Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zaléváte? Poradíme vám, jak ušetřit vodu

4. července 2013 | 15:30

Ať je léto jakékoliv, zahrada vodu potřebuje. Aby se vám při fakturách neprotáčely panenky, poradíme vám, jak při zalévání ušetřit. Zahrada je žíznivá, i když je pod mrakem a včera třeba pršelo. Kdo chce mít krásný trávník a nepovadlou zeleninu, musí zalévat pravidelně.

Využívejte vlastní vodní zdroje

Všechno je jednoduché v případě, že máte vlastní studnu a v ní výkonné čerpadlo, které ji přivede až k záhonům. Ale to se nepovede každému. Ani tak nemusíte pokaždé roztáčet vodovodní kohoutky. Zavlažovat můžete i dešťovou vodou, kterou si nachytáte z okapu.

Nemusí to být jen do klasického zahradního sudu (ten se dá koupit v každém hypermarketu). Stále populárnější jsou například velkoobjemové plastové nádrže zapuštěné do země, do kterých je umístěno ponorné čerpadlo. Dešťová voda je nejen zadarmo, ale navíc je měkká a dobře se v ní rozpouštějí živiny z půdy.

zahrada
Autor: Shutterstock

Čerpadlo do sudu

Abyste vodu ze sudů a nádob nemuseli tahat v konvích, zkuste využít speciální čerpadlo. Jednoduše na něj připojíte hadici, ponoříte ho do sudu se sesbíranou vodou a máte vystaráno.

Automat to zvládne za vás

Kdo nemá dost dešťové vody a musí použít tu placenou, měl by už přemýšlet o automatickém systému zavlažování.  Zdá se vám to drahé? Když si propočítáte, že takový systém zajistí 40% úsporu při zalévání zahrady, počáteční investice se velmi rychle vrátí. Kromě toho, že je zalévání rovnoměrné, nastavíte přesný čas, kdy se kropení spustí.

Kdy zalévat

Kropit zahradu nebo trávník přes den je jen zbytečné plýtvání. Za přímého slunečního svitu se voda odpařuje tak rychle, že z toho rostliny skoro nic nemají. Abyste pořádně zavlažili, potřebujete ji až o 30 % víc než brzo ráno nebo pozdě večer, kdy je chladněji.

Nekropte zbytečně

U automatického systému se nemusíte ani bát zbytečného zalévání, třeba po dešti. Když si koupíte jednoduché čidlo půdní vlhkosti, dostanou rostliny jen tolik vody, kolik budou potřebovat. Čidlo změří aktuální vlhkost půdy. Když je půda dostatečná vlhká, systém zavlažování se nespustí.  Podobně šikovný je také dešťový senzor, který sleduje, kolik napršelo a naplánovanou závlahu dokáže změnit.

zahradní sprcha
Autor: Shutterstock

Místo bazénu si dejte sprchu

Pořídit si rodinný bazén je v poslední době hodně módní, ale úsporám vody to nesvědčí. K naplnění jsou potřeba tisíce litrů vody. Kdo se chce osvěžit, může místo toho zkusit zahradní sprchu. Jednoduché typy zapíchnete do trávníku nebo připevníte do slunečníkového stojanu na terase a hadicí ji připojíte ke zdroji vody.

U většiny z nich si vyberete mezi široce rozptýleným proudem, nebo jemným mlžením. To vás pouze příjemně ochladí, a tak se nemusíte bát studené vody. Anebo si pořďte sprchu solární, ve které je voda zadarmo vyhřátá od slunce.

Autor: toma