Jak na hubnutí v létě? Máme pro vás 5 tipů jak cvičit i v největších pařácích.

Jak na hubnutí v létě? Máme pro vás 5 tipů jak cvičit i v největších pařácích.
Prezentace klienta
  20. září  2019 
 00:00

V létě si klidně můžeme válet šunky u vody, ale stejně tak jde podnikat velká řada sportovních aktivit. Dokonce i v těch největších vedrech se dá provozovat mnoho skvělého pohybu a nemusí to nutně být jen sporty spojené s pláží a vodou.

Celou zimu čekáme, až budeme moct nasednout na kolo, nasadit trekingové boty nebo jen tak vyběhnout, ale pak přijdou extrémní vedra, kdy se potíme i při sezení u počítače, takže na sportování nemáme ani pomyšlení. Tropické teploty nás unavují a pohybu se snažíme spíše vyhýbat. Nechuť a oslabenost, kterou pociťujeme je však jako začarovaný kruh, protože dokud se nebudeme hýbat, nemůžeme se cítit lépe. Sestavili jsme vám pro inspiraci seznam pěti druhů aktivit vhodných pro letní dny.

Orosené sklenice, lahve či plechovky limonády a piva, porce ledové tříště i několik kopečků zmrzliny. To vše do sebe v létě ládujeme v nadměrném množství. Ale co si budeme povídat, chutná to skvěle, a navíc to ještě příjemně ochladí. Ochlazovat tělo bychom ale měli především vodou, obzvlášť v létě. Po slazených nápojích dostává tělo žízeň mnohem rychleji, protože cukr jako takový pocit žízně zvyšuje. Při pohybu rozhodně na pití neslazených vod nezapomínejte.

Právě pohyb nám může pomoci v boji proti ukládání všeho sladkého, co spořádáme. Jak se ale v létě hýbat tak, abychom to ustáli? Řešením není klimatizované fitko. Dokud je hezky, měli bychom rozhodně trávit co nejvíce času venku a vstřebávat vitamin D, který je důležitý pro stavbu našich kostí, ale také pomáhá celkově našemu imunitnímu systému. Všeho ale samozřejmě s mírou. Pokud trávíme delší dobu na přímém slunci, měli bychom být chráněni vhodným opalovacím krémem a pokrývkou hlavy. Jaké všechny aktivity tedy můžeme v létě provozovat, abychom si udrželi či vypracovali figuru?

Autor:  Srovname, s.r.o.

1) Běh a chůze

V zimě je na běhání moc zima a v létě moc horko. Omyl! Běhat se dá celoročně. Lidské tělo toho vydrží vcelku dost, není přece z cukru. Za vyběhnutí v každém ročním období se nám tělo odvděčí nejen vysněnou fyzičkou, ale také otužením a posílením imunity. Během můžete spálit zhruba 3 400 kJ za hodinu. Je však nutné nezapomínat na příjem dostatečného množství vody. Při zátěži tělo totiž velkou část přijatých tekutin vypotí. U středně náročného sportu člověk potem odplaví klidně až dva litry tekutin za jednu hodinu. Ve vyšších teplotách to samozřejmě ještě stoupá. Během letního sportování, běh nevyjímaje, je tedy ideální pít čistou vodu bez bublin a to každých 10 až 15 minut v rozmezí mezi 100 až 150 ml.

Vybíhat byste samozřejmě neměli kolem poledne, kdy to paří nejsilněji. Pokud i tak vyběhnete, nezapomeňte si nasadit na hlavu šátek nebo kšiltovku, které vás uchrání před úpalem ze sluníčka. Rozhodně také nezkoušejte běhat bez natření opalovacím krémem. Pro komfortní běh je doporučováno mít s sebou láhev vody nebo nějaké místo cestou, kde se můžete osvěžit. Rozbíhejte se určitě pomalu, abyste dali tělu dostatečný čas na to si zvyknout a zvolte trasu, kde nepoběžíte celou dobu na přímém slunci či stále do kopce. Ideální je se před startem i po skončení dobře protáhnout. Nejenže rozhýbete svaly, ale také se rozdýcháte a na konci celé tělo postupně zklidníte.

Pro ty, co přece jen nedokážou vyběhnout ráno před prací ani v podvečer, je vhodnou variantou obyčejná chůze formou procházky. Chození je pro nás nejpřirozenějším pohybem, a právě proto bychom se mu měli věnovat co nejvíce. Hodinová procházka dokáže pro Vaše zdraví i hubnutí udělat mnohem více, než si myslíte. Když nasadíte svižnější tempo, můžete pálit až 2 950 kJ v hodině. Zkuste například chodit část cesty do práce pěšky. Uvidíte, že se pak budete celý den cítit lépe. Každý krok se počítá!

Autor:  Srovname, s.r.o.

2) Výlety a pěší turistika

Velice oblíbeným letním pohybem jsou výlety všeho druhu. Hrady, zámky a vyhlídky praskají ve švech. Nicméně krásné české lesy a hory, kde je navíc často i příjemný chládek, nabízejí stále spoustu volného prostoru pro všechny výletníky. Přehledně značené trasy turistickými značkami vás vždy dobře navedou, takže rozhodně není šance zabloudit. Dopředu se rozhodněte, jak dlouhý výlet byste chtěli absolvovat a podle toho hledejte. Dobrými tipy na zajímavá místa k návštěvě se to na internetu jen hemží.

Při delších túrách se rozhodně vyplatí nepodceňovat správnou péči o vaše chodidla. Základem je kvalitní obuv a prodyšné ponožky. Vyhrabte tedy svoje boty na túry a trekingové hole, a vyrazte do přírody. Slibujeme, že vás les příjemně ochladí a výhledy z vrcholků přinesou zaručenou odměnu za celou předchozí námahu. Pokud se nebudete příliš courat či neustále zastavovat, každou hodinou této aktivity spálíte kolem 2 800 kJ.

Autor:  Srovname, s.r.o.

3) Kola a brusle

Je dobře známo, že při rychlé jízdě vás může míjející vzduch příjemně ochlazovat. To platí pro kola i brusle. A není na to potřeba vynaložit ani tak moc úsilí, stačí jet tak akorát nebo z kopce a vzduch kolem vás se zdá studenější, než doopravdy je. Nevěříte? Tak vyzkoušejte a uvidíte sami.

Na kola i brusle existují zajímavé okruhy a stezky téměř všude a stále vznikají nové. Ve městech, v lesích, v parcích, podél řek, možností je zkrátka mnoho. Najděte nějaké ve vašem okolí a vydejte se vstříc letnímu sportovnímu ochlazení. Věřte, že žádná kapka potu nepadne vedle. Při obyčejné jízdě na kole po rovině ze sebe vydáte kolem 2300 kJ za hodinu, a když šlápnete do pedálů, tak klidně i více. Na bruslích během hodiny “vybruslíte” zhruba 1 700 kJ.

4) Sporty u vody

Samozřejmě, že mnoho aktivit, které se v létě nabízí, jsou spojené s prostředím koupališť a pláží. Kromě různých plaveckých technik, během kterých můžete spalovat klidně 2900 kJ za hodinu, se můžete ve vodě třeba potápět či šnorchlovat. Nabízí se ale také mnoho odlišných druhů surfování, ať už to klasické nebo například kitesurfing, případně paddleboarding či wakeboarding. U surfování všeho druhu budete pálit od 1 500 do 3 000 kJ.

Stejně tak můžete vyzkoušet v Čechách velmi oblíbenou kanoistiku, kterou dokážete v jedné hodině přijít až o 2 650 kJ. Nebo si s přáteli zahrajte vodní pólo, které může být pro tělo ještě náročnější a připravit ho za hodinu hry třeba i o 3 500 kJ.

Na břehu se k aktivitě nabízí klasický plážový volejbal, kterým tělo dokáže pálit kolem 2000 kJ v hodině, či badminton, tím budete přicházet zhruba o 1 450 kJ za jednu hodinu hraní. Sáhnout můžete také pro létající talíř nebo si s přáteli či rodinou zahrát hry jako petang, kroket, minigolf a další. Případně si můžete jen tak kopat do balonu nebo stavět hrad z písku, i to se počítá!

Autor:  Srovname, s.r.o.

5) Venkovní cvičení

Street workout, neboli venkovní posilování, se těší v létě velké oblibě. Nejenže probíhá na čerstvém vzduchu, ale ještě je zcela zdarma. Kolem větších sídlišť vyrůstají hřiště tohoto typu jedno za druhým. Zapátrejte, zda máte street workoutové hřiště v blízkosti svého bydliště a vyrazte se na něj nejdříve alespoň protáhnout. Postupně pak každý den přidávejte cviky. Záleží samozřejmě, jakou náročnost a opakování si zvolíte, ale pálit se tím dá zhruba kolem 1 500 kJ v jedné hodině.

V létě probíhá po parcích a zahradách také spousta skupinových lekcí, které stojí za vyzkoušení. Například taková ranní jóga vás nejenom protáhne a zpevní, ale i skvěle naladí na celý nadcházející den. Ač se to nezdá, jógou dokáže tělo pálit až 1 550 kJ za jednu odcvičenou hodinu. Vyzkoušejte ji klidně i sama doma v pohodlí své zahrady nebo balkonu. Uvidíte, že cvičení na čerstvém vzduchu si zamilujete.

Kalorie: Vydáte, přijdete o x kalorií, úbytek x kalorií.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji