Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zbavte se konečně celulitidy!

28. října 2009 | 09:00

Celulitida neboli pomerančová kůže trápí miliony žen na celém světě. Hlaďoučká kůže po celý život nemusí být jen nedostižný sen. Chce to ale vůli a trpělivost.

V současné době existuje jen mizivé procento žen po dvacátém roce života, které nemají problémy s celulitidou – pomerančovou kůží. Stále častěji postihuje i muže. A to přesto, že se za její původce označují mimo jiné ženské hormony. Celulitida nesouvisí s věkem, rasou ani tělesnou hmotností, i když je viditelnější u žen s nadváhou. Je jisté, že kdyby se podařilo komukoli vyrobit jednoznačně účinný preparát proti pomerančové kůži, byl by bohatší než Bill Gates...

Co je celulitida?

* Celulitida, nazývaná také pomerančová kůže, je proces, kdy se v podkoží hromadí tuky a tvoří nevzhledné hrbolky. Trpí jí až 90 procent žen, a to i velmi štíhlých. Objevuje se i u mužů, ale ve výrazně menším množství.

* Vznik celulitidy souvisí se zhoršenou funkcí krevního oběhu a lymfatického systému. Provází ji také nedostatečná přeměna tuků v těle, což může svědčit o problému s játry.

* Nejčastěji se objevuje na stehnech, bocích, zadečku, pažích a břiše.

* Bývá dědičná, to ale není podmínka jejího vzniku.

S celulitidou bojují i štíhlé ženy a také někteří muži.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Stupně celulitidy

1.stupeň – celulitida se objeví pouze na části kůže při tlaku dlaní směrem k sobě.
2. stupeň – pomerančová kůže už je vidět i bez testu tlakem, jako první nejčastěji postihuje vnější stranu stehen, nerovnosti jsou znatelnější při sezení a podobně.
3. stupeň - nerovnosti jsou patrné vždy, bez ohledu na osvětlení, stání, sezení či ležení
4. stupeň - hrboly a ďolíčky v kůži jsou velmi výrazné a nelze se jich zbavit ani při výrazném úsilí.

PŘÍČINY CELULITIDY

• nevyvážená, nezdravá strava
• nedostatek vitaminů a minerálů
• málo pohybu
• špatná činnost lymfatického systému
• příliš těsné oblečení, kouření a alkohol
• pití velkého množství kávy
• nadváha (není podmínkou)
• genetická dispozice
• hormonální antikoncepce
• trvalý stres
• nedostatečný pitný režim

Tipy pro výživu:

1. Pravidlo číslo jedna je pití dostatečného množství vody! Denně aspoň 2,5 až 3 litry. Nejlepší je čistá voda bez bublinek, větší množství alkoholu a kávy škodí. Začínejte pít hned při snídani, není dobré nezačínat den kávou.

2. Jezte méně masa, zejména červeného, zapomeňte na hamburgery a omezte i uzeniny.

3. Vynechte tučná, především smažená jídla, hranolky, majonézy a podobně.

Důvod, proč pokožka začíná ochabovat, jsou ženské pohlavní hormony – tedy stejné hormony, které se uměle vyrábějí a jsou jimi krmena zvířata chovaná pro masný průmysl.

Příklad postupu při léčbě celulitidy:

* pročištění a zprůchodnění lymfatických cest v těle

* odvod zplodin látkové výměny lymfatickým systémem

* zpevnění podkožního vaziva, které je nezbytně nutné pro správné fungování lymfatického systému (masážemi, lymfodrenážemi, cvičením)

Domácí salon
„U mě asi dědičnost moc nefunguje. Na rozdíl od matky, která je starší a celulitidu nemá ani po čtyřicítce, se snažím s pomerančovou kůží bojovat už od svých jedenadvaceti let. Pomohlo mi až pravidelné cvičení a masáže. Chodím na ně dvakrát týdně,“ říká Petra K. z Prahy. Jedná se o speciální lymfodrenážní masáže v kosmetickém centru. Podobnou terapii ale můžete provádět i doma. Stačí si na internetu koupit například lymfodrenážní návleky.

Profesionální léčba celulitidy
Autor: Shutterstock.com, archiv firem

Počáteční investice sice něco stojí, zato drenáž můžete dělat kdykoli a v soukromí. „Má to obrovské výhody. Nemusím nikam dojíždět, a i když přijdu později z práce, mohu si zařídit pohodlnou domácí lymfodrenáž,“ oceňuje Zuzana M. z Olomouce. Podle jejích slov například za velmi kvalitní lymfodrenážní návleky na končetiny, boky a břicho zaplatíte kolem 11 tisíc korun.

Jak se jí zbavit?
Zbavit se celulitidy rozhodně není nic jednoduchého. Obecně vzato prospívá zdravý životní styl, vyvážená strava a dostatek aktivního pohybu. Vhodné jsou například sporty, při kterých dochází k dostatečnému prokrvení inkriminovaných partií (aerobik, jízda na koni a podobně).

Pomůžou i různé speciální krémy a masáže. Ani sport, ani masáže však nejsou samospasitelné. „Když už je kůže celulitidou postižená, daří se ji spíše udržovat v dobrém stavu, nikoli však úplně odstranit,“ říká otevřeně dermatoložka Renata Zavadilová ze soukromého kosmetického centra Venus v Brně. Účinná je i podpora toku lymfy, tzv. lymfomasáž.

Jde o metodu, která se podobá běžným masážím, je však zaměřená na lymfatické cesty v organismu. Lymfa se při ní aktivuje pomalými a citlivými tahy a tlaky na kůži. Při této masáži je důležité znát a zohledňovat anatomii mízního systému. Prospívají také různé detoxikační náplasti, které z pokožky odstraňují odumřelé částice a toxické látky a napomáhají její rychlejší regeneraci.

Z potravinových doplňků se doporučuje například Karnitin, který má na zlepšení celulitidy prokazatelné účinky.

Přístroj BODYSTAR pro tvarování těla a uvolňující elektrickou masáž celého těla, pomůže v boji s celulitidou a lokální obezitou.
Autor: www.high-care.cz

Nevyhýbá se ani mužům
Přestože si někteří neomalení pánové dělají z ženské celulitidy legraci, pomerančová kůže se nevyhýbá ani jim. Naopak, počet mužů, kteří se s ní také potýkají, neustále roste. Důvodem je nezdravá strava a sedavý způsob zaměstnání. Oproti ženám však mají muži vekou výhodu: celulitidu způsobují především ženské hormony, a těch mají muži pochopitelně výrazně méně.

Zpátky do trenek!
Pomerančová kůže je v současné době považovaná za tak velký kosmetický handicap, že bude možná příčinou zásadních změn plážové módy. „Není vyloučeno, že se místo bikin začnou opět nosit plavky s nohavičkami až po kolena. S volánky, kanýrky, šněrováním a podobnými krášlicími a sexy prvky. Budou vypadat velmi žensky a zároveň zakryjí nevzhledné ďolíčky“, říká módní návrhářka Daniela Hudečková. Už letos v létě byly v mořských letoviscích podobné „trendy plavky“ vidět – v kraťasech se koupe například zpěvačka Madonna. Ta ale zřejmě nemá důvod tělo skrývat kvůli celulitidě, ale spíše kvůli obavám ze stárnutí pleti vlivem slunce...

Autor: Silvie Risová