Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Rozpalte to! 5 kroků pro dokonalý hovězí steak

Báječný a štavnatý steak teď zvládnete připravit i vy.
27. listopadu 2012 | 06:00

Bojíte se přípravy steaků? Teď už nemusíte. Tajné tipy šéfkuchaře jsme vám prozradili včera, ovšem ty dnešní budou přímo od mistra řezníka. To by bylo, aby váš steak nebyl dokonalý!

1.    Nejdůležitější je koupě masa, jestliže v tomto kroku šlápnete vedle, nepomůže vám už nic. Kupte dobře vyzrálou svíčkou nebo nízký roštěnec, u toho je jistější, pochází-li z jižní Ameriky. Nebo české stařené hovězí.

2. Steak musí být vyšší než 2 cm, biftek ze svíčkové si nechte ukrojit ještě vyšší.

3.    Opékejte na rozpálené pánvi, která rychle reaguje na změny intenzity ohně. Pánev hodně rozpalte, vytřete tukem a pak vložte maso a zprudka opečte z obou stran.

...
Autor: profimedia.cz
4.    Kupte si teploměr na maso nebo experimentujte s dobou propékání podle dotyku prstu na maso. Čím je steak na dotyk tužší, tím je propečenější.

5.     Do masa nikdy nepíchejte a steak ničím nikdy nepodlévejte. Steak otáčejte, u vysokých bifteků opékejte i ze stran, regulujte  sílu plamene podle potřeby, aby povrch nezčernal. Vydržte, i když máte pocit, že se pánev připaluje!

6.    Po dopečení steak stáhněte z pánve a než do něj zakrojíte, nechte ho chvíli odležet. Štávy a páry uvnitř ještě pracují a teprve po několika minutách je dílo dokonáno.

Další tipy pro začátečníky i pro zkušené, stejně jako vše od nákupu masa až po vychytané recepty, najdete v nové knize Jany Florentiny Zatloukalové Hovory s řezníkem – Kuchařka pro dceru z masa a kostí z nakladatelství Smart Press.
Autor: dan