Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Tři nejšílenější dietáři Hollywoodu

Fotografie
31. ledna 2011 | 05:00

Svalnatí, vysportovaní a krásní! Tak by se dala popsat většina hvězd Hollywoodu, která se na filmovém plátnu předvádí jen v té nejlepší formě. Herci a herečky jsou kvůli největším rolím odhodlaní udělat cokoliv. I zahrávat si s vlastním tělem a zdravím. Těch, co kvůli postavě přiberou, je však mnohem méně, než těch, co obětují jídlo a hladoví. Které celebritě se podařilo posunout ručičku váhy co nejníže?

Christian Bale

797149:gallery:true:true

Filmový Batman Christian Bale je mezi hollywoodskými celebritami nepochybně jedničkou v disciplínách hubnutí a nabírání váhy. V roce 2004 kvůli roli ve filmu The Machinist herec zhubnul neuvěřitelných 30 kg! Vypadal příšerně nezdravě a jeho původně svalnaté tělo se za pár měsíců proměnilo v trosku. Dělníka, který trpí nespavostí, halucinacemi a pořád hubne, se mu tak podařilo ztvárnit opravdu dokonale. Vážil tehdy 55 kilogramů při výšce 180 cm. Za půl roku po natáčení se musel Bale dostat kvůli Batmanovi opět do formy. A tak za pouhých šest měsíců pomocí cvičení a vydatného jídelníčku nabral svalovou hmotu a přibral neskutečných 46 kg!

Jak to dokázal?

Svalovec vyřadil z jídelníčku všechna kalorická jídla a několik měsíců jedl denně jednu konzervu a jablko. Neodpočíval, spal jen pár hodin a energii doplňoval černou kávou. Dost hrůzostrašná a etrémně nezdravá dieta! Kdyby nebyl tehdy pod dohledem lékařů, kdo ví, jestli by byl dnes ještě živými…

50 Cent

797148:gallery:true:true

Americký hudebník při výšce 183 cm původně vážil 97 kilo. O devět týdnů později byl ale o 25 kilo lehčí! Z jeho vysportovaného těla se ztratily vyrýsované svaly. Okolí bylo při pohledu na rapera v šoku. Všichni si mysleli, že bojuje s nějakou nemocí. Pravda ale byla jiná. Začal se stravovat podle redukčního programu, aby zhubnul do role. Ve filmu Things Fall Apart (Věci se rozpadají) totiž hraje fotbalistu, kterému lékaři diagnostikovali rakovinu.

Jak to dokázal?

V průběhu devíti týdnů se raper každý den tři hodiny trápil na běžeckém pásu. K tomu přidal drastickou tzv. tekutinovou dietu. Ta funguje na principu – hlad se zahání tekutinou. Doporučují se při ní nízkokalorické koktejly z ovoce, zeleniny či zelený čaj. Tento program je zdraví škodlivý a tělo nedostává potřebnou energii.

Renée Zellweger

797151:gallery:true:true

Herečka patří v Hollywoodu k nejslavnějším dietářkám. S její váhou to je jak na houpačce. Kvůli roli dovede rychle přibrat a pak zase s pomocí různých diet kila shodit. Kvůli filmu Deník Bridget Jonesové přibrala herečka za necelý měsíc 15 kilo a vážila tak při výšce 167 cm 80 kilo. Cpala se hamburgery a sladkostmi. Jenže Renée krátce po natáčení celých 15 kilo bleskurychle shodila.

Jak to dokázala?

Její metabolismus byl záměrným tloustnutím tak narušený, že normální cestou by pak nedokázala zhubnout. Herečka proto drží zónovou dietu. Dopřává si jen jídlo s nízkým obsahem uhlohydrátů, a když chce zahnat hlad, líže prý ledové kostky…

Co na to dietoložka Jana Divoká?

Nešvarem rychlého hubnutí je nízký energetický příjem. Tělo si během období, kdy dodržujeme dietu, zvykne na nízký příjem a po návratu k 797152:gallery:true:truenormálnímu stravování se kilogramy vrátí. Rychlé hubnutí není vhodné ani z pohledu psychického a pro člověka je stresem. Lze pochopit, pokud VIP osobnosti hubnou kvůli roli. Je však třeba mít na mysli, aby nevznikla některá z poruch příjmu potravy. Rozumné je hubnout max. 0,5 – 1 kilogram týdně. Při nízkém energetickém příjmu a nevhodném složení jídelníčku se neztrácí jen tuky, ale i svalová hmota, což je nežádoucí. Měňte svůj životní styl pomalu, aby se změny v životě dobře ujaly a měly šanci se udržet. Jen tak lze předejít jo-jo efektu.

Autor: Katarína Krajčiová, mivrk