1. Nejdůležitější je koupě masa, jestliže v tomto kroku šlápnete vedle, nepomůže vám už nic. Kupte dobře vyzrálou svíčkou nebo nízký roštěnec, u toho je jistější, pochází-li z jižní Ameriky. Nebo české stařené hovězí.
2. Steak musí být vyšší než 2 cm, biftek ze svíčkové si nechte ukrojit ještě vyšší.
3. Opékejte na rozpálené pánvi, která rychle reaguje na změny intenzity ohně. Pánev hodně rozpalte, vytřete tukem a pak vložte maso a zprudka opečte z obou stran.
5. Do masa nikdy nepíchejte a steak ničím nikdy nepodlévejte. Steak otáčejte, u vysokých bifteků opékejte i ze stran, regulujte sílu plamene podle potřeby, aby povrch nezčernal. Vydržte, i když máte pocit, že se pánev připaluje!
6. Po dopečení steak stáhněte z pánve a než do něj zakrojíte, nechte ho chvíli odležet. Štávy a páry uvnitř ještě pracují a teprve po několika minutách je dílo dokonáno.
Další tipy pro začátečníky i pro zkušené, stejně jako vše od nákupu masa až po vychytané recepty, najdete v nové knize Jany Florentiny Zatloukalové Hovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostí z nakladatelství Smart Press. |