoha letech vztahu. Oslovili proto sedm mužů a deset žen, kteří se i po více než 20letém soužití cítí stále jako v oblacích, a ukazovali jim fotografie protějšku, přátel nebo neznámých lidí. Zároveň s tím monitorovali i jejich mozkovou aktivitu pomocí metody magnetické rezonanční tomografie (MRT).

Zajímavý závěr na sebe nenechal dlouho čekat – badatelé definitivně potvrdili, že mezi lásku a chemii lze položit rovnítko! Takzvaná ventrálně tegmentální oblast mozku, při jejíž činnosti se vylučuje »látka štěstí« dopamin, byla nejvíce aktivní, když se zkoumaní muži a ženy dívali na partnerovy fotografie. Další pozoruhodnou skutečnost ukázalo srovnání snímků pořízených u dlouhodobě a čerstvě zamilovaných – u prvních jmenovaných obrázky mozku odhalily více aktivních center než u těch, jejichž vztah nově začal. Ačkoli o receptu, který by zaručil stoprocentně věčnou lásku, lze zřejmě mluvit jen obtížně, partnerům se doporučuje společně zkoušet stále něco nového a vzrušujícího, aby udrželi »oblasti štěstí« v mozku patřičně činné.

Mozek déle zamilovaných aktivuje více center oproti těm, kdo milují kratší dobu
Autor: infografika Blesk

Autor: INT, pf, Klena