Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Jednodenní detox celebrit: Chutná, čistí a zeštíhluje

  • Detoxikační smoothie z červené řepy si dopřává i Paris Hilton.
    28. května 2014 | 06:00

    Zkuste si jeden den v měsíci vyhradit na očistu svého těla. Nebojte, nemusíte celý den popíjet jakýsi koktejl, naopak. S naším detoxem se dobře najíte a přitom uděláte něco pro své zdraví.

  • Detoxikační smoothie ke snídani


    Smoothie
    Autor: Shutterstock.com
    Proč je důležité detoxikovat tělo a pomoci mu s odplavením toxinů? Je to jednoduché, toxiny v těle zkrátka zabírají místo, které by potřebovaly vitamíny a minerály. Jejich odplavením se tedy uvolní prostor pro prospěšné látky, které napomáhají tělu správně fungovat. Připravte si tedy ke snídani lahodné smoothie, které vám v boji s toxiny rozhodně pomůže. Díky červené řepě si pročistíte krev, avokádo snižuje krevní tlak, jahody podporují trávení a citron dokáže nastartovat metabolismus.

    Ingredience
    1 šálek vody nebo kokosové vody
    ½ avokáda
    2 stonky řapíkatého celeru
    1 šálek jahod
    1 menší červená řepa
    1 citron
    1 lžíce panenského olivového oleje
    4 kostky ledu
    1 menší jablko

    Postup: Ovoce a zeleninu očistěte, oloupejte a nakrájejte na větší kousky, které dejte do mixéru. Přidejte vodu nebo kokosovou vodu, šťávu z jednoho citronu, olej i led a umixujte do hladkého smoothie. Podávat můžete ihned.

  • Alkalický salát k obědu


    Salát
    Autor: Shutterstock.com
    Abyste očistili své tělo, bude zapotřebí z něj vytáhnout přebytečnou kyselost. A právě k tomu vám skvěle poslouží špenátový salát. Překyselení organismu neboli acidóza je totiž jednou nejrozšířenějších civilizačních chorob, která je způsobena sedavým zaměstnáním, špatnou skladbou jídelníčku nebo málo pohybu, ale také znečištěné prostředí nebo špatné dýchání. Překyselení organismu má za následek špatné zažívání, zácpy nebo naopak průjmy, bolesti svalů, ekzémy nebo alergie. A právě špenát, který je silným antioxidantem, je jedním z největších bojovníků proti kyselosti těla.

    Ingredience
    2 šálky čerstvých špenátových listů
    2 lžíce panenského olivového oleje
    ½ citronu
    ½ lžičky kajenského pepře
    2 stroužky česneku
    ½ šálku strouhané mrkve
    ½ šálku na nudličky nakrájené červené papriky
    ½ avokáda
    ½ salátové okurky

    Postup: Špenát spařte horkou vodou a dejte do mísy, přidejte strouhanou mrkev, na nudličky pokrájenou papriku, na kostičky pokrájené avokádo a salátovou okurku. V jiné nádobě smíchejte olivový olej, citronovou šťávu, prolisovaný česnek a kajenský pepř a vytvořte zálivku, kterou nalijte na hotový salát.

  • Večerní zklidňující polévka


    Zelná polévka
    Autor: Shutterstock.com
    Neexistuje lepší způsob jak zakončit den detoxikace, než zklidňující polévkou, která bude pokračovat v eliminaci toxinů v těle. Právě zelná polévka je známá pro své čistící vlastnosti, ale také obsah důležité vlákniny nebo schopnost hydratovat organismus. Navíc obsahuje tato polévka malé množství kalorií, takže si ji mohou dopřát i zarputilé dietářky.

    Ingredience
    2 šálky nakrouhaného bílého zelí
    ¼ šálku jablečného octa
    10 šálků zeleninového vývaru
    ½ bílé cibule
    6 stonků řapíkatého celeru
    6 baby karotek
    1 citron
    5 stroužků česneku
    ¼ šálku čerstvého koriandru
    mořská sůl
    kajenský pepř

    Postup: Zeleninový vývar nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte do něj očištěnou a menší kousky pokrájenou zeleninu a nechte asi 5 minut vařit. Pak přidejte jablečný ocet a citronovou šťávu a dochuťte kajenským pepřem a solí. Podávejte s nasekaným čerstvým koriandrem.

Diskuse ke článku
.