Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Su jok: Cesta za zdravím a štěstím

25. prosince 2011 | 06:00

„Každý má právo na to, být zdravý a spokojený, jen je třeba přijmou zodpovědnost za svůj život,“ říká doktorka Viktorija Biljaková, lékařka a odbornice na su jok – léčebný systém a životní filozofii v jednom.

Autorem su jok je korejský vědec a profesor Park Jae Woo, který procestoval velkou část světa s sháněl informace zejména o asijských léčebných a filozofických systémech.

Zjistil, že v principu pracují všechny se stejnou myšlenkou, a našel jejich společný klíč. Pak to nejlepší z asijské medicíny spojil s tím nejlepším ze západní a k tomu přimíchal návod na šťastný život.

Není to bláznivé, naopak, funguje to. Možná proto je pražská ordinace doktorky Viktorije Biljakové neustále plná pacientů.

Starejte se o své zdraví

Udržujte si svou vnitřní rovnováhu
Autor: profimedia.cz
„Lidé stále žijí s pocitem, že ve chvíli, kdy zmizí příznaky nemoci, je problém vyřešený. Ve skutečnosti to není možné,“ říká Viktorija Biljaková. „Člověk, který žije ve vnitřní nebo vnější disharmonii, nemůže a obvykle nezůstane dlouho zdravý.

Su jok hledá skutečnou příčinu nerovnováhy a zaměřuje se na ni. Lidí v ordinaci se ptám nejdříve na jejich život, na vztahy, ve kterých žijí, tam nejčastěji najdeme původ problémů,“ dodává lékařka.

Prvním krokem k uzdravení je přijetí zodpovědnosti za sebe a za vlastní zdraví. „Nejsme zázrační léčitelé a nevyužíváme žádné léky, su jok vyžaduje aktivní účast nemocného na procesu léčby.

Každý z nás má šanci zbavit se negativních emocí, úzkosti, smutku, strachu. Můžeme se o sebe postarat, hledat otázky a odpovědi na ně, svou cestu.

Navíc k tomu, abychom ovládli preventivní a léčebné metody su jok, nemusíme mít žádné vzdělání či schopnosti. Masáž dlaní nebo nohou ani nic nestojí,“ dodává.

Viktoriin příběh

„Vystudovala jsem na Ukrajině medicínu. V pětatřiceti letech jsem onemocněla a všechny moje vědomosti ze školy mi nebyly nic platné.

Masáž nohou vám uleví.
Autor: profimedia.cz
Měla jsem vážné potíže s klouby a nemocné srdce, čekal mě invalidní důchod a nejistá budoucnost.

Klasické léčba moc nepomáhala a mně došlo, že jediný, kdo s tím může něco udělat, jsem já sama. Hledala jsem tedy a narazila na su jok.

Teď jsem úplně zdravá. Je mi 56 let a cítím se báječně. Navíc nikdy není pozdě začít, nikdy nejste dost stará, abyste to se svým zdravím a štěstím vzdala.“

Problémy s otěhotněním

Viktorija Biljaková se v posledních letech setkává se ženami, které mají problémy s otěhotněním.

„Nahrává tomu už špatné držení těla, tím pádem postavení pánve, dlouhodobé užívání antikoncepce, odkládání těhotenství, problémy ve vztazích, skryté infekce, neprojevení emocí a podobně.

Sujok pomůže i k těhotenství
Autor: profimedia.cz

V léčbě neplodnosti je su jok úspěšný až z 90 procent, tedy alespoň v mé ordinaci.

Léčba neplodnosti i jiných vážnějších problémů trvá osm až dvanáct týdnů, kdy pacientka dochází do ordinace jednou týdně a má také spoustu domácích úkolů.“

 

Základní myšlenky su jok:

* Su znamená ruka a jok (čti džok) noha. Představte si, že máte na chodidlech a rukách malé mapky, na kterých se dá najít celé naše tělo, všechny systémy, orgány.
Činský symbol filozofie taoizmu Jing-Jang
Autor: profimedia.cz
Díky masážím, akupresuře, akupunktuře nebo prohřívání můžete přes dlaně a chodidla nastartovat samoléčebné procesy. K tlakům na energetické body se užívají nejčastěji semena různých rostlin.

* Su jok pracuje se všemi vrstvami organismu: energetickou, fyzickou, mentální a emocionální. Zahrnuje tedy kromě jmenovaného také fyzická cvičení, ale i meditace. „V su jok  se třeba naučíte, jak získat vnitřní harmonii přes čtyři nádechy a výdechy, nebo meditaci úsměvem. Prostředků je opravdu hodně. Lidé by si měli uvědomit, že každý má právo být šťastný, spokojený a radostný,“ vysvětluje Viktorija Biljaková.

Masáží rukou můžete získat novou energii.
Autor: profimedia.cz
Co můžete udělat už dnes?

Kupte si v lékárně masážní prstýnek. Každý prst je zároveň malou mapkou lidského těla a jemnou masáží se organismus aktivuje.

Masáž trvá deset až patnáct vteřin. Když ji zopakujete čtyřikrát denně na libovolném prstě, získáte zpět ztracenou energii a elán.

Úleva od drobných zdravotních potížích by se měla dostavit během sedmi až deseti dnů.

Autor: Olga Poucheová, Kbak