Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Testovali jsme za vás aneb 'Krabičkové diety' pod drobnohledem + jídelníček na dnešek

30. ledna 2009 | 05:03

Nemáte čas, nebo náladu si chystat dietní jídla? Kde vám s tím pomohou, za kolik a pochutnáte si? To všechno pro vás zjišťoval Blesk při svém testu "krabičkových diet".

Můžete si vybrat z několika variant. Buď si objednat kompletní menu na týden či měsíc, nebo jen nahrazovat oběd či večeři. Záleží na vás a na vaší kapse.

Kompletní jídelníček až do domu

abcDieta

Společnost působí v Praze, v Brně a na Vysočině. Nabízí rozvoz pěti porcí nutričně vyváženého čerstvého jídla denně, po libovolně dlouhou dobu. Slibovaný úbytek je 5 až 7 kg za měsíc. Za jídlo na celý měsíc (bez sobot a nedělí) zaplatíte 7400 Kč až 8300 Kč, ovšem za rozvoz ještě 2200 Kč po Praze a 1800 Kč v Brně, Jihlavě a Havlíčkově Brodě.

Hodnocení:

+ Jídla na pohled vypadala lákavě a výborně i chutnala. Zelenina byla vždy čerstvá a ovoce šťavnaté.

Velkým minusem je cena. Tato dieta opravdu není pro každého. S rozvozem přijde přibližně na 10 tisíc za měsíc!

Diet Home Menu

Podle zjištění Blesku jde o nejlevnější krabičkovou dietu u nás. Celodenní menu vyjde 240 Kč (4800 Kč za měsíc). Firma jídlo rozváží bohužel jen ve Zlíně a okolí, ve Vizovicích a Slušovicích, a to zdarma! Jídlo je možné objednat si na zkoušku na jeden den, na týden nebo na celý měsíc. Menu přiveze společnost ráno nebo večer dle dohody.

Diet home menu
Autor: Blesk

Hodnocení:

+ Jídla překvapila vizáží a vůní. Jsou chutná a některá i pikantní. Nechyběla zelenina a ovoce. Nejlepší byly zapečené cuketky s rajčatovou omáčkou a grilovaná panenka s petrželovými brambory. Výborné byly svačinky, např. tvaroh s ovocem a ořechy.

I když se společnost rozšiřuje, zatím nepokrývá větší území republiky.

Krabičky

Tato společnost působí v Brně a okolí. Nabízí denní kaloricky vyváženou dávku pěti jídel se sníženým obsahem cukru a tuku. Menu vám buď přivezou, nebo si je vyzvednete v sídle společnosti. Cena za 1 den pro muže: 350 Kč + 60 Kč za dovoz (8200 Kč na měsíc bez sobot a nedělí), pro ženu na den 300 Kč + 60 Kč dovoz (tj. 7200 Kč).

Krabičky
Autor: Blesk

Hodnocení

+ Jídlo bylo čerstvé a chutné. Porce, i když dietní, nasytily dostatečně. Moc chutnala tortilla a překvapivě dobrá byla kedlubnová pomazánka.

Cena je vysoká jak za jídlo, tak i za rozvoz. Také není jisté, zda je možné si jídelníček vybrat podle svých chutí a některá jídla vyloučit.

Dietní obědy či večeře

Fit menu

Firma nabízí hlavní jídlo (oběd nebo večeři). Jde o mražené pokrmy, které se prodávají ve vybraných prodejnách v republice. Uvažuje se o prodeji v lékárnách v mrazicích boxech. Na dobírku zasílá sterilované jídlo, které se jmenuje Krotitel tuku. Blesk ocenil maso tří barev a rýžový nákyp se šmakounem (Shmaky) a švestkami. Všechny pokrmy mají kolem 1500 kJ a stojí 65 Kč.

Fit menu
Autor: Blesk

+ Velice přijatelná je cena, která se vyrovná »hotovce« v restauraci, chutné a opravdu nízkoenergetické jídlo, krabičky s pokrmy je možné koupit do zásoby a uchovat v mrazáku.

Mražené jídlo po otevření nevypadá zdaleka tak lákavě jako čerstvě připravené v krabičkách a ani není příliš "fotogenické".

Tommy food

Na internetu si můžete objednat den dopředu nemražené čerstvé jídlo, které vám bude doručeno zdarma po Praze a okolí. Ceny jsou velmi příjemné. – od 69 do 89 Kč. Porce jsou až překvapivě velké. Dodávají se v plastových krabicích, v nichž se mohou i ohřát. Za 4 minuty tak máte jídlo, které docela dobře chutná a žaludek vám rozhodně naplní nadlouho. Jen se nikde nedozvíte, kolik jste právě zbaštili kalorií... Musíte tedy věřit firmě, že jde opravdu o »lehká jídla«.

+ Skvělá cena, velké porce a chuť srovnatelná s jídlem v restauraci. Objednávku můžete udělat i po internetu – máte výběr ze tří lehkých jídel na den.

Firma nikde neuvádí kalorickou hodnotu jídla.

V září ještě klidně můžete zasít salát.
Autor: Michal Protivanský

Jídelníček na dnešní den: mírně redukční dieta

Přijatá energie za celý den: 6348 kJ = 1511 kcal

Snídaně: Ovocná ovesná kaše a 1 jablko

Svačina: Hlávkový salát s ředkvičkami (150 g)

Oběd: Opečená zelenina s čočkou a fazolkami

Svačina: Ovocný talíř (150 g)

Večeře: Listový salát s rybími špízky, sýrem a ovocem

Vypracovala: nutriční terapeutka Věra Králová
Zdroj hodnot: E-kalkulačka na www.flora.cz

Sportovní tip

Strečink, jóga

Výdej energie: 800 kJ/hod

Proti přetížení zad
Autor: Dušan Křístek

Cvičit je možno i doma. Stačí mít podložku, DVD nebo knihu s návodem, jak správně cvičit.

+ Protahuje a posiluje svaly v celém těle, působí proti stresu

- Nesprávné prováděné cviky nebo dýchání, které je u cvičení velmi důležité

Autor: Iva Dvořáková