Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

Vaše nejoblíbenější diety

Nejoblíbenější diety
14. ledna 2009 | 08:21

Jejich obliba rok od roku roste a s vysokou poptávkou se rozšiřuje i nabídka. Připravili jsme pro vás přehled těch nejvyhledávanějších... Vyberete si?

Atkinsova
Hlavní zásada této metody je omezení sacharidů. Zapomenout byste měla na sladkosti, brambory, rýži, kukuřici, těstoviny a obiloviny a na vašem menu by se naopak mělo objevit ovoce, mléko a mléčné výrobky, maso, sýry a vejce. Servírujte si jen přiměřené porce, ovoce na svačinu se doporučuje jíst nejlépe hodinu před nebo dvě hodiny po jídle a večeři podávejte do osmi hodin večer.

Ovoce
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Podle krevních skupin
Vychází z předpokladu, že každá krevní skupina má "své" potraviny, na které je organismus historicky zvyklý, a tomu uzpůsobuje i sestavu jídleníčku. Podle krevních skupin lze lidi rozdělit do čtyř skupin, pro každou pak existují doporučené a zakázané potraviny. Pokud jíte ty špatné, tělo je nepřijme a naruší se vaše rovnováha, což může vést k různým zdravotním problémům i obezitě.

Hollywoodská
Dieta filmových hvězd slibuje úbytek tří kilogramů za tři dny. Během ní smíte konzumovat pouze čerstvé ovoce. Odborníci ji doporučují jen na několik dnů jako "odlehčení", jinak dochází k úbytku svalové hmoty.

Jezte hodně čerstvého ovoce!
Autor: Michal Protivanský

Dělená strava
Její zastánci rozdělují potraviny do tří skupin – bílkoviny, sacharidy a neutrální. Vychází z teorie, že bílkovinové a sacharidové potraviny se tráví odděleně, a když je tělu servírujeme najednou, nestíhá je zpracovat. Celý den doporučují jíst buď rostlinné, nebo živočišné potraviny, které se můžou kombinovat s neutrálními.

Zónová
V tomto případě je důležitý správný poměr sacharidů, bílkovin a tuků v každém jídle. Omezíte-li příjem sacharidů, docílíte toho, že organismus začne spotřebovávat energii z bílkovin a tuků, které přijímáte. Doporučuje se tedy kombinovat potraviny v poměru 40 % sacharidů, 30 % bílkovin, 30 % tuků. Z jídelníčku vylučte pouze kofeinové nápoje a tvrdý alkohol, hranolky, bílé pečivo, chipsy a sladkosti.

Tukožroutská
Jedinou potravou při této dietě je velký hrnec nezahuštěné zeleninové polévky ze zelí, rajčat, cibule a papriky. Můžete jí sníst libovolné množství, kdykoli vás napadne. Dieta by se měla držet maximálně jeden týden.

Detoxikační polévka vám pomůže dosáhnout vysněného cíle.
Autor: DUŠAN KŘÍSTEK

Podle ročních období
Ročním obdobím se museli řídit i naši dávní předkové. Jejich jídelníček byl závislý na tom, co našli nebo ulovili v přírodě. Proto u nich na jaře a v létě převládala čerstvá strava převážně rostlinného původu, s příchodem chladnějšího počasí, kdy vegetace odpočívala, konzumovali především energeticky vydatnou stravu, která jim dodávala sílu. Podobně si můžete uspořádat svůj celoroční dietní plán i vy.

Podle glykemického indexu
Nezaměřuje se na množství potravin, které sníte. Spíše sleduje, jak konkrétní potraviny ovlivňují hladinu cukru v krvi neboli glykemii. Glykemický index rozhoduje o tom, na jak dlouho vás potravina zasytí. Čím vyšší glykemický index, tím dřív budete mít hlad a chuť na další jídlo.

Měsíční dieta
Když Měsíc způsobuje odliv a příliv, proč by nemohl způsobit i "odliv" kilogramů, říká hlavní zásada této diety. Za úplňku se doporučuje držet denní půst nebo ovocný den, když měsíc ubývá, stačí jen omezit porce, a účinek bude výrazný. Když naopak měsíc přibývá je dobré si potravu více hlídat.

Podle genetického typu
Na tom, jaký máte typ postavy, se kromě jídelníčku a pohybových aktitvit podílí i genetická výbava. Odborníci na výživu vymezili šest základních typů lidských postav, a pro ty pak připravili specifický jídelníček, který by měl potlačit jejich fyzické nedostatky a zvýraznit přednosti.

Jestliže ráda v kuchyni experimentujete a lákají vás nové chutě, nebojte se vyzkoušet neobvyklé druhy zeleniny.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravila: vin