Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Modelka Petra Faltýnová: Zdražila bych benzín na 80 korun!

28. ledna 2013 | 15:05

Modelka Petra Faltýnová (34) řídí už šestnáct let. Potrpí si na silná auta, ale po narození dcery prý své choutky přibrzdila. Volant i tak pořád drží ráda.

Ve stylovém prostředí v pražském motokárovém Kart centru pokřtila modelka originálně pojatý automobilový kalendář pro rok 2013. Po nezbytném pózování byl čas si chvíli povídat.

Čím je pro vás řízení auta?
Obrovský relax. Můj svět, kterým se ráda obklopuji a do něhož utíkám, když mě někdo nebo něco naštve. To pak skočím do auta a jedu třeba do Brna, i když tuhle dálnici jsem už opustila, protože se tam nedá pořádně jezdit. Teď se vydávám spíše po D5 na Plzeň a snadno se mi stane, že jsem najednou v Německu. Tak se otočím a jedu zpátky. A musím tedy přiznat, že v takovém případě kašlu na rychlost.

"Nulová tolerance alkoholu mi přijde hloupá. Po jednom pivu nemůžete být opilí," říká Petra Faltýnová.
Autor: archiv Světa motorů
Co požadujete od svého vozu?
Především aby měl akceleraci, byl živý. Požadavky se mi po narození dcery Adriany před třemi roky trochu upravily. V autě, které si opravdu užívám, chci špičkové rádio. Líbí se mi anatomické sedačky, ale nemám ráda kožené. Měla jsem dvě porsche. Ve třetím jsem chtěla manuál, a byl to problém. Klasické řazení mě hrozně baví. 

Řídila jste ještě před tím, než jste složila regulérní zkoušky?
Za volant mě otec pouštěl tajně, ještě než mi bylo osmnáct. Řidičák jsem si však udělala hned, jak to šlo. Na přání tatínka jsem dělala jízdy v centru hlavního města, abych si ten provoz pořádně užila. A ačkoliv měl kamarády v autoškolách v Praze, tady mě v tom nechal. Dneska vidím, že udělal dobře, než abych měla nějakou protekci.

Petra nedá dopustit na porsche ani bavoráky. A nemá ráda mercedesy.
Autor: Zdeněk Sluka
Čím jezdíte v současné době?
Fiatem 500 Abarth. Malé, ale hodně živé autíčko, kterým neprovokuji okolí. Jinak nedám dopustit na porsche ani bavoráky. Nemám ráda mercedesy.

Co vám vadí za volantem?
Že řidiči akceptující povolenou rychlost neuhnou nikomu, kdo jede rychle. Nesnáším, když si ťukají na čelo a ukazují, ty náno, tady je padesátka. Podle mého názoru se každý můžeme dostat do situace, kdy pospícháme a potřebujeme jet rychle.

Co byste udělala, kdybyste mohla ovlivnit automobilový provoz v České republice?
Zdražila bych benzín tak na osmdesát korun, aby bylo méně aut a nevznikaly dopravní zácpy. Nechala bych více kontrolovat jízdy poslanců a všech politiků, když jezdí rychle nebo zneužívají svých privilegií na silnici. Možná by jim neuškodilo, kdyby chodili pěšky. A nulová tolerance alkoholu mi přijde hloupá. Po jednom pivu nemůžete být opilí. Takhle striktní jako v Česku to jinde v Evropě není.

VIZITKA

Narodila se 2. dubna 1978 v Praze. Vystudovala střední ekonomickou školu se zaměřením na hotelnictví. Po ukončení školy se začala věnovat modelingu, který provozuje dodnes. Její kamarádka Petra Minářová ji přihlásila do soutěže Miss České republiky, kde se stala druhou vicemiss. Je vdaná za podnikatele Simona Štekla, s kterým má tříletou dceru Adrianu. Začala studovat architekturu a interiérový design. V současné době žije s moderátorem Leošem Marešem. Bydliště má v Praze a Miami na Floridě.

KRÁDEŽ ZA 300 000 Kč

Koncem října fotila kalendář v centru Prahy, opět v Pařížské ulici. Ve voze si modelka nechala velmi drahé šaty, boty, luxusní kabelku, počítač a telefon. Na natáčení televizní Show Jana Krause si musela půjčit náhradní oblečení.

Za spolupráci děkujeme magazínu Svět motorů.

Autor: Michal Štěpanovský, Lenka Chvostová