Hubněte s redakcí do plavek: Jídelníček na první májový týden
Venkovní teploty se nezadržitelně blíží létu a proto byste měli zvýšit pitný režim. Vyhýbejte se slazeným nápojům a dopřejte si hodně čisté vody. Teplé počasí přeje salátům a grilování. A uznejte, co byste si mohli dát k večeři lepšího, než steak a mísu křupavé čerstvé zeleniny?
- Snídaně - 8:00
Čtvrtek 1.5.
- polovina balení sýru cottage
- kornspitz
- 1 kus ovoce nebo zeleniny
Dopolední svačina - 11:00
- bílý jogurt (150g, do 3,5% tuku)
- 3 polévkové lžíce ovesných vloček
- lžíce sušeného ovoce (brusinky, borůvky, maliny apod.)
- 5g ořechů
Oběd - 14:00
- 130g vepřové panenky (upravit jako steak)
- salát ze 2 rajčat, jarní cibulky, kapie, lžičky olivového oleje a trošky balsamikového octa
- 180g vařených nových brambor
Odpolední svačina - 17:00
- 100g polotučného tvarohu s pažitkou
- 2 celozrnné špaldové krekry (40g)
Večeře - 20:00
salát ze:
- 100g kuřecích prsou (orestovat na lžičce olivového oleje)
- 150g salátových listů podle chuti
- 50g jahod
- hrst rukoly
- hrst polníčku
- lžička olivového oleje
- 40g nastrouhané nivy
- Snídaně - 8:00
Pátek 2.5.
- 2 malé krajíčky celozrnného chleba (2 x 40g)
- 1 vejce na volské oko
- 2 lžičky žervé
- hrst rukoly
Dopolední svačina - 11:00
- proteinová tyčinka bez polevy
- 100g ananasu
Oběd - 14:00
salát ze:
- 55g celozrnných těstovin (suchý stav)
- 100g uzeného lososa
- 20g cizrny (suchý stav)
- hrst čerstvé najemno nasekaného kopru
- 100g salátové okurky nakrájené na tenké plátky
Odpolední svačina - 17:00
- 200g míchané čerstvé zeleniny
- 150g bílého jogurtu (do 3,5% tuku)
Večeře - 20:00
salát ze:
- 75g červené čočky (suchý stav)
- 1 žluté papriky
- 1 rajčete
- 70g salátové okurky
- 2 lžic rozinek
- 2 lžic zakysané smetany
- 1/2 lžičky kari koření
- Snídaně - 8:00
Sobota 3.5.
kaše ze:
- 3 vrchovatých lžic ovesných vloček
- 200ml polotučného mléka
- 1 lžíce mandl
- 100g čerstvých jahod
Dopolední svačina - 11:00
- banán
- 3 plátky knackebrotu
- 3 lžičky lučiny linie
Oběd - 14:00
- 130g krůtích prsou připravených jako závitek s:
- plátkem parmské šunky
- špalíčkem ananasu
- nasekanými bylinkami
- 180g nových brambor
- salát ze 150g čerstvé zeleniny
- lžička olivového oleje
Odpolední svačina - 17:00
- banán rozmixovaný s 200ml sojového mléka
Večeře - 20:00
- 100g lososa (grilovat nebo orestovat na lžičce olivového oleje)
- dip ze 2 lžic zakysané smetany, 1/2 lžičky citronové šťávy, hrsti nasekané petrželky a čerstvého pepře
- 100g salát z mladých listů (špenát, polníček, červená řepa, rukola apod.) a 100g cherry rajčat
- 100g uvařených nových brambor nebo plátek celozrnného chleba (50g)
- Snídaně - 8:00
Neděle 4.5.
- 3 plátky knackebrotu
- 3 plátky (60g) tvrdého sýra (do 20% tvs)
- rajče
Dopolední svačina - 11:00
- 125g polotučného tvarohu smíchaného s:
- najemno nakrájenou kapií
- 1/2 lžičkou mleté sladké papriky
- špetkou soli
- 2 celozrnné špaldové krekry
Oběd - 14:00
- 150g hovězí roštěné (syrový stav) - připravit jako steak
- 100g zeleniny uvařené v páře (fazolky, mrkev, kukuřice, brokolice apod) přelité lžičkou másla
- 120g nových brambor
Odpolední svačina - 17:00
- 150ml bílého jogurtu (do 3,5% tuku)
- 100g salátové okurky
Večeře - 20:00
- 100g vepřové šunky nejvyšší kvality nakrájené na kostičky
- 1/2 konzervy fazolí v rajčatové omáčce
- plátek celozrnného chleba
- Snídaně - 8:00
Pondělí 5.5.
- 2 plátky celozrnného toastového chleba
- 4 lžičky žervé
- 80g (malá konzerva) okapaného tuňáka ve vlastní šťávě
- 100g kukuřice
Dopolední svačina - 11:00
- jablko
- sýr cottage
Oběd - 14:00
rizoto z:
- 120g kuřecích prsou (syrový stav)
- 50g celozrnné rýže (suchý stav)
- 1 mrkve
- červené papriky
- hrsti hrášku
- hrsti kukuřice
- 2 lžiček olivového oleje
Odpolední svačina - 17:00
- celozrnná houska
- 50g drůbeží šunky
- 50g hroznového vína
Večeře - 20:00
- 100g nasekaného grilovaného kuřete
- 1 červená paprika a 100g hrášku (restované na lžičce másla)
- 30g celozrnného kuskusu (suchý stav)
- Snídaně - 8:00
Úterý 6.5.
- 3 plátky knackebrotu
- 50g lučiny linie
- jablko
- 5g vlašských ořechů
Dopolední svačina - 11:00
- 125g polotučného tvarohu
- 100g ananasu
Oběd - 14:00
polévka z:
- 1 cibule
- 70g brambor
- 50g květáku
- 1 mrkve
- 1 petržele
- kousku celeru
- 2 lžic cizrny
- 1/2 lžičky másla
- zelených bylinek (petrželka, pažitka, libeček apod.)
- 500-750 ml zeleninového vývaru
Odpolední svačina - 17:00
salát ze:
- 120g nastrouhané mrkve
- 1/2 nastrouhaného jablka
- 5g mandlí
- špetky skořice
- 2 plátky křehkého chleba
Večeře - 20:00
omeleta z:
- 1 vejce
- 100g baby špenátu
- 3 lžic polotučného mléka
- 50g vepřové šunky
- krajíc celozrnného chleba (50g)
- charry rajčata (100g)
- Snídaně - 8:00
Středa 7.5.
- 150ml bílého jogurtu (do 3,5% tuku)
- 100g malin
- 3 lžíce ovesných vloček
Dopolední svačina - 11:00
- 2 celozrnné špaldové krekry
- 50g čerstvého kozího sýra
- 50g nakládané červené řepy
Oběd - 14:00
- 130g hovězích kostek dušených na cibulce
- 60g celozrnných těstovin(suchý stav)
- salát ze 150g čerstvé zeleniny
Odpolední svačina - 17:00
- proteinová tyčinka bez polevy
- sklenice pomerančové šťávy v poměru 2:1 ve prospěch vody
Večeře - 20:00
- 100g vepřové panenky (syrový stav)
- 45g žluté čočky (suchý stav) smíchané s
- 2 na kostičky nasekanými rajčaty
- červenou cibulí
- 1/2 lžičky citronové šťávy
- hrstí petrželky