Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Zdravé svačinky do práce i do školy na každý den

  • Připravte si doma skvělou svačinku, díky které zhubnete.
    17. května 2013 | 07:00

    Díky malým svačinkám mezi hlavními jídly nepocítíte hlad, neztratíte energii a hladina cukru v krvi bude stabilní. Právě malé svačinky vám také zajistí štíhlou linii.

  • Cukrové lusky a dip


    Cukrové lusky a dip
    Autor: Shutterstock.com
    Potřebujete jen tak něco chroupat při práci na počítači? Pak jsou ideální nasládlé hráškové lusky, které si můžete namáčet do domácího kořeněného dipu.  Ten si můžete připravit jednoduše:
    125 g lučiny
    120 ml bílého jogurtu
    2 lžíce strouhaného eidamu
    2 lžíce nasekaných bylinek (bazalka, petrželka nebo estragon)
    Sůl a pepř

    Vše smíchejte a nechte vychladit.

  • Jablko nadívané arašídovým máslem a oříšky


    Dejte si před jídlem jablíčko místo předkrmu.
    Autor: profimedia.cz
    Jednoduchá a velice chutná svačinka zažene nejen hlad, ale také chuť na sladké. K její přípravě vám bude stačit:
    1 velké jablko
    2 lžíce arašídového másla
    Hrst nasekaných oříšků

    Jablko nechte v celku, jen z něj za pomoci vykrajována nebo ostré lžičky vydlabejte jádřinec. Otvor naplňte směsí arašídového másla a oříšků a dejte vychladit. Pak už stačí jen plněné jablko nakrájet na plátky a skvěle si pochutnat.

  • Celozrnné pečivo s lilkovou pomazánkou

    Lilková pomazánka
    Autor: Shutterstock.com
    Připravit si svačinu den předem je možná trochu náročnější, ale určitě to za tu námahu stojí. Do práce si můžete připravit výtečnou lilkovou pomazánku, která má málo kalorií a přesto skvěle chutná. Budete na ní potřebovat:
    1 lilek
    4 plátky sušených rajčat
    Olivový olej
    3 lžíce strouhaného parmazánu
    Sůl a pepř

    Nejprve lilek omyjte a podélně rozřízněte. Plech pokapejte olivovým olejem a lilek na něj řeznou stranou položte a dejte péct na 200°C na 30 minut. Nechte pečený lilek vychladnout a pak z něj vydlabejte dužinu, ke které přidejte sušená rajčata, sýr a koření a vše společně rozmixujte do hladké pomazánky. K pomazánce si dejte celozrnné pečivo.

     

  • Kořeněná vejce

    Vajíčko je nejen dobré, ale i zdravé
    Autor: profimedia.cz
    Potřebujete jen něco slupnout, než se dostanete na oběd nebo jako snack před večeří? Takovou ideální svačinkou jsou dvě vajíčka vařená na tvrdo, která dochuťte kořeněnou solí. Tu si připravíte smícháním soli, sladké a pálivé papriky a přidejte citrónovou kúru, která jí dodá orientální šmak.

  • Avokádo s pepřem a limetkou

    Avokádo obsahuje až 15 % přirozeného tuku
    Autor: scom
    Avokádo je skvělým zdrojem zdravých tuků a také energie. Proto si ke svačině nakrájejte plátky avokáda, pokapejte je olivovým olejem a opepřete čerstvým pepřem. Zakápnout je ještě můžete limetkovou šťávou. Pokud vám to připadá ke svačině málo, přidejte celozrnné pečivo.

  • Sladká ovocná svačinka


    Ovocný jogurt
    Autor: Shutterstock.com
    Dopřejte si přes den i něco sladkého. Co takhle výtečný jogurt s ovocem a mandlemi. Na jeho přípravu budete potřebovat:
    ½ šálku nízkotučného jogurtu
    1 kiwi nakrájené na kostičky
    ¼ manga nakrájeného na kostičky
    2 plátky čerstvého ananasu nakrájeného na kostičky
    1 lžíce mandlových plátků

    Do malé sklenice s víčkem dejte na kostičky pokrájené ovoce (použít můžete kterékoli oblíbené ovoce) a zalijte jogurtem. Na vrch nasypte mandlové plátky, sklenici uzavřete a dejte vychladit. Chutě se skvěle spojí a zdravá svačinka předčí kdejakou cukrovinku.

  • Šunkoví šneci


    Šunkový wrap
    Autor: Shutterstock.com
    Připravte si chutnou svačinku, která může posloužit i jako malý lehký oběd. K její přípravě budete potřebovat:
    200 g hladké nebo celozrnné mouky
    400 ml mléka
    1 vejce
    Sůl
    Bylinky (bazalka, petrželka..apod)
    70 g kuřecí šunky
    Olivový olej

    Smíchejte mouku, mléko a vejce v hladké těsto a jako tenké palačinky jej smažte na rozpálené pánvi. Hotové palačinky poklaďte plátky šunky, posypte nadrobno nasekanými bylinkami a pevně stočte do ruličky. Nechte vychladit v lednici a pak ostrým nožem nakrájejte na asi 2 cm široká kolečka, která můžete zajistit párátky.

Diskuse ke článku
.