Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Proč se slaví Mezinárodní den žen. A víte, že letos má už 113 výročí?

15. února 2024 | 14:43

Rudé karafiáty, delegace stovek žen na Pražském hradě a bujaré večírky na pracovištích. Tak to si mnozí Češi vybaví při pomyšlení na Mezinárodní den žen, který se každoročně slaví  8. března. Jaké je ale opravdové poselství tohoto svátku a víte, že letos si připomínáme jeho už 113 výročí?

Kdy je MDŽ: V pátek 8. března 2024

U nás sice MDŽ není tak populární, jako Den Matek, který se slaví druhou květnovou neděli, lidé ale ani tak na svátek žen nezanevřeli. Oslavy nejsou nijak velkolepé, lidé dávají kytičku mamince, manželce či kolegyni a mnozí si doma uvaří nějaký ten retro recept. Připomeňte si význam Mezinárodního dne žen a užijte si ho.

Jak vznikl Mezinárodní den žen a jaký má význam

Svážek MDŽ od svého zavedení symbolizoval boj žen za jejich práva a své kořeny má už na začátku minulého století, kdy tato otázka začala být více aktuální. 8. března 1908  vyšly do ulic New Yorku americké švadleny, které požadovaly mimo jiné volební právo.

V Evropě o zavedení Mezinárodního dne žen rozhodla v roce 1910 konference v Kodani a poprvé se svátek, kterým ženy poukazovaly na nedostatečnou rovnoprávnost, slavil v několika evropských zemích v roce 1911.

V roce 1975 uznala Organizace spojených národů MDŽ jako oficiální svátek a přijalo ho také mnoho národních vlád. V roce 2001 vydalo OSN u příležitosti MDŽ poselství, ve kterém poukázalo na nerovnoprávné zastoupení žen ve veřejném životě.

MDŽ v Česku

U nás se státní svátek MDŽ držel až do roku 1989. Komunističtí funkcionáři s oblibou pořádali podnikové oslavy, na kterých ženy dostaly rudý karafiát a dárek – třeba ručník. Delegace žen chodily také na Hrad, kde jim k svátku popřál prezident. Pak komunisty zprofanovaný svátek upadl v nemilost. V roce 2004 ale prezident Václav Klaus podepsal opětovné zavedení MDŽ do kalendáře mezi takzvané významné dny.

 

Autor: Veronika Pukačová, ČTK, red