K cukrovce patří neodmyslitelně dieta

K cukrovce patří neodmyslitelně dieta
12. prosince  2014 
 13:21

O cukrovce se často mluví v souvislosti s obezitou. Do jaké míry však lze diabetes ovlivnit nebo zmírnit dietou? Může vůbec stravování podle pravidel správné výživy nějak ovlivnit tuto chorobu? Jaké postupy lékaři pacientům doporučují? 

Podstatou diabetu 2. typu (neboli cukrovky 2. typu) je nadváha a obezita. Nadměrné množství tuku v těle, zejména když je umístěno v břišní dutině, vede k takzvané inzulinové rezistenci, kdy tkáně nejsou dostatečně citlivé na inzulin. To pak může vést ke zmíněnému onemocnění. Proč člověk přibírá na váze, je zřejmé. Příčinou obezity je nerovnováha mezi příjmem a výdejem energie. Potravou přijímáme více energie, než jí vydáváme při denních aktivitách. Její nadbytek se pak uchovává jako tuková zásoba „na horší časy“.

Proč je ale tak těžké tuto nerovnováhu změnit a obezitě se vyhnout, či se dokonce z obezity navrátit k normální váze, tak jasné není. Je zjevné, že obezita vzniká vzájemným působením faktorů dědičných (dosud bylo nalezeno více než 300 genů nějakým způsobem s obezitou souvisejících) a faktorů environmentálních (to znamená vliv okolí, společenských zvyklostí, rodinných návyků apod.). Zatím se však jejich plnou podstatu a vzájemné vztahy nepodařilo dostatečně rozpoznat. Jisté je, že všechny tyto faktory ovlivňují poměr energetického příjmu (potrava) a výdeje (fyzická aktivita) v neprospěch výdeje. To znamená, že přebytek energie se v těle ukládá ve formě zásobního tuku a jeho množství pomalu narůstá.

Diabetes se v těle může vyvíjet i deset let, než se projeví příznaky.
Autor: Shutterstock.com

Jednoduchý příklad ukazuje, jak je rovnováha mezi příjmem a výdejem energie křehká a jak snadno a nepozorovaně se dá na váze přibrat. Čokoláda je považována za pochoutku, a většinou je tedy konzumována nad rámec skutečných energetických potřeb. Je však třeba si uvědomit, že 100 g běžné mléčné čokolády obsahuje asi 500 kcal. Sníme-li denně 50 g čokolády (což není u našich pacientů neobvyklé), přijmeme tak 250 kcal, které se z větší části uloží ve formě tuku. Za 30 dní takového počínání jsme přijali 7500 kcal, což představuje 833 g tuku (1 kg tuku = 9000 kcal), tedy za 1 rok 10 kg nově akumulovaného tuku. Pokud se nám podaří snížit takto navíc přijímané kalorie na čtvrtinu (208 g tuku měsíčně), stále je to roční nárůst hmotnosti o 2,5 kg, tedy za 10 let nových 25 kg tukové tkáně! 

Jak zhubnout?

Ať se rozhodnete bojovat sami nebo využijete pomoci specialistů, základem je změnit poměr přijímané a vydávané energie. To znamená omezit příjem potravy a začít se více pohybovat. Není třeba hned lámat rekordy, pro začátek postačí 20 až 30 minut chůze. Jak často? Záleží na vaší chuti a kondici. Nemá smysl se na začátek přepínat, protože pro někoho je i 30 minut chůze velký výkon. Vyzkoušejte si to a zopakujte podle chuti, třeba za 1 až 2 dny. Postupně si zvyknete a dojdete k optimální frekvenci 30 minut denně. Poté můžete interval prodloužit nebo vyzkoušet i kondiční běh.

Diabetes se v těle může rozvíjet až deset let, než se projeví jeho příznaky.
Autor: Shutterstock.com

Je diabetická dieta něčím specifická?

Jejím největším specifikem je, že je redukční. Denní porce by měla tedy obsahovat méně energie, než za den spálíte. Jinak jde o doporučovanou racionální dietu, ze které kromě vysokotučných potravin vyškrtnete i koncentrované sacharidy, jakými jsou již zmíněná čokoláda a jiné sladkosti – dejte pozor i na větší množství ovoce. Diabetik by měl zároveň mít přehled o denním množství sacharidů obsaženém ve stravě. Mělo by se pohybovat přibližně mezi 175 až 300 g/den, podle pohlaví, aktuální váhy a rychlosti, kterou chcete svou hmotnost snižovat. S diabetickou dietou vám poradí váš diabetolog a dietní sestra.

Autor: Silvie Risová

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji