Zase chuť na sladké? Psycholožka radí, jak se jí zbavit

Zakazovat si nemusíte nic, hlídat množství ano.
Zakazovat si nemusíte nic, hlídat množství ano.
Foto: Shutterstock.com
16. ledna  2015 
 05:55

Chcete hubnout, ale vlastně svému úspěchu předem nevěříte? Protože vaše předsevzetí jsou nereálná, vaše vůle slabá a odhodlání vám vydrží maximálně na tři týdny? Letos už to nehrozí, protože vám vysvětlíme, jak zhubnout a konečně dosáhnout vysněného BMI. 

Psycholožka Iva Málková, zakladatelka sdružení Stop obezitě (STOB), používá v případě opakovaných neúspěšných pokusů o hubnutí termín naučená bezmocnost. "Člověk na základě pocitu slabosti a nedostatku schopností získaného na základě vlastních zkušeností nabude dojmu, že nemá smysl řešit problémovou situaci vlastním úsilím," popisuje.

Ale aby se neřeklo – prvního ledna se sluší hubnout. Jelikož to člověk sám nezvládne, často bezhlavě zkouší všemožné způsoby, pokud možno co nejjednodušší. Podle ní však žádné rychlé a zázračné řešení neexistuje – hubnutí je přece jen docela dřina a vyžaduje vytrvalé úsilí. 

Pokud to už konečně chcete dokázat, musíte změnit své myšlení. A to následujícím způsobem. 

1. Dávejte si reálné cíle

Autor: shutterstock.com
Vypusťte ze svého slovníku slůvko "nikdy". Váš život už nebude rozdělen na období strádání, kdy hubnete, a na období absolutní nekontroly, kdy sbíráte síly na další hubnutí, a stejně si to kvůli pocitům viny neužijete. Hubnutí by vám nemělo odčerpávat životní energii, kterou můžete potom 
uplatnit daleko účelněji.

2. Zbavte se černobílého myšlení

Nedívejte se na sebe jako na tlustou, nebo hubenou, na jídlo jenom jako na dobré, nebo špatné, dietní, nebo nedietní, dovolené, nebo nedovolené. Neříkejte si „už nikdy více“, neboť tyto myšlenky nedávají prostor pro chyby. Nemyslete černobíle v kategoriích všechno, nebo nic. I když nejste nejlepší, nemusíte být nejhorší, i když nejste nejkrásnější, nejste nejošklivější, a když máte pár kilo navíc, nejste tlouštíkem. Pokud zvládnete sféru myšlení, jste na nejlepší cestě si váhové úbytky 
udržet.

3. Jste ve stresu? Nezačínejte řešit situaci hubnutím

Pokud máte opravdu závažný stres – těžké životní období – řešte samotný problém s psychologem, případně s dalšími odborníky. Samotné hubnutí vás z problémů rozhodně nevytáhne. 

4. Najděte si jiný relax místo jídla

Zmapujte si situace, které vás vytáčejí a vy máte tendenci je zajídat, a dopředu si vymyslete příjemné aktivity, které budete v tuto chvíli vykonávat a které nejsou slučitelné s jídlem (půjdete na procházku se psem, začnete bušit do piána, zavoláte přítelkyni nebo – umíte-li – využijete relaxačních technik).


5. Nechte zvítězit rozum nad emocemi

Autor: Shutterstock.com
Zapojte rozum – každý rok děláte v rámci novoročních předsevzetí totéž (a váha jde stále nahoru), nevyplývá z toho, že tentokrát byste to měli zkusit jinak? Nehubněte podle zázraků v reklamách ani podle přesně rozepsaných diet. Naučte se sestavit si jídelníček z pro vás dostupných potravin, abyste se co nejvíce přiblížili svým jídelním zvyklostem, pochutnali si a aby byl jídelníček zároveň energeticky chudší.

 

6. Přemýšlejte o tom, co jíte

Váš jídelníček by měl být rozmanitý, aby dodal tělu vše, co pro správný chod potřebuje. Sestavíte si ho tak, abyste u něj mohli setrvat delší dobu, a budete hubnout přibližně půl kilogramu týdně. Při této rychlosti by vaše váhové úbytky měly být trvalé. Když to zjednodušíme, budete jíst střídmě z pestrého stolu, a to tak, že se budete moci i nadále radovat z jídla a ze života vůbec. Pokud budete přece jen muset trošku změnit skladbu dosavadního jídelníčku a omezit množství zkonzumovaných potravin, nebudete brát tuto změnu tragicky, ale naopak jako příležitost dokázat si, že nejste ovládáni něčím nebo někým zvnějšku, že nejste otrokem jídla, ale že dovedete kontrolovat a řídit sami sebe. Optimistický životní pohled, pocit, že to zvládnete, vám dává šanci na úspěch.

7. Pokud se nechcete zatěžovat studiem výživy – stačí dodržovat tyto rady

Zaměňujte postupně potraviny pro hubnutí zcela nevýhodné za potraviny méně výhodné – až třeba po výhodné – tak, aby to vaše chuťové buňky přijaly za své. Bílkoviny přijaté v bůčku vyměníte za bílkoviny v prorostlém vepřovém, libovém vepřovém, a pak třeba za bílkoviny v rybě či kuřeti, sacharidy s vysokým GI v croissantu za piškot, pak až za jogurt či tvaroh. Lze shrnout, že konzumovat byste měli především potraviny energeticky méně vydatné, zato však biologicky cenné.

Zjednodušeně to znamená: omezit potraviny bohaté zejména na nevhodné (hlavně živočišné) tuky a cukry a zvýšit konzumaci zeleniny, ryb a luštěnin. Jako zdroji bílkovin byste měli dávat přednost nízkoenergetickým mléčným výrobkům, rybám, drůbeži, libovým masům, vajíčkům a rostlinným bílkovinám. Zdrojem sacharidů by mělo být celozrnné pečivo, vhodné přílohy, snídaňové – ne moc přislazované – cereálie, ovoce. Zelenina by měla být optimálně součástí každého pokrmu.

Nezapomeňte denně vypít alespoň 1,5 litru neenergetických či nízkoenergetických nápojů. Měli byste jíst pravidelně a zachovávat hlavní pokrmy.

BMI je zkratka pro body mass index a značí index tělesné hmotnosti. Spočítáte ho snadno s naší kalkulačkou BMI>>>

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji