Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak zbavit zahradu klíšťat? Postavte jim barikádu

Klíšťata mají právě sezónu.
13. července 2013 | 10:00

Máte pocit, že chytit klíště můžete jen na procházce v lese, ale na vlastní a zahradě jste vy i vaše děti v bezpečí? Tak to se pletete. V době své největší aktivity se klíšťata dostanou i tam.  Poradíme vám, jak se jich zbavit.

I když mají právě teď klíšťata největší aktivitu, můžete jim nájezd na vlastní pozemek zatrhnout. Záleží jen na vás, jak moc budete pečliví. Podle Radovana Bureše ze společnosti Briggs & Stratton, stačí pravidelně dodržovat několik jednoduchých kroků, kterými výskyt klíšťat na zahradě výrazně omezíte.

Postřik vám nepomůže

Zapomeňte na to, že s klíšťat zbavíte jednorázovým chemickým postřikem. Umějí se totiž vracet a řádně potrápí jak lidi, tak i domácí zvířata. Pravidelná péče o trávník a ostatní plochy na zahradě je v tomto případě mnohem efektivnější, jak výskyt nebezpečných vetřelců výrazně snížit. Opatrnost je potřeba především v případě, když zůstane zahrada třeba kvůli dovolené několik týdnů neposekaná.

Klíště se nejčastěji vyskytuje ve vysoké trávě
Autor: profimedia.cz
Trávník sestřižený nakrátko

Pokud nechcete jen počítat, kolik klíšťat jste vy, děti a vaši domácí mazlíčci zase chytili, pravidelně zkracujte trávu. Právě tam se totiž klíšťatům nejvíce daří. „Trávník proto sekejte na co nejkratší výšku,“ radí Bureš. „, Protože nízká tráva je pro klíšťata poměrně nehostinným prostředím, šance na útok jim hodně znesnadníte.“ Klíšťata potřebují k životu vlhké prostředí, které jim nejlépe zajišťuje rostlinný porost. Když zahradu pečlivě sekáte, je účinné vytvořit předěly mezi bujnějším porostem a vlastní zahradou.

Vytvořte nárazníkové plochy

Jak takovou hranici vytvořit? Výskyt klíšťat omezíte zřízení takzvaných nárazníkových zón, které jim zkomplikuje přesun například z blízkého lesa tam, kde se nejčastěji pohybujete. Je to jednoduché. Stačí, když přístupové cestičky zpevníte nebo posypete štěrkem, kačírkem či pískem, a tak přerušíte pohyb porostem.

Nejlepší doba na očkování je právě teď
Autor: Archiv Blesku
Pozor na šlahouny

Ale i přes cestičky zbavené trávy se klíšťata mohou dostat. Jako improvizované mosty jim poslouží přečnívající větvičky a šlahouny z přilehlých zarostlých ploch. Kdo chce mít jistotu, měl by je zkracovat.

Test, když už klíště máte

I přes všechna opatření se může stát, že se klíště zakousne do kůže. Pokud máte doma Klíšťový test, do 10 minut poznáte, jestli v sobě klíště nese původce boreliózy a vy stojíte před rizikem nakažení. Pořídíte ho třeba na Prozdravi.cz, kde stojí za 299 Kč. Další možností je poslat vyjmuté klíště na rozbor do specializované laboratoře.