Fast food a hubnutí? Salátům se vyhněte, lepší může být párek v rohlíku

Fast food a hubnutí? Salátům se vyhněte, lepší může být párek v rohlíku
24. ledna  2015 
 06:00

Asi tušíte, že když se člověk dá na hubnutí, měl by se jídlům s nálepkou fast food vyhýbat. Ale na druhou stranu je dobré vědět, že když vás při pochůzkách po městě nebo na výletě přepadne hlad, dá se mezi nimi vybrat i nějaká ta rozumná varianta. A je to dokonce lepší, než abyste celý dlouhý den hladověli a večer to zajedli něčím zdánlivě vhodnějším, ale kvůli velkému hladu ve zcela nevhodném množství. 

Věřili byste tomu, že někdy je lepší volbou párek než zeleninový salát? Zní to sice trochu podivně, ale je tomu tak.  

 

Představte si situaci, kdy je člověk ve městě, má hlad a na pořádný oběd není čas. V ten moment se samozřejmě nabízí nějaký ten podnik rychlého občerstvení. Na výběr máte ledacos od bramboráků a langošů přes smažený sýr v housce, hamburgery a párky v rohlíku až po zeleninové saláty z nadnárodních řetězců. 

 

A právě ty jsou tak trochu chytákem, protože pár lístků ledového salátu doplňuje nezřídka smažené maso, slanina nebo tukem nasáklé krutony a hlavně tučná nebo sladká zálivka, která ze zdánlivě dietního jídla dělá kalorickou bombu. 

 

 

Například salát Caesar se smaženým kuřecím masem z provozoven McDonald's má téměř 1400 kilojoulů, a to bez zálivky, která mu podle zvoleného druhu přidá dalších 400 až více než 500 kilojoulů. Součtem blížícím se 2000 kilojoulů už tohle jídlo předčí i běžný kuřecí řízek. Je zhruba tak kalorické jako velké hranolky. 

 

Oproti tomu má průměrný párek v rohlíku kolem 900 až 1000 kilojoulů. Samozřejmě, není to žádná hitparáda, kterou lze vyloženě doporučit, ale pokud navíc rohlík nesníte celý, dovede tohle jídlo celkem slušně zahnat hlad a jako nouzovka poslouží prakticky lépe než salát plný tuku. 

 

Pravda, salát Coleslaw od KFC má jen 620 kilojoulů, ale hlad s ním nezaženete prakticky vůbec, je to v podstatě jen příloha. Zdejší salát Picante bez zálivky má ke 1350 kilojoulům, jedna česneková omáčka zhruba 430 kilojoulů. A to pak v jednom sáčku omáčky přijmete skoro tolik energie, kolik skrývá celý rohlík. 

 

Když bagety, tak co nejmenší a bez majolky

 

Autor: Shutterstock.com
Samozřejmě, salát je vcelku vhodné jídlo, ale musíte dodržet dvě pravidla: jednak se snažte vybrat takový, v němž je místo masa smaženého třeba grilované, jednak zapomeňte na zálivku nebo dresink. Když už, stačí pár kapek olivového oleje. 

 

Mezi fast food se dají počítat i plněné bagety z obchodů, jejich velkou výhodou je, že výrobci už vesměs na obalech poctivě uvádějí nejen vydatnost na sto gramů, ale i to, kolik energie v sobě skrývá celé balení. Tip, nebo spíše dva: zakažte si výrobky, jako je bageta plněná salámem, sýrem a salátem s majolkou zároveň. A za druhé, volte výrobek co nejmenší – mezi bagetami jsou tu vážně velké rozdíly. 

 

Některé z nabízených výrobků jsou přitom celkem kaloricky vyvážené, například řetězec Subway nabízí řadu sendvičů s méně než šesti gramy tuku. Například výrobek s krůtí šunkou má zhruba 1210 kilojoulů, a to je výrazně méně než klasický italský sendvič této značky, který to dotáhl na 1750. Nicméně v obou případech jde samozřejmě stále spíše o oběd než o svačinu, navíc dosti sacharidový vzhledem k množství pečiva. Dietnějším jídlem bagetu uděláte, když například sníte jen spodní část pečiva. 

 

Dietnější než klasické bagety někdy bývají rolky zvané též wrapy, ale spolehnout se na to nedá. Protože například ta od Crocodille, Roastbeaf & turkey Wrap, má téměř 1800 kilojoulů. V balení jsou dvě, coby přijatelný fast food by vám musela stačit jedna. 

Na podobné rolky vůbec pozor, oblíbený výrobek od McDonald's Chicken Crispy Wrap mí 2064 kilojoulů, což rozhodně nemá s dietou nic společného. Přitom kvůli množství sacharidů je to jídlo dost hladové. 

 

Ale asi nejhorší ze všeho je to, co bychom mohli nazvat českým fast foodem, tedy všelijaké hamburgery, smažené sýry, langoše a klobásy a bramboráky ze stánků. Jednak se zde, na rozdíl od výše zmíněných řetězců, nedozvíte, kolik přesně váží porce a kolik v ní je energie. Jednak pouhý pohled stačí k tomu, aby bylo zjevné, že jídlo je mimořádně mastné. Podle tabulek má třeba takový bramborák 2290 kilojoulů, a to na deset deka, což skutečně není velký výrobek. Klobása v housce hravě překonává dva a půl tisíce kilojoulů a smažený sýr v housce se drží někde mezi třemi a čtyřmi tisíci. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji