Proč nevydržíte na dietě déle než týden? Vyhněte se těmto chybám!

  • Proč nevydržíte na dietě déle než týden? Vyhněte se těmto chybám!
    18. října  2019 
     06:00

    Opakovaně se pouštíte do diety, ale vždy to dopadne stejně? Vzdáte to dřív, než se stačí dostavit výsledky, a vaše pevná vůle je vmžiku pryč? Ještě než se stačíte vzpamatovat, tlačíte do sebe tabulku čokolády a pytlík brambůrek? Váha, která po pár dnech na dietě nestačila klesnout, už roste vzhůru a vy se točíte v nekonečném kruhu diet a selhání...

    Jaké důvody stojí za vaším opakovaným hubnutím, které dlouhodobě vede k přibírání? 

  • Děláte příliš radikální změny

    Autor: iStock.com

    Už váš přístup k dietě může určit směr, kterým se ručička na váze vydá. Jelikož chcete zhubnout co nejrychleji, nejčastěji vycházíte z přesvědčení, že budete muset pro krásu trpět. Váš kalorický příjem se rozhodnete zmenšit na polovinu a zakážete si vše, co není ultra zdravé.

    Co se ale stane po pár dnech? Energie vám klesne na bod mrazu, začnete být nepříjemná, podrážděná a nemyslíte na nic jiného než na jídlo. Není pak divu, že stačí sebemenší zaváhání a vaše dieta se zbortí jako domeček z karet. 

    Nastavte si dietní režim tak, ať je dlouhodobě udržitelný. Kalorický příjem by měl pokrýt vaše denní potřeby, a deficit byste tak téměř neměla pocítit. Ba naopak, s přechodem na zdravou stravu začnete vnímat pouze pozitivní změny!

  • Podlehnete chutím na sladké

    Autor: iStock.com

    Pokud patříte mezi milovníky sladkých dortíků, sušenek a čokolády, pak vás čeká velká výzva, a tou je překonání závislosti na cukru. První dny bez sladkostí budou opravdu těžké, ale s každým dalším dnem bude pokušení klesat, až zjistíte, že vám vaše pamlsky vůbec nechybějí.

    Víte o sobě, že nemáte příliš pevnou vůli? Nahraďte nezdravé sladkosti zdravými moučníky a dopřávejte si je stejně pravidelně! Zdravý dezert obsahuje mnohem méně kalorií, a když ho navíc zařadíte do jídelníčku strategicky, pomůže vám zhubnout! Jak na to? Stačí si ho dopřát místo svačiny nebo ho započítat do celkového kalorického příjmu.

  • Neumíte říkat NE!

    Autor: istock.com

    Máte plán, jste odhodlána zhubnout, ale domácnost sdílíte s jedlíky, kteří vás nepodporují? Naučte se říkat: "NE!" Váš úspěch závisí pouze na vašich rozhodnutích. Pokud při každé příležitosti, kdy vás někdo pozve na dortík, nebudete umět odmítnout, pak se příliš daleko ve své dietě nedostanete. 

    Ani při dietě se ale nemusíte bát, že byste musela být zavřená doma a vyhýbat se posezení s přáteli. Vysvětlete jim, proč si místo několika skleniček vína dáte jen jednu, a oni to jistě pochopí. Vyrazíte-li s kamarádkou na kávu, nechoďte do kavárny hladová, aby pro vás dortíky nepředstavovaly až takové riziko. 

  • Vzdáte to s přípravou jídla

    Autor: istock.com

    Dieta bohužel požaduje i nějaké ty oběti a jednou z nich je čas, který musíte věnovat přípravě jídla na celý den. Jakmile si do práce nedonesete krabičku s obědem nebo si nepřivstanete, abyste se nasnídala, bude vám hrozit selhání. S velkou pravděpodobností totiž sklouznete k nějaké bagetě, či dokonce fast foodu. 

    Vynechávání jídel vede k vlčímu hladu a neovladatelným chutím, které vám zaslepí úsudek. Zatímco při pěti jídlech denně by vám salát k obědu bohatě stačil, při dvou až třech budete toužit po těstovinách a jiných kaloricky bohatých jídlech.

  • Řešíte své emoce jídlem

    Autor: istock.com

    I přes dokonale nastavený dietní režim, včetně precizní přípravy, vám může hrozit selhání, a to v případě, že jste zvyklá řešit své problémy jídlem. Měla jste špatný den v práci? Dortík zní najednou jako ideální řešení, jak si zlepšit náladu. Ve skutečnosti vám ale bude o to hůř!

    Stejným narušitelem diety mohou být ale i pozitivní emoce, mezi které patří zamilovanost. Ne nadarmo se totiž říká, že láska prochází žaludkem. Pravidelné večeře při svíčkách a společné mlsání při sledování televize můžou mít pro vaši váhu nemalé následky. Buďte proto opatrná a nezapomeňte, že žena nespaluje zdaleka tolik jako muž.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji