Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Je láska nejlepší dieta? Ano, ale dávejte pozor na hormonální houpačku

Prochází láska žaludkem?
15. dubna 2012 | 09:45

Začátek nového vztahu je asi nejdokonalejší dietní recept na světě. Kila jdou dolů, ani o nich nevíme, vášnivě se milujeme a nevědomky spalujeme spoustu kilojoulů. Všechno je snadné. Ale ne navždy.

Hubnout s láskou jde lehce, zažila to na vlastní kůži spousta žen. Co ale dělat, když přijde deziluze, samota nebo v dosahu není „ten pravý“? I na to existuje recept. S kily navíc se můžete vypořádat pomocí mnohem dostupnějších druhů lásky. Stejně tak můžete shazovat  v trvalém partnerství, aniž budete potřebovat hormonální houpačku v podobě čerstvé zamilovanosti.  

láska 2
Autor: Profimedia.cz


Bez chlapa tloustnu!

„Zhubnu, jen když jsem zamilovaná,“ říká dvaadvacetiletá Hana. „Vlastně odmalička jsem byla docela ‚buřtík‘, ale o muže jsem neměla kupodivu nouzi. Asi proto, že jsem hodně veselá a vypadá to, že si ze své tloušťky nic nedělám,“ říká půvabná tmavovláska. „Jenže všechno jen hraju, občas nejsem schopná se na sebe podívat do zrcadla, jsem si odporná,“ svěřuje se Hanka.

Nový muž – nová postava

Hana vyzkoušela už spoustu nesmyslných diet, ale jediné, co opravdu funguje, je nový muž. „Můžu být zamilovaná dokonce jen platonicky, třeba do kolegy z jiného oddělení, a něco se ve mně ‚přepne‘. Začnu jíst jako vrabec, najednou chodím do fitness, dokonce jsem si jednou najala osobního trenéra... Do něj jsem se pak taky zamilovala a zhubla jsem asi patnáct kilo!“ vzpomíná s úsměvem.

Jenže Hančiny vztahy bývají krátké a končí obvykle karambolem. „Dlouhý vztah mě začne nudit. Když pomine první zamilování, zase se vrátím k jídlu, chybí to vzrušení a napětí, radost ze života,“ říká.

Jak to vidí fitness trenérka Lucie Dytrychová

„S podobnými příběhy se v praxi i mezi kamarádkami setkávám. Funguje jednoduchý princip – zamilovanost vyplaví do těla takový chemický koktejl, že nemáme na jídlo ani pomyšlení. Mozek dostává dost příjemných impulzů a hezké pocity, které v nás vyvolává jídlo, v tu chvíli moc nepotřebuje. Máme spoustu energie, takže chodíme cvičit, nejsme líné jíst zdravě a hýbat se,“ říká Lucie.

Jak si udržet štíhlou linii, když zamilovanost zmizí?

„Když se první pobláznění přerodí v trvalý vztah, je velká šance si hmotnost udržet. Několik mých klientek zhublo třeba pět šest kilogramů na začátku vztahu a váha se jim už nehýbala. Začaly být spokojené v životě, našly nový rytmus včetně třeba sportování a nezaháněly prázdnotu jídlem. Pokud dlouhodobý vztah znamená opět přibývání na váze, nezbývá než vyhledat odborníka a začít na sobě pracovat,“ říká Lucie.

Láska
Autor: Profimedia.cz

Co dělat, když vztah skončí karambolem, a my máme největší chuť zahnat bolest jídlem?

„Když nás chlap opustí, je snadné zavřít se doma s čokoládovou zmrzlinou u sentimentálních filmů. Doporučuji vrhnout všechny svoje negativní pocity do cvičení. Vybouřit se běháním nebo na spinningu, zatancovat si na lekci zumby, uklidnit mysl půlhodinkou plavání v bazénu, jako náplast vyzkoušet něco nového, třeba pilates. A jídelníček? Ten samozřejmě srovnat do mezí zdravé výživy. Nedoporučovala bych výrazná dietní omezení, na to není moc síla. Jíst zdravě a ‚útěchu‘ nehledat v jídle, ale v endorfinech, které nám dodá sport,“ doporučuje trenérka.

Autor: Olga Poucheová, Kema