Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Andrea Kerestešová: Z auta mám strach, nerozeznám pravou a levou stranu

5. července 2013 | 12:15

Hlavní hvězda seriálu Vyprávěj se za volant rozhodně nehrne. Řízení se totiž bojí! A rozhodně ne bezdůvodně. Kvůli tomu, že nemá dominantní hemisféru, neřidí. Řidičák ale má. Aby zvládla autoškolu, musela si ovšem dát na levou ruku náramek.

S představitelkou Evy Dvořákové se můžete bavit o čemkoli a vždycky to bude zábava. Andrea se nakonec rozvyprávěla o autech, a to je opravdu nemusí.

Levá, nebo pravá?

Ptáme se na příčiny automobilové fobie. Andrea s odpovědí začne snad ještě dřív, než stačím otázku dokončit. „Já totiž nemám dominantní hemisféru. To se projevuje mimo jiné tím, že velmi špatně rozeznávám levou a pravou stranu. V autoškole jsem si na levou ruku musela dát náramek, abych věděla, kam zatočit,“ směje se. „Pak jsem autoškolu zvládla celkem v pohodě. Ono to ale vlastně ani jinak nešlo. Jezdila jsem na malém městečku, provoz byl minimální. Vybavena náramkem jsem tak nakonec zkoušky úspěšně složila,“ chlubí se Andrea.

Herečka Andrea Kerestéšová se za volant rozhodně nehrne. Řízení se totiž bojí!
Autor: Jiří Káš, ČT
Nedominantní hemisféra však není jedinou příčinou jejího strachu z řízení. K autofobii výrazným způsobem přispěly dva nepříjemné zážitky. „Jednou, to jsem byla ještě malá, jsme se chystali do města autem. Máma nás naskládala do škodovky, seděla jsem vzadu vklíněná mezi bratry. Pak mamka ještě někam odběhla a my se mezitím rozjeli. Auto bylo asi špatně zabrzděné,“ vzpomíná Andrea. „Vyjeli jsme z garáže, prosvištěli dvorkem kolem mamky a namířili si to ven na silnici,“ popisuje samovolnou jízdu okatá bruneta. „Naštěstí nic nejelo a my se nakonec sami zastavili.“

Druhá zkušenost byla ještě dramatičtější. Tehdy se Andrea definitivně rozhodla, že řízení by v jejím případě znamenalo zbytečný risk. „Jeli jsme z diskotéky a najednou jsme si před sebou všimli vozu v poli. Běželi jsme k němu, v autě ale nikdo nebyl. A pak jsme našli dvě mrtvé holky,“ vrací se k tragédii osmadvacetiletá herečka.

Herečka Andrea Kerestéšová se za volant rozhodně nehrne. Řízení se totiž bojí!
Autor: Jiří Káš, ČT
Potřebuju žvýkačky!

„U mě se tak spojilo víc věcí. Špatné zážitky a celkově horší předpoklady k řízení. Já se totiž taky trochu hůř soustředím,“ přiznává Andrea. „Párkrát jsem si za volant samozřejmě sedla, i tady v Praze. Moc ráda ale na tyhle projížďky nevzpomínám,“ usmívá se. „Jsem totiž pokaždé ve strašné křeči, nedokážu se vůbec uvolnit.“

Stres z řízení za volantem se herečka pokoušela řešit žvýkáním. Ani to ale úplně nepomohlo. „Navíc jsem jich dokázala vyžvýkat neuvěřitelné množství! Chudák spolujezdec pak musel zachytávat ty použité a okamžitě zásobovat novými,“ směje se Andrea.

Oblíbené retro

Asi vás napadne, proč si tedy Andrea řidičský průkaz vůbec pořizovala, když jej potom prakticky nevyužívá… Naopak mluví o tom, jak se jí bez auta žije velmi dobře. A že by vůz brala spíš jako omezení osobní svobody - musela by shánět místo na parkování, u večeře by si nemohla odpustit ani deci bílého. „To je všechno pravda, já ale při své práci řidičák občas potřebuju,“ vysvětluje. „Za volant jsem musela i v seriálu Vyprávěj. Nakonec jsem to docela zvládla, ale natáčecí den se kvůli mně trochu protáhl,“ přiznává. „Od té doby se štáb vyhýbal scénám, kde jsem měla sedět za volantem.“

Herečka Andrea Kerestéšová se za volant rozhodně nehrne. Řízení se totiž bojí!
Autor: Jiří Káš, ČT
Že by ale samotné vozy byly Andreji Kerestešové vysloveně proti srsti, to zase ne. Právě v seriálu Vyprávěj řídila dobovou dacii, která ji připomněla dětství. „To auto mělo takovou zvláštní vůni. Úplně jako naše stará škodovka,“ vzpomíná.

Nostalgické rozpoložení jako by se promítalo i do výběru aktuálních modelů, které by eventuálně připadaly v úvahu. „Jsem zatížená na retroautíčka. Nadšená jsem z nové pětistovky nebo mini, ale úplně nejvíc mě dostal brouk. Ten je úžasný!“ chválí nový volkswagen Andrea.

VIZITKA Andrey Kerestešové

Narodila se 21. července 1984 v malé obci Hlinné na východním Slovensku.
První výraznější filmovou rolí byla pro Andreu postava Kláry ve filmu Rafťáci z roku 2006. Tehdy ji ještě dabovala Andrea Elsnerová.
Český divák však Andreu opravdu zaznamenal až o rok později, kdy natočila reklamu pro Vodafone. Ano, ta sexy slečna v červeném, která pomocí ovečky nanášela na obrazovku čisticí prostředek.
Od roku 2009 hraje jednu z hlavních rolí v seriálu Vyprávěj.

Autor: Lenka Chvostová, Svět motorů