Jak potlačit nezvladatelné vánoční chutě, hlavně na sladké?

Vánočku?! Ale klidně, ale už bez másla a marmelády. A pozor, pouze jeden kousek.
Vánočku?! Ale klidně, ale už bez másla a marmelády. A pozor, pouze jeden kousek.
Foto: Shutterstock.com
19. prosince  2014 
 06:00

Můžete mít sebelepší úmysly týkající se toho, jak letos o Vánocích nepřibrat. Ale jakmile začnete jednou mlsat, chutě se kočírují jen obtížně, protože s roztaženým žaludkem člověk jen těžko pozná, že už má vlastně dost. Nebo podlehne pocitu, že je to stejně jedno, a přestane se hlídat. Výsledek? Dvě či tři kila navíc. Nejhorší jsou v tomto ohledu chutě na sladké, tedy především na cukroví. Jak je zkrotit? Přinášíme vám praktické rady, které dala dohromady Iva Málková ze společnosti Stop obezitě. 

1. Snažte se i o Vánocích zdravě snídat

Pokud možno jezte pravidelně a dodržujte vyvážený poměr jednotlivých živin. Nevadí, když o svátečních dnech převáží sacharidy, ale s mírou – tedy vánočka je také vhodná snídaně, ale už si ji nemažte máslem. A linecké cukroví vhodnou snídaní není. 

 

2. Nemějte vánoční dobroty stále na očích

Ovocný špíz je s bezé vynikající.
Autor: Shutterstock.com
Čím větší překážku k dosažení cukroví musíte překonat (cukroví ve sklepě), tím méně ho sníte. Pokud sníte cukroví více, než jste chtěli, nenazývejte to hříchem, ale plánovaným vybočením.

 

3. Jezte jen své favority, ostatní si odpusťte 
 
Vyberte si pár nejoblíbenějších druhů a upečte nebo si dejte na talířek jen přiměřené množství, dojídání cukroví ještě měsíc po Vánocích už bude jen z povinnosti a nikdo to neocení. Tvarujte o něco menší kousky než v loňském roce (menší kuličky, rohlíčky apod.).

 
4. Nejen cukry, ale také slané kousky nebo ovocné špízy

Připravte takové cukroví a mlsání, které nebude napěchované jen kaloriemi, ale také dávkou výživných látek. Vyzkoušejte některý z našich tipů – slané nepečené cukroví, ovocné špízy a podobně. Použijte nekalorické sladidlo, nastrouhanou mrkev, ovesné vločky apod. Hlídejte si velikost porce a nepřejídejte se, bude vám zbytečně těžko. První sousta vychutnáte, další už jsou jen setrvačnost.

 
5. Zkuste motivační kouzelné formule

Kaštanové poleno
Autor: archiv firem
Vánoční svátky byste si neměli spojovat jen s jídlem a mlsáním, a proto klidně použijte ve chvíli největší touhy po sladkém formulky typu „Vážím si svého těla, a proto mu dopřávám kvalitní potraviny v přiměřeném množství“, „Miluji svůj život a zvládám odolávat jídlu navíc“, „Je snadné a zábavné jíst chutně a zdravě“ a podobně (vytvořte si vlastní formulky).

 

6. Mějte po ruce náhradní plán

Vhodné je také připravit náhradní plán, jak vábení dobrot odolat – například pustit si hudbu, zacvičit si, jít si vyčistit zuby, dát si žvýkačku či šálek dobrého čaje či cokoliv dalšího, co vám bude vyhovovat. Ukočírujte své vánoční myšlenky typu „Teď si dopřeju a začínám hubnout od Nového roku“, pokuste se o celoroční postoj „všeho s mírou“.

 
7. Pořádnou dlouhou procházkou nic nezkazíte

Nezapomínejte na pohyb a zažijete heslo od diskomfortu ke komfortu (po rodinné procházce vychutnáte ležení u televize daleko více, než kdybyste tam leželi celý den). Po procházce si můžete bez výčitek pochutnat na svém oblíbeném kousku cukroví, není však nutné ho sníst velké množství, na třetím, pátém či desátém kousku už si určitě nepochutnáte tolik jako na prvním. Požitek z jídla neroste s jeho množstvím.
 
8. Naučte se odmítat na návštěvách

hory
Autor: Dovolena.cz
Pozor na návštěvy, nemusíte sníst vše, co vám bude nabídnuto, naučte se asertivně odmítat. Nezapomínejte na dostatek bílkovin, které pomáhají umocnit pocit nasycení a snižují glykemický index potravin. Tím předejdete rozkolísání hladiny krevního cukru a neovladatelným chutím na sladké.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji