Obezita je strašák pro vaše zdraví! Jaká jsou nejúčinnější řešení?

Obezita je strašák pro vaše zdraví! Jaká jsou nejúčinnější řešení?
Prezentace klienta
  6. března  2017 
 00:00

Obezita i nadváha jsou stavy, kdy se v lidském těle ukládá nadměrné množství tuku. Toto ukládání je způsobeno nerovnováhou mezi množstvím energie přijaté potravou a energie vydané fyzickou aktivitou. Obezita je chronické onemocnění, na jejímž vzniku se podílí hned několik faktorů. Znáte je? A slyšeli jste o gastrickém bypassu?

Na vzniku obezity a nadváhy se významně podepisuje nezdravý životní styl, sedavý způsob života, nesprávná strava, nízká pohybová aktivita či genetické faktory. Právě genetika ovlivňuje schopnost využívat a ukládat dodávanou energii, spontánní fyzickou aktivitu a dokonce i výběr chutí na kalorická a nezdravá jídla.

Jak jednoduše určit obezitu?

Asi nejčastěji využívaným ukazatelem v praxi, například u lékaře či dietologam je index tělesné hmotnosti - tzv. BMI. Pokud nevíte, jak BMI správně vypočítat, využijte tuto internetovou kalkulačku, která vám zaručí přesný výsledek.

Řešení problému s obezitou má kořeny ve výchově: „děti je třeba vést ke správné životosprávě, pravidelnosti příjmu potravy, skladbě potravy doma a tím vypěstovat správné návyky. Omezovat zejména cukry ve všech formách – mouka, škrob, brambory, objem jídla, nahrazovat přílohy zeleninou a hlavně vést k větší pohybové aktivitě,“ říká MUDr. Pavel Beňo, primář centra pro léčbu obezity a miniinvazivní chirurgie kliniky ISCARE.

Autor: Profimedia.cz

Zdravotní komplikace obezity a nadváhy

Obezita způsobuje četná závažná onemocnění. Čím je obezita vyššího stupně, tím jsou tato rizika větší. Mezi komplikace patří například metabolická, srdeční a cévní onemocnění, potíže s otěhotněním, žlučníkové kameny, problémy s psychikou a v neposlední řadě také přetížení kyčelních a kolenních kloubů a páteře. Záněty žil, cukrovka a další nepříjemnosti. Řešení druhého a třetího stupně obezity – tedy BMI nad 35, může být gastrický bypass. O co se jedná a komu se tato operace doporučuje?

Co je to gastrický bypass a pro koho je vhodný?

O provedení tohoto výkonu rozhoduje celým tým odborníků - obezitolog, internista, chirurg a psycholog. Operace patří k nejúčinnějším způsobům léčby a provádí se téměř výhradně laparoskopicky, tedy miniinvazivně. Ve výjimečných případech je nutné provést otevřenou operaci, ale tyto situace jsou opravdu ojedinělé.

Vzhledem k nejlepším výsledkům je ve světě i u nás stále rozšířenější právě gastrický bypass, který přináší nejlepší výsledky redukce a zlepšení mnoha nemocí. Pro více informací navštivte web kliniky ISCARE.

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji