Potřebujete shodit kila, nebo zpevnit svaly? Podle toho zvolte vhodný pohyb!

Rozhodněte se, jestli chcete hubnout, nebo nabírat svalovou hmotu.
Rozhodněte se, jestli chcete hubnout, nebo nabírat svalovou hmotu.
Foto: Profimedia.cz
18. ledna  2015 
 05:55

Konečně jste se odhodlali, že se sebou začnete něco dělat, a tak jste si koupili permanentku do posilovny. Po několika týdnech ale žádný pokrok a máte pocit, že vypadáte stále stejně? Možná je to tím, že místo toho, abyste spalovali kalorie, posilujete svaly. A tak je jasné, že kila nejdou dolů. Dříve než se bezhlavě pustíte do nějaké aktivity, rozmyslete si, zda se chcete zbavit tuku, nebo nabrat svaly. To je rozdíl.

Jedna známá si mi kdysi stěžovala, že je to opravdu peklo. Rozhodla se, že chce shodit přebytečná kila, tak začala chodit do posilovny. A že ani po dvou měsících usilovného cvičení se ručička na váze příliš neposunula směrem doleva. Její problém tkvěl v tom, že pod tukovou výstelkou jejího těla se skrýval dostatek svalstva. Pro to, aby zhubla, měla tedy zvolit kardio cvičení, nikoliv posilování. Když se tedy rozpohybovala správným sportováním, rozpohybovala se i ručička na váze. Správným směrem.

 

Jaký je tedy rozdíl mezi kardio a posilováním? Kardio cvičení je takové, při kterém spalujete tuky, zatímco při posilování pouze zpevňujete svaly. Jestliže se tedy chcete zbavit povánočních kil, ale máte pocit, že příliš posilovat nepotřebujete, zvolte kardio. To je takový pohyb, při kterém se zadýcháte, rozpohybujete se, a zrychlí se vám tak metabolismus. Mezi nejlepší sporty na spalování patří rychlá chůze, běh, jízda na in-line bruslích, na kole, případně také třeba kick box, zumba, aerobik nebo v poslední době tolik oblíbený kruhový trénink.

 

Hlídejte si tepovou frekvenci

 

Při cvičení dbejte na tepovou frekvenci!
Autor: Profimedia.cz

Samotný pohyb je ale pouze začátek. Aby bylo cvičení skutečně efektivní, musíte si hlídat tepovou frekvenci. Pokud ji máte moc nízkou, tedy málo se hýbete, příliš toho nespálíte. Naopak pokud se dostanete nad vaši tepovou frekvenci, tělo začne spalovat cukry místo tuků. I když se to na první pohled tak nemusí zdát, tepová frekvence je skutečně důležitá.

 

Každý člověk ji má trochu jinou, a abyste ji zjistili, slouží k tomu jednoduchý výpočet. 230 (u mužů je to 220) minus váš věk krát tepová frekvence v klidu. V tomto tempu byste pak měli sportovat, abyste spalovali to, co skutečně chcete. Znamená to tedy pořídit si ke sportovní výbavě i sport tester. Jestliže žádného takového chytrého pomocníka nemáte, platí pár obecných pomůcek, jak si pohlídat správnou tepovou frekvenci. Říká se, že dokud při sportování zvládáte normálně konverzovat a nelapáte při tom po dechu, jste ve správné rovině.

Kombinujte pohyb

Pohyb byste také měli občas střídat a nedělat pořád dokola to samé. Tělo si na pohyb za chvíli zvykne a metabolismus se může nepatrně zpomalit. Ideální je třeba dvakrát v týdnu jít běhat a o víkendu si dát jízdu na kole, na bruslích nebo si jděte zaplavat. Záleží samozřejmě jen na vás, jaký pohyb vám vyhovuje. To je důležité. Nezanevřete na všechny sporty, pokud vám třeba cyklistika nevyhovuje. Každý si nakonec najde to své.

 

Jestliže ale potřebujete spíše zpevnit či vybudovat svaly, kardio cvičení vám sice pomůže, ale bez posilování to nepůjde. Tedy půjde, můžete cvičit i v klidu doma, záleží pouze na vás, co si zvolíte. Jestliže se nechcete potit mezi ostatními, pak pro vás v rubrice Cvičení máme několik návodných videí, která vám určitě pomohou. 

 

Pokud ale máte pocit, že v posilovně spíše nabydete na svalové hmotě, pak se tomu nebraňte. Jen je třeba být obezřetní a hlavně k tomu přistupovat s respektem. Při volbě špatného nářadí, stroje nebo zátěže byste si mohli šeredně ublížit. Navíc když se rozhodnete vše zvládnout sami, je velká pravděpodobnost, že budete cviky provádět špatně, budete posilovat jinou část těla, než chcete.

Hlavně se neztrhnout!

 

Běhání je jedno ze skvělých kardio cvičení.
Autor: Profimedia.cz
Všeobecně se doporučuje posilovat pouze se svou vlastní váhou než se trápit někde s činkami. To přenechte větším frajerům, kteří touží po vizáži minimálně Ramba. Vhodné je tedy najít si osobního trenéra, který vám s posilováním pomůže.

 

Nemusíte si ho platit po celou dobu, ale alespoň jednu, úvodní, hodinu. Řekne vám, jak byste konkrétně vy měli posilovat, ukáže vám cviky šité vám na míru, a pokud nadále nebudete chtít tvořit svou muskulaturu v rukou odborníka, zvládnete to sami. Jen je skutečně důležité vědět, jak na to.

 

Nemysleme si ale, že se kardio obejde bez posilování, a naopak. Jen by jedno z toho mělo být vždy lehce upozaděno oproti tomu druhému. Chcete hubnout? Pak si po kardiu dejte i pár minut posilování.  

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji