Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Proč vyrazit na sluníčko? Zažene deprese a shodí kila!

Přestaňte trávit čas mezi čtyřmi stěnami a vyražte načerpat první sluneční paprsky!
25. února 2014 | 11:10

Po měsících zimy - nezimy přišly konečně první jarní dny, při kterých se sluneční paprsky hrdě hlásí o slovo. Jaký mají vliv na naši psychiku i krásu a jak z nich vytěžit co nejvíc?

Podle vědců má kombinace žluté a zelené překvapivě vysoký vliv na vyplavování endorfinů do organismu. Také proto se na jaře a v létě cítíme plní energie, zatímco v zimě máme největší chuť zachumlat se do deky s šálkem horké čokolády.

První jarní slunce má ale pozitivních vlivů na vaše tělo mnohem víc. Proč? Po dlouhém šedivém období jste totiž doslova vyhladovělí po krásných sluncem prozářených dnech, a tak je jejich efekt na vaši psychiku, ale i pokožku, daleko větší, než například v polovině léta.

Slunce vám zvedne náladu

...
Autor: shutterstock.com
Šero, zima a chlad mají tendenci vytvářet pocity lítosti, únavy a známou "depku". Na vině je snížená přirozená tvorba serotoninu a melatoninu, což jsou látky zodpovědné za náš pocit dobré nálady a míry únavy. Právě tvorba těchto látek ja závislá mimo jiné také na míře slunečních paprsků, kterým je náš organismu vystaven. Ne náhodou je tedy počet sebevražd vyšší v severských státech, kde je dlouhé období zimy téměř bez slunečního svitu a naopak nejnižší v zemích Karibiku, Střední Ameriky a arabských státech.

...
Autor: shutterstock.com
I když se vás deprese z nedostatku slunce netýkají, to, že strávíte sobotní den v přírodě a se slunečními paprsky v zádech vám prokazatelně pomůže s některými civilizačními chorobami. Pobyt na sluníčku totiž pozitivně ovlivňuje váš spánkový režim a dokonce také kvalitu spánku, díky zvýšené produkci melatoninu. Cítíte se tak odpočatí a logicky i plní energie.

Slunce vám vylepší zdraví

...
Autor: Shutterstock.com
Je poměrně alarmující, že většina celkové populace trpí nedostatkem vitaminu D. Proč? Na vině je  na jednu stranu špatná skladba stravy. Potravin, které jsou zdrojem tohoto vitaminu totiž skutečně není příliš mnoho. Naleznete je jen v tučných rybách, rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a některých rostlinných tucích.

Na straně druhé je ale tvorbu vitaminu D podporuje také právě sluneční záření. Díky moderní době ale trávíme venku na sluníčku čím dál méně času. Jsme zavření v kancelářích a dopravních prostředcích a logicky pak vzniká nedostatek tohoto vitaminu, který je velmi nebezpečný zvláště u dětí, protože způsobuje porušené ukládání vápníku v organismu a tím deformity dlouhých kostí a později také vznik osteoporózy.

...
Autor: Shutterstock.com
Kromě toho je nedostatek vitaminu D také jedním z klíčových faktorů pro vznik depresí, snížení imunity, zvýšení rizika alergií, infarktů, Alzheimera a mnoha dalších civilizačních chorob. Všechna tato rizika ale podstatně snížíte pouhými 5-15 minutami na sluníčku, které vám dodají dostatek vitaminu D, takže proč nevyrazit na procházku?

Slunce vám pomůže zhubnout

...
Autor: Shutterstock.com
Samozřejmě, samotný pobyt na sluníčku z vás topmodelku neudělá. Na druhou stranu krásný den plný slunce ve vás automaticky budí chuť vyrazit na dlouhou procházku, udělat si výlet s dětmi na kolech, nebo si jít zaběhat. Vliv slunečních paprsků na naši chuť se hýbat je totiž skoro neuvěřitelný. a více pohybové aktivity vám samozřejmě pomůže shodit nějaké to kilo navíc, zlepšit fyzičku a cítit se báječně.

...
Autor: shutterstock.com
Takže se přestaňte vymlouvat, že nemáte čas, nastavte tvář prvním jarním paprskům a zkuste strávit alespoň čtvrt hodiny denně venku na čerstvém vzduchu. Třeba vystupte cestou z práce o zastávku dřív, nebo se jděte proběhnout s dětmi. Nejenom že se totiž nadopujete vitaminem D, ale také si zvednete náladu a zpevníte postavu.

Autor: brig