Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nový dietní hit Hollywoodu: Africká obilnina teff!

...
20. února 2014 | 06:00

Hladovění teď mezi slavnými ženami není v módě. Nejnovějším trendem je vaření dietních pokrmů z etiopské obilniny tteff. Zázračnou surovinu si zamilovaly i Victoria Beckham a veganka Gwyneth Paltrow.

Co je to teff?

Obilnina teff neboli milička habešská pochází původem z Etiopie, ale dnes se nejvíce pěstuje v Nizozemsku. V současné době je tenhle zázrak považován za jednu z nejvýznamnějších plodin 3. tisíciletí. Hodí se především pro bezlepkovou dietu, ale také pro sportovce a příznivce zdravé výživy.

Proč je teff zázračný?

1. Obsahuje vysoké množství bílkovin a řadu cenných minerálů.

2. Má nízkou glykemickou hodnotu, proto zažene na hlad na delší dobu.

3. Je bohatý na železo, které tělo vstřebává mnohem lépe než z jiných obilovin.

4. Obsahuje vyšší množství thiaminu, fosforu, mědi, lysinu, draslíku, hořčíku a zinku než ječmen, pšenice, rýže nebo kukuřice.

5. Obsažená vláknina podporuje mikroflóru tlustého střeva a zlepšuje trávení.

...
Autor: Shutterstock

Jak vařit s teffem?

Zrníčka teffu chutnají jako oříšky. Je možné využít je vařená do polívky, kaše, rizota i salátu. Pro správnou úpravu se musí šálek zrníček zalít ideálně třemi šálky vody a cca 15 minut vařit, než zrnka vyplavou na hladinu.

Teff můžete také pomlít na mouku a uvařit si třeba tradiční kvašené etiopské placky. Vyzkoušejte i kombinaci s pohankou, jáhlami nebo amaranthem.

Recept na tradiční etiopské kvašené placky injera

Ingredience:

  • 3/4 šálku jemně mletého teffu
  • 3 1/2 šálku vody
  • sůl
  • slunečnicový nebo jiný rostlinný olej

Postup:

1. Smíchejte mletý teff s 3 1/2 šálky vody a nechte stát v misce zakryté utěrkou, při pokojové teplotě, dokud se neobjeví bublinky a je jasné že těsto kvasí. To může trvat asi 3 dny. Zkvašená směs by měla být konzistence palačinkového těsta.

2. Přimíchejte sůl, jen tak aby byla sotva poznatelná slaná chuť.

3. Lehce potřete olejem co největší pánev. Zahřejte na střední teplotu. Dále se postupuje jako u běžných palačinek. Nalijte těsto na pánev. Asi 1/4 šálku těsta bude stačit na 8-palcovou pánev. Doporučená je klasická francouzská metoda pro velmi tenké palačinky (crepes). Injera by neměla být tak tenká jako papír, jako u crepes, ale zase má být tenčí než lívanec. Měla by být asi 1/3 palce tlustá.

4. Připravujte krátce, dokud se okraje nezačnou zvedat z pánve. Vyjměte a nechte vychladnout. (zdroj receptu: bio-life.cz)

Teff
Autor: Shutterstock