Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Buďte štíhlé – vsaďte na okurky

15. září 2008 | 12:42

Jestliže se chcete zdravě stravovat nebo potřebujete shodit nějaké kilo, zařaďte do svého jídelníčku okurky. Mají nízkou energetickou hodnotu, ale zaplní vám žaludek.

Blahodárné účinky okurek

- Podporují činnost jater, žlučníku a střev.

- Jsou ideálním pomocníkem v boji s nadváhou, rychle zaplní žaludek, a přitom vás energeticky nezatíží.

- Mají močopudný účinek.

- Doporučují se jako výživná kúra při vypadávání vlasů a lámání nehtů.

- Velmi účinné jsou i jako pleťové masky, které dodávají kůži vlhkost a zároveň pomáhají i proti různým problémům s pokožkou.

- Nakrájená kolečka okurky přiložená na oční víčka uleví také unaveným očím.

Jak je jíst
Okurky můžete konzumovat na mnoho způsobů.V syrovém stavu chutnají například k celozrnnému pečivu se sýrem. Výborně se hodí do různých zeleninových salátů. Využít je můžete i jako ozdobu talíře nebo přílohu. Dají se naložit do zavařovacích sklenic a připravit ke konzumaci mimo sezónu. Můžete si z nich připravit studenou okurkovou polévku. Mezi nejoblíbenější pokrmy z okurek patří klasický okurkový salát, který se někde doplňuje smetanou. V přímořských zemích se podávají s bílým jogurtem, česnekem a bylinkami jako takzvané tzatziky.

Zbavte je hořkosti
Abyste se vyhnula hořké chuti okurek, vybírejte si co nejčerstvější plody a před jídlem je důkladně oloupejte, aby na nich nezůstávaly sytě zelené stopy po slupce. Hořkou chuť okurek zmírníte i tím, že je nastrouháte a posypete solí. po chvíli pustí šťávu a jejich chuť se zjemní. Potom je ještě můžete opláchnout studenou vodou, aby nebyly přesolené.

Vyzkoušejte okurkovou šťávu
Okurková šťáva zmírňuje problémy při úžehu, při otocích nebo zánětech. Zvlhčuje pleť, ochlazuje ji a dodává jí minerály. Pomáhá při problémech s ledvinami a močovým měchýřem. Dodává tělu kyselinu listovou, vitamin C, vitaminy skupiny B, hořčík, draslík, chlór, síru, vápník a další stopové prvky. Okurka patří mezi nejlepší přírodní diuretika (látky s močopudným účinkem). Tato šťáva pomáhá i při problémech s lámáním nehtů a vypadáváním vlasů.

TIP PRO LABUŽNÍKY

OKURKOVÝ KOKTEJL

Okurkový koktejl
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Potřebujete:
1 kg salátových okurek, sůl, citronovou šťávu, čerstvou mátu, pepř, cukr, minerální vodu (množství dle chuti)

Postup:
Všechny ingredience důkladně rozmixujte a nápoj podávejte vychlazený.

Autor: Katarína Podolinská, len
Klíčová slova: bpž, dieta, hubnutí, okurky
Související články