Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Názor odborníka: Jak má vypadat správná thajská masáž

Thajská masáž
5. listopadu 2011 | 06:00

Může thajskou masáž provádět kdokoliv a jaké má vlastně účinky nebo i rizika? Na dotazy odpovídá odbornice Jiřina Forejtková (www.tawan.cz).

Je třeba, aby thajské masáže prováděly výhradně Thajky?

My věříme, že určitě ano! Naše masérky mají nejméně pětileté zkušenosti s profesionálním prováděním masáží a certifikáty z uznávaných masážních škol v Thajsku. Pokud srovnáte tyto zkušenosti s maséry, kteří do Thajska odjedou na dovolenou a vrátí se také s certifikátem na masáž, kvalita není ani zdaleka podobná. Navíc Thajci si předávají toto umění z generace na generaci, masírují své rodiče doma odmalička.

Aby masáže měly zdravotní účinky, jak často je třeba chodit?

To je velmi individuální a velmi rádi diskutujeme s každým o jeho zdravotním stavu. Ale masáže nejsou jenom o napravení problémů - je dobré na ně hledět i z pohledu prevence. I psychické uvolnění s naším zdravím velmi úzce souvisí. Každý jsme jedinečný. Pro někoho to může být jednou za měsíc i déle a pro někoho i každý týden.

Jiřina Forejtková
Autor: atchiv tawan
Proč se thajské masáži někdy říká jóga pro lenochy?

Kombinuje protahovací prvky jógy. Vzhledem k tomu, že masérka je s vámi provádí, zatímco vy ležíte nebo sedíte, může se to tak zdát. Na druhou stranu je Thajka takovým průvodcem protahovacích cviků a dokáže poznat, kde jsou hranice každého z nás, a tudíž je to pro nás i příjemnější a bezpečnější cesta.

Může mít nějaká zdravotní rizika?

Ano, každá masáž, tedy i ta thajská, může být životu nebezpečná, pokud nevíme, jak ji provádět. Proto bychom měli při výběru dbát na kvalitu masážního centra a jejich terapeutek. Velmi důležitý je také váš zdravotní stav. Pokud máte jakékoli zdravotní obtíže, neváhejte je s nimi prodiskutovat, zaměstnanci by měli být vždy diskrétní a ochotní pomoci s výběrem správné masáže.

Komu byste ji nedoporučovala?

Klientům, kteří jsou krátce po uzdravených zlomeninách nebo při umělých kloubech. Thajská masáž také není vhodná při zánětu šlach a nemoci kostí, kdy je nutný klid pro uzdravení, který bychom ošetřením narušili. Při některých zdravotních problémech se thajská masáž nedoporučuje, ale je stále možné ji absolvovat, když se ošetření a hlavně technika přizpůsobí stavu masírovaného. Mezi tyto případy můžeme počítat čerstvé rány nebo popáleniny. Pokud trpíte alergiemi, je vhodné se informovat na složení a původ oleje. Při srdečních onemocněních doporučujeme zdravotní stav před masáží prodiskutovat s vaším doktorem.

O thajských masážích se více dočtete ZDE >>

Autor: Jana Šlegrová, Kbak