Nástrahy na návštěvách aneb u jakých dobrot se musíte plácnout přes ruce

Odolejte na návštěvě dietním nepřátelům, jako jsou chlebíčky.
Odolejte na návštěvě dietním nepřátelům, jako jsou chlebíčky.
Foto: Shutterstock.com
26. prosince  2014 
 06:00

Největší zkouška vůle vás čeká na návštěvách příbuzných a přátel. Stoly plné chlebíčků, cukroví a dalších dobrot se prohýbají a vy byste si nejraději ukousali prsty, jen abyste všem těm dobrotám odolali! Nebuďte k sobě ale tak přísní. Něco si dát můžete, jen si dejte pozor co, a hlavně v jakém množství! 

Jste pozváni k příbuzným na sváteční návštěvu, což znamená, že o jídlo bude určitě postaráno a vaše chuťové buňky nebudou vědět, po čem toužit dříve. Musíte se ale ovládat, protože pokud byste ochutnali vše, co na stole leží, z hlediska příjmu energie byste následující asi tak dva dny neměli nic jíst. Což je naprosto nereálné, hladovka není k ničemu, akorát ubližuje našemu tělu. Raději se hlídejte a naučte se, čeho si můžete zobnout a u čeho se raději plácnout přes ruku.

Samozřejmě nejjednodušší způsob, jak dodržet svůj dietní režim, je pozvat si návštěvu k sobě a přichystat pohoštění podle sebe. Jenže to nejde pořád, a tak se tomu dřív nebo později nevyhnete a budete muset vytáhnout paty ze své dietní domácnosti. V tom případě se ale pozvěte na dobu oběda, po obědě nebo v čase večeře. A vyměňte mlsání na návštěvě za jedno jídlo. I tak jsou ale některé dobroty, které svou hodnotou předčí celý oběd.

Přineste své občerstvení
Přineste na návštěvu své občerstvení.
Autor: Shutterstock.com

Doporučený denní přijem energie je individuální a řídí se podle toho, kolik člověk váží, měří, kolik je mu let, nakolik je aktivní v rámci svého zaměstnání a zda se ve volném čase hýbe. Nelze tedy paušalizovat, kolik kilojoulů musíte za den přijmout. Lze ale uvést, kolik kilojoulů má určité jídlo, a do svého jídelníčku a životního stylu si to musí dosadit každý sám.

Jestliže se s hostitelem znáte dobře a víte, že ho případnými dotazy příliš neurazíte či neotrávíte, domluvte se předem, jaké jídlo by  vám udělalo radost a zároveň se nestalo kalorickou pohromou. Můžete také přinést tác s vlastnoručně vyrobenými pokrmy, které budou zapadat do dietního plánu. Hostitel se určitě neurazí a bude vás naopak považovat za milého hosta. Pokud je to jen trochu možné, servírujte si jídlo sami. Můžete si tak naordinovat mnohem menší porce, než kolik by vám dopřála paní domu. 

Kávu maximálně černou s mlékem

Pokud vám hostitel nabídne kávu, dejte si obyčejnou, černou kávu, případně s mlékem. Žádné latté, žádné capuccino. A už vůbec ne třeba alžírskou kávu! Obyčejná rozpustná káva s mlékem, pokud si dáte 250 ml kávy a 50 ml mléka, má kolem 100 kJ. Capuccino se totiž dělá hlavně z plnotučného mléka, a tak má jeden hrnek dvakrát až třikrát vyšší energetickou hodnotu než normální kafe. Latté je na tom ještě hůře. Jestliže ale nedokážete těmto skvělým kofeinovým nápojům odolat, zařaďte si to do svého jídelníčku jako regulérní svačinu. Obsah energie jí totiž odpovídá. 

Vánoční káva
Autor: shutterstock.com

Ve chvíli, kdy dojde na přípitek, nalijte si raději pouze víno než nějaký aperitiv. Má mnohem menší kalorickou hodnotu. A sklenku si držte stále při sobě. Je dokázáno, že když člověk drží něco v ruce, bude vám hostitel nabízet méně jídla. A i vy sami budete mít s plnýma rukama menší tendence do nich chytat něco dalšího, třeba chlebíček. 

Těm byste se měli vůbec vyhýbat. Jeden takový má energetickou hodnotu kolem 1000 kJ. Když si dáte dva, příjem energie je vyšší než u jednoho oběda. Chlebíčkům byste se tedy měli všeobecně vyhnout. Jestliže ale vaše vůle není dostatečně pevná a neodoláte, dejte si raději ten, který není s jakýmkoliv salátem nebo pomazánkou. Obložený chlebíček se šunkou, okurkou, vajíčkem má kolem 500 kJ.

Zapomeňte na oříšky a brambůrky
Brambůrky, tyčinky a jiné pochutiny jsou zlo.
Autor: Shutterstock.com

Jestliže na stole leží mimo chlebíčků i jednohubky, raději sáhněte po nich. Díky svým malým rozměrům mají mnohem méně energie. Vy tak potěšíte své chuťové buňky a můžete si říct, kdy máte dost. Těžko ale sníte polovinu chlebíčku s tím, že už máte dost a že víc sníst z určitých důvodů nechcete. 

Stejně tak se snažte držet se co nejdál od misek plných oříšků, tyčinek a chipsů. Jestli víte, že se příliš nedovedete ovládat, sedněte si co nejdál od stolu, pokud je to možné. Pak nebudete mít takovou tendenci stále uždibovat. Hrst (30 g) solených a pražených arašídů má energetickou hodnotu 750 kJ, brambůrky asi 650 kJ. To už je lepší dát si ten chlebíček, ne? I v tomto případě můžete přinést hostitelce třeba sušené ovoce, které nasypete do mističky vedle brambůrků, a pokud se neubráníte stálému ujídání, sáhněte raději po ovoci.

Než se vydáte na návštěvu, spočítejte si, kolik energie můžete přijmout, a podle toho si pak můžete dát do nosu, aniž byste trpěli výčitkami. Obecně není dobré si vyčítat jeden chlebíček. Když už se neubráníte, tak si na něm pochutnejte a zapomeňte na negativní myšlení, to vaší dietě moc neprospěje. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji