Olivy, zelenina, sýr... Středomořské národy nemají problémy se srdcem, a proto se jejich dieta dá doporučit i těm, kdo se zajímají o hubnutí. Pozor, je však třeba hlídat spotřebu tuků a na druhou stranu omezit těstoviny či pečivo, vynechávat je úplně by však také nebylo dobré.
Co od ní čekat: nastartování pomalého metabolismu, rychlé shození dvou tří kil.
Výhody a nevýhody: viditelně zabírá, ale není dobré ji držet dlouhodobě, protože se pohybuje pod dolní hranicí doporučeného energetického příjmu.
Středomořská vegetariánská dieta je účinná, chutná, a navíc zdravá. Princip spočívá v příjmu pouze 1000 kalorií neboli 4200 kilojoulů denně: snídaně 250 kcal/1050 kJ, svačina (podle volby, zda dopolední, nebo odpolední) 50 kcal/210 kJ, oběd 400 kcal/1700 kJ a večeře 300 kalorií/1300 kJ.
-
Je vhodné po několika dnech této diety přejít na lehce energeticky výraznější stravu podle zásad správné výživy.
-
Je důležité myslet také na pitný režim (2 až 3 litry tekutin denně), nejlepší volbou jsou minerální vody, bylinkové a ovocné čaje.
-
Autor: Shutterstock.com
1. den
Snídaně: Ředkvičkovo-sýrová pochoutka
Na plátek celozrnného chleba (60 g) s nízkotučným máslem položíme 30 g sýra edamer a 5 ředkviček nakrájených na plátky. K tomu si dáme 1 kiwi. (250 kcal)
Svačina: 200 g melounu (50 kcal)
Oběd: Letní bramborový salát
250 g malých brambor uvařených ve slupce oloupeme, nakrájíme na kousky a smícháme se 75 ml horkého zeleninového vývaru (použijeme instantní). Přidáme 2 PL octa, sůl, pepř, 200 g cherry rajčat, 200 g salátové okurky nakrájíme nadrobno a vmícháme do brambor. Přidáme 1 ČL olivového oleje, 100 g nízkotučného jogurtu a nasekanou pažitku. Dochutíme. (300 kcal)
Večeře: Pečená rajčata s fetou
500 g středně velkých rajčat rozkrojíme na půlky a položíme do zapékací formy slupkou dolů, opepříme je a osolíme. Středně velký pórek nakrájený na kolečka, 1 PL slunečnicových semínek a 15 g nadrobno nakrájených černých oliv rozložíme na rajčata. Posypeme 75 g lehkého kozího sýra (rozdrobeného) s 1/2 ČL citronové kůry a 1/2 ČL sušeného tymiánu. V předehřáté troubě (200 stupňů) asi 15 minut zapékáme. Podáváme s plátkem celozrnného chleba. (400 kcal)
2. den
Snídaně: Melounové müsli
25 g celozrnných ovesných vloček orestujeme na teflonové pánvi. 100 g melounu nakrájíme na kousky a smícháme s 200 g nízkotučného kefíru a 1 ČL medu. Podáváme s melounem a ovesnými vločkami. (200 kcal)
Svačina: 100 g jahod, k tomu 2 nízkotučné sušenky bez cukru a 1 káva se 100 ml nízkotučného mléka. (100 kcal)
Oběd: Míchaná vajíčka s rajčaty
2 plátky celozrnného toastu orestujeme. 200 g cherry rajčat očistíme a nakrájíme. Dále si připravíme osolené vejce velikosti M, špetku pepře, 1 ČL kečupu, 1 PL nakrájených bylinek, 2 PL nízkotučného mléka a promícháme. Na 1 ČL olivového oleje připravíme míchaná vajíčka, která podáváme na toastovém chlebu obložená rajčaty. Posypeme pažitkou, osolíme, opepříme. Možné je zabalit si míchaná vajíčka, rajčata a toast každý zvlášť a vzít s sebou do zaměstnání. (300 kcal)
Večeře: Zeleninová pánev
1 žlutou papriku, 200 g okurky, 200 g cherry rajčat očistíme a nakrájíme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno, osmahneme na pánvi s 1 ČL olivového oleje. Přidáme zeleninu a krátce osmahneme. 100 ml zeleninového vývaru (instantního), 150 g rozmixovaných rajčat z plechovky a 50 g na malé kousky rozlámaných špaget přivedeme do varu. Občas zamícháme a necháme asi 10 minut pod pokličkou vařit. Dochutíme solí a pepřem. Posypeme bazalkou a 5 g nastrouhaného parmezánu. (400 kcal)
3. den
Snídaně: různé druhy toastů
2 plátky celozrnného toastu rozpečeme. 1 toast obložíme 30 g nízkotučného camembertu a 2 na plátky nakrájenými jahodami. Druhý toast potřeme pomazánkou ze 2 PL nízkotučného tvarohu a 1 ČL oříško-nugátového krému (nugeta). Podáváme se 100 ml zředěného džusu. (250 kcal)
Svačina: 1 kopeček ovocné zmrzliny (50 g), k tomu 1 káva s mlékem (100 g nízkotučného tvarohu). (100 kcal)
Oběd: rajčatovo-nudlová polévka
50 g malých těstovinových mušliček uvaříme, scedíme a krátce propláchneme studenou vodou. Na teflonové pánvi a 1 ČL olivového oleje orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek spolu s 50 g očištěných, na kousky nakrájených žampionů. Přidáme 1/2 malé plechovky již nakrájených rajčat a 200 ml zeleninového vývaru (instantního). Osolíme, opepříme, přidáme 1 a 1/2 ČL zeleninového vývaru v prášku a dochutíme 1 ČL medu. Vaříme asi 5 minut. Na závěr přidáme 1 PL nasekaných bylinek a těstoviny. (300 kcal)
Večeře: zeleninový hrnec s bylinkovou rýží
50 g celozrnné rýže uvaříme, 300 g okurky, 250 g rajčat, 250 g cukety, 2 cibule a 1 česnek očistíme a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme 1 ČL oleje, cibuli a česnek na něm osmahneme. Přidáme ostatní zeleninu a dochutíme solí, pepřem, přidáme 1/2 ČL zeleninového vývaru (instantního), 6 PL vody a zeleninu asi 8 minut dusíme. Rýži scedíme a vmícháme do ní 2 PL nasekaných bylinek. Zeleninu a rýži podáváme s 10 g najemno nastrouhaného parmezánu. (350 kcal)