Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Ubraňte se pokušení!

Ubraňte se pokušení!
16. ledna 2009 | 10:37

Říká se, že ani se zdravou výživou to není třeba přehánět a občas si můžeme dopřát nějaký ten prohřešek. Ale pozor, aby se z občasného mlsání nestala neovladatelná závislost.

Zdravý životní styl neznamená jen zdravé stravování, ale především celkovou psychickou pohodu. Jestli k ní potřebujete svůj pravidelný kousek čokolády nebo příležitostnou návštěvu fast foodu, je to v pořádku. Důležité je udržet prohřešky pod kontrolou.

Rychlé občerstvení

Jestli se chystáte obědvat jen „něco rychle“, zvažte, co si objednáte. I z nezdravých jídel se dá vybrat menší zlo. Když máte chuť na pizzu, zvolte místo kalorické oblohy například mozzarellu a rajčata. K hamburgeru raději než hranolky chroupejte zeleninový salát. Nezdravá jídla nezpůsobí tolik škody, když si je dopřejete s mírou, například jednou za měsíc a nejpozději dvě hodiny před spaním. Vaše tělo potřebuje dostatek času, aby tuto kalorickou bombu strávilo.

Burgery patří do dobrých žemlí, například do bílých nebo celozrnných s různými semínky.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Čokoláda

Kromě toho, že je dobrá na nervy a dobrou náladu, obsahuje látky, které můžou být pro organismus návykové. Jestli se bez ní neobejdete, vynechte mléčnou čokoládu a také ty s různými náplněmi a dopřejte si kvalitní tmavé druhy s obsahem minimálně 70 % kakaa. Až na ni dostanete chuť, odlomte si malý kousek a nechte ho rozpustit v ústech. Vychutnejte si jeho chuť pomalu a v klidu. Nebudete pak potřebovat přísun dalších kostiček.

Ubraňte se pokušení!
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Uzeniny

I když patří mezi jedny z původců obezity, mnohé z nás je konzumují bez omezení. Obsahují mastné kyseliny, jež organismus nedokáže zpracovat a které potom brání ve vylučování jedovatých látek z těla. Když se bez uzenin nedokážete obejít, omezte jejich množství a vybírejte si jen dietní, například krůtí prsa, hovězí pečeni nebo hovězí maso bez šťávy v konzervě. A pozor, i uzeniny mohou, podobně jako čokoláda, vyvolávat fyzickou závislost.

275594:gallery:true:true

Energetické nápoje

Jsou hitem diskoték a pro mnoho mladých i pravidelnou samozřejmostí. Pomáhají vydržet taneční maratony a bavit se až do rána. Po vypití takového nápoje se zvýší výkonnost téměř na maximum, ale když klesne hladina cukru v krvi, dostaví se o to větší únava a dehydratace. Pokud potřebujete jednorázově povzbudit, použijte na to energetický nápoj opravdu jen výjimečně a vyhněte se nebezpečné kombinaci takového pití s alkoholem.

Autor: připravila: pod; vin