Jaké jsou novinky v operativním řešení obezity?

Chirurgické řešení problémů s váhou vyžaduje spolupráci pacienta
Chirurgické řešení problémů s váhou vyžaduje spolupráci pacienta
Foto: Shutterstock
6. března  2015 
 14:31
?

Jaké jsou největší novinky v operativním řešení obezity? Je pravda, že dříve populární bandáž žaludku už je na ústupu? 

Odpověď není tak jednoduchá a rozhodně nejde jen o množství kil navíc. 

V roce 2014 bylo na celém světě provedeno téměř 500 tisíc bariatricko-metabolických operací. V 45 procentech byl nejčastější operací gastrický by-pass, v 37 procentech tubulizace žaludku.

Původně nejrozšířenější operace – bandáž žaludku – se provádí čím dál méně, nyní již jen v cca 10 procentech. Naopak v posledních letech se významně zvyšují počty laparoskopické plikace žaludku.

V sedmdesátých letech minulého století se v experimentech začala zkoušet stereotaktická destrukce center hladu a sytosti, v devadesátých letech elektrostimulace žaludku a vagových vláken.

V posledních letech jsou ve fázi laboratorních a klinických experimentů i další možnosti léčby obezity, jako jsou například endoskopická intraluminální stentování GIT, endoskopický by-pass střeva, žaludku – či jiné možnosti restrikce žaludku. Tyto operace se provádějí tzv. přístupem "bez jizvy", k přístupu jsou využívány přirozené tělní otvory (ústa, konečník...), rozvíjejí se i laparoskopické operace provedené jedním vstupem, probíhá miniaturizace nástrojů.

 

Stanislav Černý

Další otázky pro Stanislava Černého