Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

VIDEO: Jak na dokonalý steak? Naučte se ho podle slavného šéfkuchaře!

Flank steak.
26. listopadu 2012 | 07:00

Zvládnout dobrý steak je vrcholem kuchařského umění. Překvapte rodinu nebo hosty křehkým a šťavnatým kusem masa. Šéfkuchař restaurace U Emy Destinnové Steven Trumpfheller vás naučí, jak ho připravíte jako skutečná profesionálka.

Dobře připravený flank steak – neboli steak z hovězího pupku mladého býka – je opravdovou delikatesou. Tento chuťově výrazný kus masa je poměrně tuhý a vláknitý. Krájejte ho proto na plátky vždy přes vlákno. Výborně se hodí ke grilování i marinování.

Jak na něj, aby se podařil podle vašich představ a byl na povrchu křupavý a uvnitř krásně šťavnatý? Podívejte se na umění mistra kuchaře Stevena Trumpfhellera a zkuste to. Není to vůbec těžké!

Flank steak s karotkovým pyré

Budete potřebovat (pro 6 osob):

1,2 kg hovězího flank steaku
sůl a čerstvě mletý pepř
olej
na karotkové pyré:
6 velkých mrkví
1/2 hrnku smetany na vaření
3 stroužky česneku
1citron
1/4 lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
sůl a čerstvě mletý černý pepř
1 lžíci olivového oleje

Postup:
Flank steak omyjte a osušte. Lehce osolte a okořeňte pepřem a vcelku zprudka opečte na rozpáleném oleji z každé strany 4 až 6 minut. Pak nakrájejte na plátky široké asi 2 cm. Troubu předehřejte na 225 °C. Připravte si pyré. Mrkve oloupejte a nakrájejte na kousky. Vařte do změknutí a pak pečte v troubě 15 až 20 minut. Mezitím smíchejte v misce smetanu, česnek utřený se solí, šťávu z poloviny citronu, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř. Upečenou mrkev rozmixujte dohladka a přidejte olivový olej a šťávu z druhé poloviny citronu. Tuto směs vmíchejte do krému, který jsme si připravila v misce. Dochuťte solí a špetkou pepře.

Video se připravuje ...
Šéfkuchař Steven Trumpfheller v akci. • VIDEO: sim

Autor: sim