Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Dieta podle Marie Antoinetty: Koláče, kachna a žádný sport!

Královna v podání Kirsten Dunst ve filmu Marie Antoinetta
24. února 2014 | 06:00

Francouzská královna a manželka krále Ludvíka XVI., Marie Antoinetta, se pyšnila dokonalou postavou, přestože její největší slabostí byly sladké koláčky. Jak se vlastně udržovala v "kondici"?

Marie Antoinetta byla známá svou vášní pro dobré jídlo. Velmi často na královském dvoře pořádala hody a honosné plesy, proto bývá mnohdy mylně označována za hlavního viníka krachu státní pokladny.

Královnino menu 

Téměř každý den začínal na královském dvoře bohatou snídaní. Na stole nesměl chybět dort, který královna přímo milovala. Během dne se pak podával například uzený losos nebo kachní prsíčka. Přestože se Marie Antoinetta "ládovala" pochutinami téměř celý den, měla v pase neuvěřitelných 58 centimetrů. Vysvětlení odborníků je jasné: V té době prostě ženy nebyly tlusté! 

Marie Antoinetta byla známá svojí rozmazleností
Autor: EPA

Jezte koláče a hubněte!

Oproti tomu spisovatelka Karen Wheeler ve své nové knize tvrdí, že s jídelníčkem Marie Antoinetty mohou ženy hubnout i dnes. K snídani si podle ní můžete dopřát koláče nebo buchty a zapít je horkou čokoládou či šálkem slazené kávy. Díky velkému přísunu cukrů, nebudete mít po zbytek dne chuť na sladké. 

V poledne byste měla poobědvat něco opravdu vydatného. Marie Antoinetta upřednostňovala kachní prsíčka, pečeného zajíce nebo těstoviny, ke kterým přikusovala sýr. Během dne si dopřávala i velké dávky ovoce i pečiva.

Svatomartinské koláče
Autor: Shutterstock.com

Zlom přichází s večeří. Po vydatných jídlech si večer máte dát jen lehký drůbeží vývar se zeleninou. A je to! Celý den máte plné břicho, ale netloustnete. Aspoň tak to prý dělala perfektně štíhlá Marie Antoinetta, která navíc bytostně nenáviděla jakýkoli sport. Jediným pohybem, který provozovala s nadšením, bylo nakupování. 

Věříte této dietě? Já si spíše myslím, že královna měla záviděníhodné geny. A co vy, máte odvhau "koláčovou" dietu vyzkoušet? Já tedy rozhodně ne!