Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zázraky čínské medicíny: Vyhněte se chřipce díky moudrosti asijských mistrů

Už starověcí čínští mudrci přišli na to, že jednoduchými změnami životního stylu založenými na principech jin a jang, se můžete přizpůsobit jednotlivým ročním obdobím.
15. listopadu 2013 | 07:00

Venku se citelně ochladilo, ranní teploty klesly pod bod mrazu. Naše tělo tak dostává skutečně "zabrat". S naší pomocí ale zvládnete tenhle přechod elegantně a navíc si zajistíte zimu bez viróz a nachlazení.

Už starověcí čínští mudrci přišli na to, že jednoduchými změnami životního stylu založenými na principech jin a jang, se můžete přizpůsobit jednotlivým ročním obdobím. Podzim je přechodné období, pohybující se od horkého jasného letního  JANG k chladnému a temnému zimnímu YIN.

Podzim a chladné počasí signalizují začátek cyklus "umírání" v přírodě - listy a plody vadnou a padají, semena usychají, míza stromů sestupuje ke kořenům. Sezónní změny ale také ovlivňují naše těla - zvláště dýchací systém, což vede k většímu výskytu kašle, nachlazení a alergií.

Následujících pět tipů pomůže vašemu tělu vyrovnat se s podzimem

Granátové jablko povzbuzuje sexuální apetit.
Autor: profimedia.cz
1. Výběr potravin: Jezte šťavnaté ovoce a zeleninu plnou vitamínů.

Klimatické změny na podzim mohou "vysušovat" tělo, zejména plíce - což způsobuje suchý kašel, zácpu a suchou kůži. Jezte víc šťavnatého ovoce, jako jsou hrušky, granátová jablka, kaki churma a jablka, které vám pomohousnížit tyto účinky.

Chcete-li přispět k posílení imunitního systému, přidejte nějakou vitamíny nabitou sezónní zeleninu jako je mrkev, sladké brambory a dýně. Pokud nechcete podlehnout nachlazení nebo chřipce, zkuste do svého jídelníčku přidat nějaké ostřejší potraviny, jako jsou zelené cibulky, čerstvý zázvor nebo bílá cibule.

Pečené jehněčí kolínko
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
2. Příprava jídla: Zahřejte se!

Vzhledem k tomu, že se venku ochladí, připravujte si mnohem více teplé vařené stravy a snižte množství studených syrových potravin ve vaší stravě. Používejte kuchařské techniky jako je pečení a dušení. Tyhle způsoby úpravy zlepšují vstřebávání živin v chladných měsících.

Jóga
Autor: Shutterstock.com
3. Cvičení: Jděte na to zlehka.

Snažte se v chladnějších podzimních měsících vyhnout silně aerobnímu cvičení venku, protože může snížit vaši životní energii nebo qi, a oslabit váš imunitní systém. Místo toho se zaměřte na lehké nebo středně zatěžující cvičení, jako je rychlá chůze, tai chi nebo jóga. Lehké cvičení posiluje imunitní systém tím, že zvyšuje aktivitu neutrofilů (bílých krvinek), které jsou potřebné pro ochranu organismu proti virovým a bakteriálním infekcím.

Krása
Autor: profimedia.cz
4. Spánek: Brzy do postele a brzy z postele.

Podle staré čínské filozofie byste své spací návyky měli přizpůsobit měnící se délce dnů v tomto období. Na podzim, když se dny zkracují, zkuste jít spát dříve, aby jste se vyhnuli chladné noci a vstaňte brzy, natěšeni na svěží ranní vzduch.

I u svetrů je vrstvení zábavné a trendy.
Autor: Bandolera
5. Oblečení: Vrstvěte, vrstvěte, a ještě jednou vrstvěte.

Čínská lidová rčení říká, že člověk by měl "utlumit tělo na jaře a zmrazit tělo na podzim." To znamená, že by se lidé měli vyhnout nošení těžkých zimních kabátů a používání teplých přikrývek příliš brzy v podzimní sezóně. Zejména na začátku podzimu tělo potřebuje nějaký čas aby "vychladlo" od letního žáru. Okamžitým "zakrytím" totiž můžete zabránit tělu nastavit se na chladnější teploty.

Jak se počasí postupně ochlazuje, přidávejte další oblečení a přikrývky, aby vaše tělo mělo čas se přizpůsobit. Vrstvení na podzim je velmi důležité, protože ráno a večery mají tendenci být chladnější než teplá odpoledne. Noste s sebou svetr a šálu na dobu, kdy trávíte čas venku ve větru nebo ve stínu.