Kateřina Cajthamlová: Čechy nejvíce trápí stres, pýcha, mimomanželské vztahy a lenost

Lékařka Kateřina Cajthamlová se pod vedením Petra Čadka učí tančit. Na oplátku svému trenérovi změřila tuk v těle.
Foto: archiv ČT, R. Klejch
20. prosince  2015 
 06:00

Poprvé jsme ji viděli v seriálu o hubnutí Jste to, co jíte, pak si zatančila v soutěži StarDance a nedávno se na obrazovky vrátila v pořadu DoktorKa. Měl takový úspěch, že se dotáčejí další díly. Že by nám konečně začalo na vlastním zdraví záležet? Náš rozhovor vznikl v době, kdy paní doktorka pilně trénovala na blížící se vysílání soutěže StarDance. Povídaly jsme si spolu o dietách, tancování, ale také o Vánocích a rodině.

Půjdu rovnou k věci: jak o svátcích odolat tlaku odevšud nabízeného jídla?

Vánoce byly vždycky svátky společenství a rozdávání blízkým i „cizím“. Svátky světla, zrození, zastavení se a sdílení se nám nějak zvrtly ve svátky přejídání, stresu, spěchu, hluku a hromadění. Recept rozdat potřebným a rozdělit se s těmi, kdo sami nemají, by nám teď asi pomohl víc než oblíbená rada „nežrat“.

Jste křesťanka, evangelička. Čím jsou Vánoce pro vás a pro vaši rodinu?

Video se připravuje ...
Čadek prásknul na Cajthamlovou: Čím hůř vidí, tím líp tančí! • VIDEO: Kristýna Léblová, Jan Brunclík

Vzhledem k tomu, že těmto dnům předchází čtyřtýdenní doba adventu, tedy příprav, které se týkají hlavně duše, ale také domácnosti a pohoštění, a vzhledem k tomu, že dárky nakupujeme průběžně celý rok, je pro nás doba vánoční dobou svíček, leštění mosazných svícnů, zdobení bytu a návštěv přátel a příbuzných. Nikoli dobou „urvi, co můžeš“. Cukroví peču už od poloviny listopadu s kamarádkou a posloucháme přitom četbu z různých CD Českého rozhlasu, takže na vlastní Štědrý den a Boží hod vánoční už máme jen pohodu.



Jste lékařka internistka a také psychoterapeutka. Když začneme tou internou, jaké jiné nemoci kromě obezity Čechy nejvíc trápí?

Největším problémem u nás jsou choroby spojené s civilizačním spěchem a nešvary. Vzhledem k tomu, co slyším v ordinaci, jsou největší bolestí vztahy a všudypřítomný stres. Jinak z hlediska statistiky jsme na předních místech v kardiovaskulárních chorobách, nádorech trávicího traktu, cukrovce a chorobách souvisejících s alkoholismem. Taky jsme přeborníci v pití piva. Čechy ale asi taky trápí důsledky některých stereotypů, jimž se dříve říkalo „smrtelné hříchy“. Jsou to závist, hamižnost, nestřídmost a hněv. Své dělají také pýcha, mimomanželské vztahy a lenost. Hlavně lenost číst malá písmenka na smlouvách i na složení potravin.

V televizním pořadu DoktorKa jste bojovala za prevenci. Myslíte, že televize funguje lépe než pohovor s lékařem v ordinaci?

Sdělení v televizi musí být obecnější, zatímco pohovor u lékaře (pokud je na něj dostatek času) lépe pokrývá individuální případ konkrétního pacienta. Televize by tedy v případě prevence měla být tím, kdo upozorňuje, zatímco u lékaře se pacient může víc ptát a dostat víc konkrétních odpovědí sám pro sebe a své zdraví i léčení. Pořad DoktorKa považuji za velmi zdařilý a jsem moc ráda, že jsem dostala příležitost letos na podzim natočit dalších 13 dílů. Doufám, že budou inspirací k tomu, aby diváci navštívili své lékaře jako poučení a spolupracující pacienti, kteří budou zase o trochu víc rozumět tomu, co je jejich zdraví prospěšné.

Video se připravuje ...
Cajthamlová v talk show: Objevila se vážná nemoc! Bude dál tančit ve StarDance? • VIDEO: Markéta Reinischova, Petr Soukup

Celý rozhovor najdete v časopise Blesk Zdraví.

Blesk Zdraví prosinec 2015
Autor: archiv redakce

Autor: Zdena Lacková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji