Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trápí vás bolesti zad? Zbavte se jich!

Trápí vás bolesti krční páteře a s tím spojené bolesti hlavy? Zhubněte!
16. října 2013 | 12:43

Pokud vás už někdy bolest zad odsunula na vedlejší kolej, nejste v tom sami. Čtyři z pěti lidí trápí bolesti zad poměrně často, jsou dokonce pátým nejčastějším důvodem k návštěvě lékaře. Zbavit se jich ale není vůbec těžké!

Bolest zad má různé formy, od přetrvávající tupé až po náhlou ostrou bolest, a může mít mnoho příčin. Někdy je na vině náhodné zranění. Jindy některé z onemocněních, jako je artritida, fibromyalgie, nebo spinální stenóza (zúžení páteřního kanálu, jímž mícha vede). Nejčastěji je však způsobena nadváhou nebo sedavým způsobem života.

Dobrou zprávou je, že většiny bolestí ve spodní části zad se obvykle můžete zbavit během několika dnů nebo týdnů, operace je nutná jen zřídka. A co víc, pokud budete dodržovat jednoduchá pravidla, zbavíte se bolestí zad už navždy.

cvičení
Autor: Shutterstock.com
1. Hýbejte se

Pokud vás bolí záda, myslíte si možná, že nejlepší způsob, jak zažít úlevu je omezit cvičení a odpočívat. Je pravda, že jeden nebo dva dny odpočinku mohou pomoci, ale delší "nicnedělání" vás rozhodně úporných bolestí nezbaví. Odborníci už dnes vědí, že pravidelná tělesná aktivita dokáže zmírnit zánět a svalové napětí.

2. Dávejte si pozor na váhu

Trápí vás bolesti krční páteře a s tím spojené bolesti hlavy? Zhubněte! Na svědomí je totiž může mít tukový polštář který se vám usazuje v oblasti mezi krční a hrudní páteří, kde poslední krční obratel vytváří výstupek. Tuk kolem něj způsobí, že krční páteř s hlavou je často vysunuta nepřirozeně dopředu. To je pro páteř námáhavé a svaly na šíji a přední straně krku jsou nadměrně a hlavně neustále během dne zapnuty. Tím dochází k přetížení a místo jejich úponu, jímž je záhlaví, začne bolet.

Přestat s kouřením může být snadnější, když víte jak na to
Autor: Shutterstock.com
3. Jste kuřák? Skoncujte s tím!

Možná si říkáte, jak tenhle zlozvyk může souviset s bolestí zad. Je to jednoduché. Kouření omezuje tok živin s obsahem krve do páteřních disků, takže kuřáci jsou dokonce obzvláště citliví na bolesti zad.

4. Víte, jak spíte?

Pokud jste náchylní k bolesti zad, promluvte si se svým lékařem o nejlepší spánkové poloze. Nejspíš vám doporučí spaní na boku s koleny mírně přitáhlými k hrudi. Spíte raději na zádech? Dejte si polštář pod kolena a další pod dolní část zad. Spaní na břiše může být pro záda obzlášť zatěžující. Pokud ale jinak neusnete, umístěte si polštář pod boky.

5. Narovnejte se

Máte sedavé zaměstnání? Pořiďte si alespoň správnou židli. Nejlepší pro prevenci bolestí zad je ta s rovnými zády nebo s nízkou opěrou zad. Vsedě vždy mějte kolena trochu výš, než kyčle. Pořiďte si podnožku, pokud ji potřebujete. Nohy na ní během dne po pěti až patnácti minutách střídejte. 

...
Autor: Shutterstock
6. Vyvarujte se vysokých podpatků

Pokud denně balancujete na jehlách, posouvá se vám těžiště a vzniká tak napětí v dolní části zad. Noste maximálně dvou a půl centimetrové podpatky. Pokud si musíte vzít vyšší, mějte s sebou vždy pár bot na nízkém podpatku boty a vklouzněte do nich vždy, když se nebudete cítit pohodlně.

7. Zbavte se úzkých džín

Jsou sice sexy, ale vašemu zdraví moc neprospívají. Oblečení na tělo, ve kterém se nemůžete ani ohnout, sednout si nebo normálně jít, může bolesti zad zhoršit.

8. Posviťte si na svou peněženku

Máte portmonku plnou drobných, protože vás nebaví lovit přesnou částku? Naházejte je radši do prasátka. Sezení na přeplněné peněžence může způsobit nepohodlí a bolesti zad. Pokud víte, že budete sedět po delší dobu - například při jízdě v autě nebo v zaměstnání, vyndejte si ji ze zadní kapsy.

těžká kabelka
Autor: Shutterstock.com
9. Vyberte si tu správnou kabelku

Pořiďte si tašku nebo kufřík s širokým, nastavitelným páskem, který je dostatečně dlouhý, abyste si ho bez problémů přetáhli přes hlavu. Ideální je ta ve stylu "messenger", jakou nosí poslíčci. Pokud totiž máte popruh na opačné straně než tašku, rozdělí se její váha rovnoměrněji. Pokud musíte nést těžkou tašku nebo vaku bez popruhu, měňte si často ruce, abyste zabránili přetížené svalů na jedné straně těla. Abyste snížili zatížení, pravidelně probírejte tašky, kufry, batohy a jiná zavazadla od věcí, které nepotřebujete.

Víte, že dnes je Světový den páteře?