Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Běhání - teď už to zvládnete

4. září 2015 | 11:57
Prezentace klienta |

Pohráváte si s představou, že konečně začnete běhat? Máme pro vás tipy, díky kterým to zvládnete.

Běhání patří ke stále populárnějším sportům a důvod této oblíbenosti je prostý. Každý výběh si můžete vždy přizpůsobit přesně na míru tak, aby vás bavil a přesně splňoval vaše očekávání. Vyzkoušejte si to na vlastní kůži už teď. Podzim je ideální období pro všechny běžce. Chladnější počasí znamená menší zátěž, bude se vám lépe dýchat a během se příjemně zahřejete.

Do běhání navíc nemusíte ze začátku téměř nic investovat. Jediné, co se vám v prvních týdnech skutečně vyplatí, jsou kvalitní běžecké boty. Letošním hitem mezi profesionály i amatéry je novinka z dílny adidas, model Ultra Boost. Pohodlí, jaké nemá konkurenci, pocítíte hned po nazutí a vydrží vám po celou dobu běhu.

Autor: Adidas

Vaše chodidlo obepne měkký ale pevný jednodílný svršek a při došlapu vás bude rozmazlovat pěna Boost, která způsobila revoluci v běžeckém světě. Je totiž nejen pružná a měkká, ale její nejvýraznější vlastností je energetická návratnost. Tedy to, že vám vrací část energie z každého došlapu, takže vydržíte běžet déle. 

I tak byste ale jako začátečnice měla své tělo na běžeckou zátěž navykat pomalu a dávat si nejprve malé cíle, např. běžet pomalým tempem 20 minut v kuse. Postupně můžete tréninkové dávky zvyšovat a dopracovat se i na hodinu běhu v kuse. Zkoušejte různé trasy, proběhněte se s doprovodem, vydejte se na výběh s trenérem, vyzkoušejte některá běžecká cvičení jako intervaly nebo rovinky, zkrátka nepusťte do tréninku nudu.

Autor: Adidas

Připravte se však, že za delší či kratší dobu budete muset podpořit vaše odhodlání. Ztráta motivace je největší problém všech sportovců, nejen běžců. Na každého přitom fungují jiné způsoby, jak si s tím poradit. Osvědčenou taktikou je například nad samotným během moc nepřemýšlet, mechanicky se převléknout a přezout do běhacího ihned po příchodu z práce a vyjít z domovních dveří. Málokdo se pak už otočí zpátky. 

Někomu pomáhá mít jasně vymezený cíl typu “do konce měsíce uběhnu 5km v kuse”, jiní se rovnou hlásí na běžecké závody. Naším tipem je zářijový adidas Běh pro ženy na 5km, kde se proběhnete krásnou podvečerní Prahou bez aut. Navíc můžete narazit na české celebrity. Účast v letošním ročníku přislíbily například finalistky České Miss Andrea Kalousová a Veronika Kašáková nebo herečky Andrea Kerestešová a Patricie Solaříková.

Autor: Adidas

Dobře funguje také pořídit si za odměnu pěkné běžecké oblečení, ve kterém se vám bude běhat ještě lépe. Sázkou na jistotu jsou funkční technologie starající se o vaše pohodlí během sportu. Podzimní běžecká kolekce adidas je skvěle kombinuje s módními trendy a vás určitě bude bavit při běhání vypadat dobře. Hitem letošního podzimu je šedá v kombinaci se zářivými barvami nebo lesklá černá. Už víte, jak se odměníte za prvních pět výběhů?