Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dieta 2011: Dietní mýty a pověry - 2. díl

Fotografie
23. ledna 2011 | 12:06

Diety vládnou západním světem. Buď jste sami dietu drželi, nebo ji určitě dodržuje někdo ve vaší rodině či v práci. O dietách a hubnutí se hovoří často a zejména tak se rozšiřují mýty a pověry, které se nedaří lidem vymluvit. Jaké jsou ty nejčastější a nejstarší?

16. Sacharidy jsou tabu
Není pravda! Sacharidy naše tělo nutně potřebuje. Pokud je však konzumujete ve zvýšeném množství, mění se na tuk. Proto je důležité ubrat sacharidy a přidat bílkoviny – tedy jogurty, zeleninu (vařenou můžete používat jako přílohu místo brambor), luštěniny, tmavé pečivo (obsahuje také sacharidy, ale navíc i vlákninu, takže vás zasytí na delší dobu). Těstoviny volte také raději celozrnné.

17. Po »light« se hubne
Pravda jen částečně! Slovíčko »light« (= lehký) vždy nemusí znamenat, že vám daný produkt pomůže zhubnout. Například light padesátiprocentní majonéza stále obsahuje na 100 g přibližně 500 kalorií (podobnou hodnotu má většina čokolád). Takže až příště budete sahat po light potravinách, raději se podívejte i na přehled kalorických hodnot na obalu.

18. Večerním jídlem se tloustne
Není pravda! Nemá cenu trápit se večer hladovkou – známá studie, které se zúčastnilo kolem sedm tisíc mužů a žen, ukázala, že nezáleží na tom, kdy jíme, ale kolik toho sníme. Většina jižních národů večeří až po 22. hodině.



19. Po tucích se přibírá
Není pravda! Tuky obsahují ze všech potravin nejvíce energie, takže je logické, že byste je měli při dietě omezit. Nikoli však zcela vyloučit! Existují navíc i vysloveně zdravé tuky jako rostlinné oleje či tuky obsažené v rybách, které jsou důležité pro zdravou výživu. Například nenasycené mastné kyseliny obsažené v olivovém oleji a rybách pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

20. Je jedno, co pijeme, hlavně hodně
Není pravda! Velmi častou chybou ve složení jídelníčku jsou špatně volené druhy nápojů. Nevhodné jsou slazené limonády a minerálky, které podobně jako káva nebo černý čaj dehydratují, tedy zvyšují vylučování vody (ale i živin) z těla. Oxid uhličitý v sycených nápojích je ve skutečnosti odpadní látka, které se tělo snaží zbavit. Perlivé nápoje vám tedy nepomohou ke zdraví ani štíhlosti, ale spíše naopak! Ideální je čistá voda a zelený čaj. Ovocné džusy jsou sice také povoleny, ale obsahují mnoho cukru, proto si raději dopřejte jen skleničku denně anebo je řeďte vodou.

21. Jeden burák nevadí
Není pravda! Jeden pražený burský oříšek může mít kolem 30 kilojoulů a u jednoho určitě nezůstanete. Brambůrky k televizi, buráky, slané mandle či víno při návštěvě přátel, pár oříšků v práci… a všechno vaše dietní snažení je u konce. To, co jíte jen tak mimochodem, se ale také počítá! Mlsání proto raději zažeňte vodou, víno si dopřejte pouze suché (neobsahuje tolik cukru) a pouze jednu skleničku. Dobrou variantou je také vinný střik.

22. Před cvičením se nejí!
Není pravda! Aby tělo mohlo tvořit svalovou hmotu, je dobré hodinu před návštěvou posilovny nebo tělocvičny sníst jídlo na bázi uhlohydrátů a proteinů, s malým množstvím tuku. To znamená těstoviny, obložený chléb či čerstvé ovoce. Ale s mírou, s přeplněným žaludkem se špatně cvičí!

23. Cvičit jednou týdně stačí!
Není pravda! Pokud se jednou týdně pořádně zničíme v tělocvičně, není to tak docela ono. Aby se pořádně nastartoval metabolismus, je zapotřebí aktivně se hýbat aspoň půlhodinku denně. Tady platí: v menších dávkách, ale co nejčastěji.

24. Když budu cvičit, naberu svaly a přiberu!
Není pravda! Silový trénink může vést jak k formování svalů, tak k úbytku tuku. Navíc čím více svalů člověk má, tím více energie spaluje. A to i když je v klidovém stavu. Důležitá není hmotnost, ale objem v centimetrech. Při pravidelném cvičení se tak může stát, že skutečně na hmotnosti přiberete, ale na centimetrech samozřejmě uberete. A o to jde.

25. K zhubnutí stačí dieta
Není pravda! Pokud se snažíme zhubnout bez pohybu, dochází k úbytku svalové hmoty a my hubneme pomalu a nerovnoměrně. Sportováním naopak stimulujeme růst svalové hmoty a tím urychlujeme metabolismus, protože vyvinuté svaly rychleji spalují přijatou energii. Navíc při tělesné námaze dochází k uvolnění endorfinů – hormonů štěstí, které zlepší náladu.

26. Zapisování jídla je zbytečné
Není pravda! Zapisování všeho, co sníte, je ideálním způsobem, jak zjistit, jakých dietních chyb se ve svém jídelníčku nejčastěji dopouštíte. Zapisujte si jídlo podrobně alespoň týden – co kdy jíte, v jakém množství a při jaké příležitosti máte nejčastěji hlad nebo kdy vás honí mlsná. Třeba pak zjistíte, že máte jen jídlo špatně rozložené – snídani většinou jen odbudete, k obědu si dáte párek v rohlíku a večer už šilháte hlady, takže sníte, co se dá.

27. Třídenní hladovky jsou nejlepší
Není pravda! Je důležité jíst méně, ale častěji. Na argument, že nemáte na přípravu jídla čas, raději zapomeňte. Když člověk chce, tak to jde. Svačinu či oběd si můžete nachystat vždy den předem. Nikdy byste neměli mít hlad – pro tuto příležitost mějte vždy u sebe alespoň jedno jablko. Jeden odlehčený den týdně (nebo 1x za 14 dní) nevadí, může pomoci pročistit organismus, ale delší hladovka je rozhodně nezdravá.

28. Nadváha je dědičná
Pravda jen částečně! Dědičnost sice hraje roli i při obezitě, ale pravdou je, že pokud těmto genům nedáme vůbec šanci, nemusí se projevit. I v případě, že máme obézní rodiče, můžeme být štíhlí! Stačí se zdravě stravovat a přiměřeně pohybovat a nebrat si od nich špatné, k nadváze vedoucí návyky.

29. Nejlépe zhubnu sám
Není pravda! Je možné, že jste drželi už vícekrát diety a vždy se vám podařilo rychle nějaké to kilo zhubnout, ale jakmile jste se vrátili k normální stravě, následoval jojo efekt. Trvale zhubnout se dá jen dlouhodobou úpravou životního stylu a pod odborným dohledem se hubne lépe.

30. Tlustí lidé jsou veselí
Není pravda! Obezita má na psychiku daleko větší vliv, než si můžeme připustit. Tlouštíci, kteří tvrdí, že se jim v jejich těle líbí, prostě lžou – i sami sobě. Stav mysli a těla spolu úzce souvisí a mnohdy návštěva psychiatra odhalí takové příčiny vaší obezity, o kterých jste ani nevěděli. Po vyřešení psychických problémů jde i změna životního stylu daleko jednodušeji.

Autor: str, Klena