Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zatočte s celulitidou: 5 + 5 tipů proti pomerančové kůži

25. července 2011 | 15:07

Plavky prozrazují všechny naše hříchy spáchané na životosprávě. Celulitida je toho největším důkazem. Pomůže pár úprav jídelníčku a trochu cvičení.

Přestože někteří tvrdí, že se této vady na kráse nedá nikdy úplně zbavit, existují fígly, které pomerančovou kůži dokáží alespoň minimalizovat.

Základ je shodit nějaké to kilo, protože největším průvodcem celulitidy je tuk. Ale samozřejmě není jediným viníkem, což dokazují i mnohé štíhlé modelky. Útěchou tedy může být, že v tomto boji nejsme zdaleka sami. Proč ho ale vzdávat? Nejlépe proti nevzhledným hrbolkům zabere upravit trochu stravování a zkusit speciální cviky na posílení tkání.

5 tipů co jíst a co ne:

1. Zbavte se slánky

Snažte se snížit příjem soli pod 3 g. za den – což odpovídá 1,25 g. sodíku. Nadbytek soli totiž způsobuje, zadržování vody v těle, která se ráda hromadí právě na stehnech a tím zvýrazňuje projevy celulitidy.   
Přibližně 75 % soli přijímáme v běžné potravě, proto je lepší jídlo už zbytečně nedosolovat.

Recept proti celulitidě je ovoce a zelenina
Autor: profimedia.cz
2. Doplňte přírodní draslík

Snažte se jíst pětkrát denně ovoce a zeleninu. Jsou bohaté na draslík, který pomáhá ledvinám odstranit přebytečnou vodu z těla a snižuje zadržování tekutin.
Pokud tělo přestane vodu zadržovat, půjde dolů i vaše váha, což může dělat i kilo a půl týdně.

3.  Zajistěte si přísun bílkovin

Ujistěte se, že každý den máte v jídelníčku potravinu bohatou na bílkoviny, jako jsou vejce, ryby, kuřecí a krůtí maso, libové červené maso, tofu, mléko, sójové mléko nebo luštěniny.
Protein v bílkovinách posiluje pojivové tkáně a kůži. Pokud tkáně oslabí, zviditelní se celulitida, která se skrývá hned pod povrchem kůže.

4.  Nezapomínejte na omega-3 mastné kyseliny

Zařaďte pravidelně do jídelníčku tučné ryby jako je losos, makrela a sardinky. Na omega-3 mastné kyseliny jsou bohatá i vejce. Kromě jiných pozitivních účinků na zdraví zlepší průtok krve po celém těle, což prospívá právě v oblastech postižených celulitidou. Zlepší se tak kvalita pojivové tkáně i pokožky a tedy jde o skvělého pomocníka proti tomuto problému.

Ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

5.  Kávu nepijte, ale mažte

Káva dehydruje a o to víc má pak tělo tendenci vodu zadržovat. Pokud se cítíte unavená, nedoplňujte do těla povzbuzující kofein, ale raději vypijte velkou sklenici vody. Na únavu má voda stejný účinek a navíc je i bojovníkem proti celulitidě.
Ale kofein úplně nezavrhujte, i když v jiné podobě. Právě krémy a pleťové vody, které jej obsahují, jsou prokazatelně nejlepšími kosmetickými přípravky ke snížení výskytu podkožních hrbolků.
Tip od modelky Cindy Crawford: Třete postižená místa kašovitou směsí z rozemleté kávy.

920580:gallery:true:true

5 tipů na lehký domácí trénink

Kruhové výpady

Tónují a posilují každý centimetr stehen.
Stůjte rovně a rozkročte se na šířku boků, pak udělejte velký krok vpravo a přeneste váhu na vykročenou nohu do podřepu. Koleno by mělo být v rovině s prsty nohy, záda rovná a zatažené břicho. Zapřete se o patu a vraťte do výchozí pozice.
Opakujte výkrok opět pravou nohou, ale tentokrát vpřed. Pak pokračujte levou nohou do strany, a pak levou nohou dozadu, na níž bude přenesená váha.
Potom nohy vyměňte, tedy začnete znovu levou do strany a skončíte pravou nohou výpadem dozadu.
Opakujte 5x.

Dřepy na špičkách

Tónují a posilují svaly nohou, hýždě a stehna.
Rozkročte se na šířku ramen a předpažte. Udělejte dřep a stáhněte při tom hýžďové svaly, ruce vám pomohou udržet rovnováhu. Plynule vstávejte na špičkách a vypněte se s předpažením do výšky. Pozici držte vždy několik vteřin, a opakujte.
Opakujte 15 x ve třech sériích.

Dvojité dřepy

Tónují a posilují vnitřní a vnější stranu stehen.
Rozkročte se na šířku boků, špičky směřujte do stran. Pomalu klesejte do dřepu, držte rovná záda a zatahujte břišní svaly. Kolena držte v úrovni s prsty u nohou a klesejte, dokud to jde. Vydržte v pozici několik sekund a pak se pomalu zvedejte do výchozí pozice.
Opakujte 15 x ve třech sériích.

Dřepy s výskokem

Tónují a posilují všechny svaly nohou od hýždí po lýtka.
Rozkročte se téměř na šířku ramen, kolena mírně pokrčte, ruce podél těla. S nádechem podřepněte a s výdechem rychle vyskočte do vzduchu. S pokrčenými koleny dopadněte do výchozí pozice. V podřepu vydržte vždy přibližně tři sekundy.
Opakujte 15 x ve třech sériích.

Protahující výpady

Tónují a prodlužují svaly nohou a stehen.
Rozkročte se na šířku boků, pak zanožte pravou nohou co nejdál tak, aby váha zůstala na pokrčené levé noze. Ruce při tom zvedněte nad hlavu. Předkloňte se mírně a propněte pravou nohu, aby pata dosahovala na zem a tělo s nohou bylo v jedné přímce. Při tom stahujte hýžďové svaly. Vydržte tak dlouho, jak to jde, pak opakujte s druhou nohou.
Opakujte 6x.



Autor: INT, bak
Další články z kategorie

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

7 nejúčinnějších cviků pro krásné ruce, ploché bříško i pevný zadek!

Chcete mít hezky vytvarované tělo? Začněte co nejdříve s posilovacími cviky, které opravdu fungují. Zacvičte si je doma podle videa s fitness trenérkou. … celý článek

Video se připravuje ...