Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

Dietní a přesto chutné

Zelenina s tofu
28. ledna 2009 | 14:29

Cítíte se po svátcích přejedení a vaše domácí váha neukazuje právě ideální hodnotu? Nemusíte hladovět, stačí nahradit tučná, hůře stravitelná jídla lehčí zeleninovou stravou a přidat třeba bílé kuřecí maso.

Pestrobarevný rýžový salát

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut

Pestrobarevný rýžový salát
Autor: z knih Saláty (Grada), Zelenina (Grada)

Suroviny (pro 4 osoby):

1 varný sáček dlouhozrnné divoké rýže * 3 rajčata * ½ salátové okurky * 1 červená paprika * 1 červená cibule * 1 svazek rukoly * 1 srdíčko římského salátu * 5 polévkových lžic světlého balzamikového octa * 2 čajové lžičky hořčice * 3 polévkové lžíce sherry * sůl * černý pepř * ½ čajové lžičky cukru * 1 svazek pažitky * 8 polévkových lžic olivového oleje lisovaného zastudena * 200 g kuřecích prsíček * lístky tymiánu

Postup:
Rýži uvařte a nechte vychladnout. Rajčata nakrájejte na osminky, okurku oloupejte, podélně rozpulte a nakrájejte na silné plátky (papriku na proužky, cibuli na kroužky). Omytý salát natrhejte na kousky a spolu se zeleninou nasypte do mísy. Přidejte pokrájenou pažitku. Z octa, hořčice, sherry, soli, pepře a cukru umíchejte dresink, nakonec přilijte olej a zeleninu pokapejte. Přidejte rýži a nechte směs odležet. Kuřecí prsíčka omyjte, osušte, pokrájejte na tenké proužky a prudce opečte na trošce oleje, během smažení maso osolte, opepřete a posypte tymiánem. Vychladlé maso vmíchejte do salátu a můžete si pochutnávat.

Salát z hroznového vína a melounu
s kozím sýrem

Doba přípravy: 40 minut

Salát z hroznového vína a melounu s kozím sýrem
Autor: z knih Saláty (Grada), Zelenina (Grada)

Suroviny (pro 4 osoby):

250 g kozího sýra * 2 polévkové lžíce olivového oleje * brandy * 2 polévkové lžíce sekaných čerstvých bylinek (oregano, tymián nebo bazalka) * mletý černý pepř * 1 malý medový meloun * 150–200 ml bílého dezertního vína * 200 g velkých tmavých hroznů * citronová šťáva * bílá veka

Postup:
Kozí sýr zbavte kůrky, nakrájejte na kostky a nasypte do mísy. Zalijte olivovým olejem a zastříkněte brandy. Trošku bylinek dejte stranou na ozdobu, většinu nasypte na sýr a opepřete, promíchejte, překryjte průhlednou fólií a dejte na 2–3 hodiny do chladničky. Meloun rozkrojte, lžičkou odstraňte semena a dužinu vyberte kulatým vykrajovačem. Melounové kuličky dejte do mísy, přelijte dezertním vínem, zabalte do fólie a nechte 2–3 hodiny v chladničce. Kuličky vína opláchněte, případně oloupejte, rozpulte, zbavte semínek, řezné plochy pokapejte citronovou šťávou a nechte chvilku působit. Kuličky melounu smíchejte s vínem, rozdělte do sklenic a doprostřed dejte kozí sýr. Podávejte s vekou.

Zelenina s tofu

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut

Zelenina s tofu
Autor: z knih Saláty (Grada), Zelenina (Grada)

Suroviny (pro 4 osoby):

300 g tofu * 8–10 polévkových lžic sójové omáčky * 1 svazek jarních cibulek * 200 g klíčků * 200 g koktejlových rajčat * 1 červená nebo žlutá paprika * malý kousek zázvoru * 2 polévkové lžíce oleje * mletý pepř * 50 g orestovaných kešu oříšků

Postup:
Tofu nakrájejte na kostky a nechte marinovat v sójové omáčce. Cibulky očistěte, omyjte a nakrájejte na šikmé kroužky. Omyjte zeleninu, papriku pokrájejte na proužky, zázvor na malé kostičky, rajčátka na půlky. V pánvi wok rozpalte olej, přidejte zeleninu a zázvor a za občasného obracení duste 5–10 minut. Přidejte tofu a krátce opečte. Směs dochuťte zbytkem sójové omáčky a pepřem, nakonec posypte kešu oříšky. Jako příloha se hodí rýže basmati.

Zeleninové placičky

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 30 minut

Zeleninové placičky
Autor: z knih Saláty (Grada), Zelenina (Grada)

Suroviny (pro 4 osoby):

70 g másla * 200 ml zeleninového vývaru * 100 g celozrnné pšeničné mouky * 50 g pohankového šrotu * 1–2 vejce * 150 g pórku * 150 g mrkve * 150 g celeru * 2 polévkové lžíce čerstvých sekaných bylinek * sůl * pepř * mletý muškátový oříšek

Postup:
V hrnci rozpalte máslo, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Hrnec odstavte, přidejte pšeničnou mouku a šrot, znovu dejte na sporák a míchejte, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny nádoby. Horké těsto přeložte do mísy, zapracujte vejce a nechte vychladnout. Pórek očistěte, pokrájejte na tenké kroužky, mrkev a celer očistěte a nastrouhejte najemno. Na zbývajícím másle poduste zeleninu, smíchejte ji s těstem a bylinkami a směs dochuťte solí, pepřem i muškátem. Troubu předehřejte na 220 °C. Navlhčenýma rukama vytvarujte placičky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby asi na 10 minut, potom teplotu snižte na 175 °C a ještě zhruba 20 minut pečte. Placičky můžete servírovat i se zeleninovým dipem.

Zdroj: Saláty (Grada), Zelenina (Grada)

Autor: Olga Trešlová