Zažívací potíže po zmenšení žaludku

Pacienti po zmenšení žaludku musí jíst pravidelně a menší porce, sladké je spíše na závadu
Pacienti po zmenšení žaludku musí jíst pravidelně a menší porce, sladké je spíše na závadu
Foto: Shutterstock.com
21. září  2015 
 10:38
?

Dobrý den, jsem rok po bypassu žaludku, stále ale mám problémy s jídlem, ale nemám diagnostikovanou PPP, prostě se ráda najím, nepřejídám se a nejím tučné, ale sladké pořád. Je taky pravda, že už nejím 5x denně po malých porcích, ale oběd, snídani, svačinu a večeři. Od začátku jsem trpěla dost velkou nevůní plynů, ale v poslední době se to nejenže nezlepšilo, ale zhoršilo a to nejen po čichové stránce, ale i samovolném unikání (nemůžu spát s dalším člověkem v jednom pokoji). Také stačí,  abych se nasnídala a mám obrovské břicho, jako bych byla těhotná a prostě se najednou nevejdu do svého zmenšeného šatníku a nosím to staré oblečení. Stolice pravidelná, řídká, antikoncepci již asi rok neberu, je mi 30.

Kateřina

Gastrický bypass má větší efekt na ztrátu nadváhy než např. bandáž žaludku (až 70 pocent). Jde však o složitou operaci a tím je vyšší i riziko pooperačních komplikací.

Při žaludečním bypassu se výrazně zmenší žaludek a tím se omezí množství potravy, kterou je možno přijímat. Proto je nutno dodržovat princip přijímání malých porcí vícekrát denně (nejlépe 5x).

Vyřazením (obejitím) části tenkého střeva z procesu trávení se navíc sníží možnost vstřebávání živin (energie) z potravy. K trávení potravy ve srovnání s normálním procesem dochází později a na daleko kratším úseku střeva. Výsledkem je to, že část přijaté potravy vychází z těla ven nedostatečně natrávená a vstřebaná. Při nedodržovaní doporučeného složení potravy může tedy být spojena s vyšší plynatostí.

Riziko komplikací u této operace se udává kolem pěti procent. 

Mezi pooperační potíže patří kromě nadýmání také možnost vzniku vředové choroby a také tzv. "dumping syndrom", který se projevuje zvracením, nevolností, pocity na omdlení, pocením nebo průjmy. Tento příznak se projevuje zvláště u pacientů, kteří nedodržují po operaci dietní režim, přijímají potravu s vyšším obsahem cukrů nebo tuků.

V důsledku nedostatečného vstřebávání mohou též trpět nedostatkem prvků, jako například vápníku či železa, je vyšší riziko osteoporózy nebo anemie. K eliminaci těchto rizik jsou podávány speciální preparáty.

V každém případě, pokud potíže po gastrickém bypassu začnou pacienta obtěžovat výrazně, je potřeba se na pracovišti, kde byla operace provedena, poradit o úpravě jídelníčku, životosprávy či možnosti doplňující medikace.

MUDr. Stanislav Černý

Další otázky pro Stanislava Černého